Narcís oller caracteristicas

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,55 KB

 

Jacint Verdaguer:

És l’autor més important de la literatura catalana del Segle XIX, per una raó: va sr capaç d’escriure una poesia enormement ambiciosa i també una bona prosa en un català modern i assequible semse altres precendets que els escriptors medievals.

Dades biogràfiques:

Va néixer a Osona als Déu anys va ingresar al seminari de Vic, fou ordenat sacerdot, es va instalar al palau del marquès de Comillas. El 1877 va guanyar els Jocs Florals amb l’extens poema l’Atlàntida i el 1866 emprengué un viatge a Terra Santa.

En aquesta epoca va escriure Flors del Calvari i articles aplegats sota el títul En defensa pròpia.

Obra: poesia i prosa. Poemes èpics: L’atlàntida i Canigó

Àngel Guimerà:

Va suposar per al teatre català del Segle XIX el mateix que verdaguer per a la poesia; es a dir, el fet que el gènere assumís amb ell uns nivells de quialitat que no havia tingut des de l’Edat Mitjana.

Obra: Gal·la Placídia Les tragèdies històriques: Mar i cel

Les obres més realistes (María Rosa, Terra Baixa, La filla del mar)

Narcís Oller:

Realisme i Naturalisme:

El Realisme va donar lloc al Naturalisme, creat a França per Émile Zola i que pretenia furgar en les causes, biològiques i ambientals, del comportament humà. Representada a Espanya per Galdós o Clarín, La novela realista i naturalista va tenir en Narcís Oller el seu maxim exponent en llengua catalana. Oller va dignificar el genere novelistic.

Obra i característiques:

El català literari del autor no té ni el rigor ni la polidesa del de Verdaguer, pateix algunes imperfeccions (ús frecuent de castellanismes o onomatopeies.)

Narcís Oller es el gran novel·lista de la renaixença i el millor representant del Realisme i el Naturalisme en terres catalanes.

L’escanyapobres,Vilaniu.

La seva obra mes ambiciosa: La febre d’or. A l’entorn de les oscil·lacions de la borsa a la Barcelona de l’època i les consequències que tenen em ña família d’un fuster enriquit que acabarà arruinat. La bogeria: la discusió sobre les condicions hereditàries i ambientals Pilar Prim.

Entradas relacionadas: