El mode subjuntiu i l'accentuació en català

Clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,47 KB

El mode subjuntiu

S'utilitza per expressar fets possibles, dubtes i desitjos. L'imperfet, a més, s'usa en les oracions condicionals (Si estudiares més, aprovaries). Aquest temps verbal presenta dues formes en cada persona.

L'accentuació

És el sistema que utilitzem per indicar quina síl·laba pronunciem amb més intensitat en les paraules polisíl·labes. La síl·laba que pronunciem amb més intensitat s'anomena síl·laba tònica; la resta són àtones. Segons el lloc que ocupe la síl·laba tònica, les paraules es classifiquen en: agudes (última síl·laba), planes (penúltima síl·laba) o esdrúixoles (antepenúltima síl·laba).

Regles d'accentuació

  • Els mots monosíl·labs poden ser tònics o àtons i, en general, no s'accentuen (res, flor).
  • Algunes paraules porten accent diacrític que permet distingir-ne el significat (bé/be, véns/vens).
  • Els adverbis acabats en -ment s'accentuen si també s'accentua la forma en femení de l'adjectiu sobre el qual s'han format: còmoda/còmodament.
  • Les paraules compostes, si van unides per un guionet, cada element conserva l'accent gràfic que duia quan anava lliure (despús-demà). Si van soldades sense guionet, només s'accentua el segon terme (historicopolític). Si alguna de les paraules duia un accent diacrític, aquest es manté en el compost resultant (rodamón).

Paraula composta

Està formada per dues paraules i té un significat nou. Hi ha diverses combinacions possibles. Les paraules compostes s'escriuen amb guionet en aquests casos:

  • Quan hi ha un punt cardinal: nord-americà, sud-oest.
  • En els numerals compostos per a unir la desena i la unitat i la unitat i la centena (regla del D-U-C): trenta-quatre, cinc-cents, vint-i-nou.
  • En les onomatopeies i els mots repetitius: xino-xano, bub-bub.
  • En les compostes en què el primer element acaba en vocal i el segon comença per r, s o x: cara-xuplat, para-sol, Vila-real.
  • Quan el primer element és un mot que du accent gràfic: despús-ahir, mà-llarg.

La nostra llengua

Primer, perquè encara s'estan explorant zones del planeta on es descobreixen noves llengües i també perquè hi ha llengües que, per diversos motius, s'estan extingint ràpidament. I, segon, perquè la frontera entre llengua i dialecte entra de vegades en conflicte tant per qüestions lingüístiques com polítiques.

Entradas relacionadas: