MIrall trencat i vida i obra

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,95 KB

 
M.Rodoreda. Vida i obra: Neix al 1908 a BCN, Sant Gervasi. És filla única, molt influenciada pel seu avi, q li llegia llibres en català. Només va anar tres anys a l’escola, la resta autodidacta. Fins el 32 no publicara cap obra: “ sóc una dona honrada”. Al 1934 Un dia ne la vida d’un home. (Aquestes dos obres les rebutja en el futur) Comença a relacionar-se en activitats culturals. 1ª Consolidació al 37 amb Aloma. Premi de crexells. Al 69 la revisa. En aquesta obra fa apreixer dos eixos tematics q desenvoluparà: el pas del temps i el mite de la infantesa. Després de la guerra s’exilia a França, posterirment a Ginebra, fins a finals del 70 q torna a Cat: Romanya de la selva. Del 37 fins al 58 no publicara res. Al 58 publica un recull de contes q titula “ 22 contes” on trobem triangles amorosos, la tècnica del narraodr omniscient. Després de la guerra abandonara per el narrador en 1ª prsona. Al 62 Publica la plaça del diamant i al 66 “els carres de les camèlies, mñes d’estil coloquial, les dos en 1ª prs. Al 66 també publica Jardí vora del mar i al 67 la meva cristines* i altres contes. Al 74 Publicarà Mirall trencat: 1part: omniscient, 2 i 3 part: estil indirecte lliure (monòleg interior) Al 86 Obra postuma: La most i la primavera.

.


Mirall trencat:Estructura: Es tripartista encara q no segeix la tipica estructura. 1ª part: conté tota la trama argumntal, mntre q ls altres 2 es dediquen a fer una evocació al passat a traves d la memoria i pnsaments. Ala primera part tenim el desplagament narratiu de l’obra. Se’ns presenten tts els personatges i els espais, així com el temps cronologic. Ala 2ª part, se’ns anuncia que ens parlarà de la sol·litud dels personatges. I ala 3ª part encapcalada per el lema “but a time past is a time forgotten”
Espai:Li atorga un trctament de primer ordre, com un personatge més. Tt gira al voltant de Sant Gervasi, la torre. Dividida en dos espais: La casa i el jardí. La casa dels adults i el jardí dels nens. Ens ho descriu molt bé, amb exactitud. Hi ha cambres, q són l’espai propi dels adults, on els personatges guarden els seus secrets. Tmb tenim la gran sala, la biblioteca(quan eladi esta mort)Cuina(activitat de les minyones. El jardi simbolitza el jardi biblic, l’espai primitiu, natural..de l’home.(jaume ala bassa, el llorer, al gavia.)Temps: Rodoreda ens parla del pas del temps. Hi ha dos tipus d temps, el cronologic que esta molt detallat pro snse importancia i el psicologic q es el q ella explota.Personatges: Molts amb personalitats diferents. LÀutora no posa molt d’enfasi en la història, vol marcar el caràcter intimista dels personatges, tan els més humils com les figures principals. Viuen en sol·litud, tenen secrets, incomunicació. Són descrits per altres personatges, o be per ells mateixos quan es miren al mirall. És un exercici d’evocació de record. Ens parla també del sentiment de tristesa dels personatges que apareix de color gris i del sentiment de l’angoixa, propi del s.XX, Estil: Al pròleg es planteja quin tipus de novel·la vol fer, perquè no té un unic personatge. Per l’autora l’estil narratiu és l’estil vuitcentrista=realista. El narrador del s XIX buscava descripcions molt detalladas de la realitat. S’obtenia un text visual dit x una sola veu. Pero MR li dona un cert dinamisme al intruduir record i pensament i visions subjectives dels personatges. Simbologia: Apareixen objectes relacionats amb els persones o fets. Tenen molta força evocadora i constitueixen tot un univers simbòlic. A mirall trencat s’assosien a records de relacions i sentimentals i tmb a la felicitat

Entradas relacionadas: