Es possible conèixer la realitat?

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB

opinió: és una aparició subjectiva de la qual no podem dir que n'estem segurs i que tampoc podem provar davant d'altres. Sol ser una valoració de la realitat, que es basa en els nostres interessos.

creença
-ús dubitatiu: expressa que no estem realment segurs de la certesa d'allò que afirmem; osigui dubtem, encara que tenim raons per a creure que les coses són d'una determinada manera.
-ús assertiu: parlem de creença quan estem segurs d'alguna cosa, encara que no tinguem suficients proves per a demostrar-ho.
coneixement: és una creença de la qual estem segurs, però que, a més, podem provar. Poder justificar racionalment alguna cosa(donar raons) és característic del coneixement.

Percepció: ens posa en contacte amb la realitat i ens permet construir-ne representacions a partir de les dades proporcionades pels sentits.
La memòria: Si la percepció ens permet formar-nos imatges més o menys fidels de la realitat, la memòria ens possibilita retenir-les i recordar-les en el futur.
La imaginació: És la capacitat de reproduir imatges però sobretot de modificar-les i crear-ne de noves amb major llibertat i espontanietat.La reproductora representa la realitat i la creadora o fantàstica crea, inventa o anticipa noves imatges, de manera que recrea un món diferent del real.
La intel-ligència: és la capacitat de processar informació i comprendrela, aixì com de rersoldre problemes.

dogmatisme: és la posició filosòfica segons la qual podem adquirir coneixement segur i universal, i tenir-ne absoluta certesa. Defensa la possibilitat d'ampliar progressivament i ininterrompudament els nostres coneixements. Considera que aquesta és capaç de proporcionar coneixement vàlid i universal sobre tot el que es proposi.
escepticisme: és la possició oposada al dogmatisme. L'escpeticisme moderat dubta que sigui possible un coneixement ferm i segur. L'escepticisme radical nega que aquest sigui possible. La base de les nostres creences sobre la realitat són les sensacions.
criticisme: és una postura intermèdia entre el dogmatisme i l'escepticisme. El coneixement és possible, tanmateix, aquest no és inqüestionable i definitiu, sinó que ha de ser revisat i crític contínuament per a detectar-ne possibles falsificacions i errors.
relativisme: és la postura que nega l'existència d'una veritat absoluta, és a dir, vàlida en si mateixa en qualsevol temps i llocs. Considera que només existeixen opinions particulars i vàlides en un determinat context social, cultural i històric. Els sofistes són considerats els pares del relativismme epistemològic i moral.
perspectivisme: segons el perspectivisme, cada subjecte o col-lectiu que coneix ho fa des d'un punt de vista o perspectiva particular: per tant, té una visió parcial de la realirat. Aquesta visió no és falsa. Totes les perspectives són vertaderes,i si es reunissin totes, si fos possible, conformarien la veritat absoluta.

Entradas relacionadas: