Metodologia assignació de tasques

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,09 KB

Comunitat d’aprenentatge

1-Definicio i trets característics: Una comunitat d’aprenentatge es un projecte que pretén la transformació social i educativa mitjançant la participació de diferents membres de la comunitat educativa com Mestres, institucions ,voluntariat i associacions del barri i la implicació de pares i/o familiars.

Aquest projecte arranca de l’idea que les persones no tenim dèficits si no capacitats i que tothom podem aportar alguna cosa al aprenentatge i  es formen grups heterogenis per tal de poder aportar el  màxim de coneixements al grup.

2- Filosofia de les comunitats d’aprenentatge: Un dels que van influenciar mes en les comunitats d’aprenentatge va ser Paolo Freire. Freire parteix de la idea que el aprenentatge no es unidireccional, es a dir que el mestre es el que sap i ensenya i el aprenent parteix de zero i aprèn sinó que l’aprenentatge es bidireccional on els aprenents poden participar activament en el propi aprenentatge. Afavorint un aprenentatge flexible i reflexiu.  Això implica que les persones aprenen a partir del diàleg amb d’altres persones, aquest es l’anomenat aprenentatge dialògic.

3- Funcionament: Es formen grups interactius amb un adult voluntari i diferents alumnes . L’adult es fa responsable del grup i de la tasca assignada i cada vint minuts aproximadament es canvia de manera que durant l’hora de classe es puguin fer diferents tasques i dialogar en diferents persones.

4-Que cal fer per convertir-se en comunitat d’aprenentatge: Primer de  tot cal tenir en compte que es tracta de una decisió col·lectiva i que una amplia majoria hi ha de estar d’acord per a poder porta-ho a terme.Després comença la fase del somni on tothom expressa lliurement  el tipus de centre que vol, es seleccionen les prioritats i es planifica el treball. Es formen diferents comissions per  organitzar els diferents somnis i poder-los transformar en realitats. La gent involucrada en les comunitats d’aprenentatge son molt positives  i participen activament en tots els projectes.

5- Exemples d’escoles comunitats d’aprenentatge: L’escola de Pardinyes de Lleida es va constituir com a comunitat d’aprenentatge ara fa uns 5 anys i la seva metodologia esta basada amb l’aprenentatge dialògic .

Les actuacions d’èxit en les que es basa son:

·Grups interactius: es treballa a l’aula en petits grups i cada grup compta amb l’ajut d’un voluntari adult per a realitzar la tasca assignada per el professor i cada vint minuts es canvia de tasca.

·Lectura  dialògica: es una nova forma de entendre la lectura on pots dialogar sobre el llibre amb mestres, familiars o persones de l’entorn.

·Tertúlies literàries: es una activitat cultual formant grups de significatius coneixements sobre la base del diàleg i que apropa persones de diferent edat, gènere o cultura

·Biblioteca tutoritzada: Esta oberta fora del horari lectiu, es de accés lliure i gratuït on es realitzen tasques escolars .

·comissions mixtes:  estan formades a parts iguales per professorat, alumnat i famílies amb igual poder de decisió i participació. S’encarreguen de realitzar, coordinar, supervisar i avaluar de manera constant les activitats que han de estar nomenades per el consell escolar.

Entradas relacionadas: