Les relacions entre el jo, l’allò i el superjò (principi realitat i de plaer)

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,3 KB

L’ALLÒ: Part més antiga de la nostra personalitat i font d’energia mental. És inconscient i primitiva. El seu mecanisme consisteix en la satisfacció Immediata de les necessitats sense més consideracions, és a dir, instintiu. No Te valors morals nipensa en els altres, Sinó que segueix el principi del plaer (busca plaer i evita lo desagradable). Quan contacta amb el món exterior neix el jo.

El JO: S’origina a partir de l’allò en el nen petit, a mesura que creix i entra en Contacte amb l’exterior. Es convertiràen la part mental de control de la conducta. Té com a finalitat el Contacte amb la realitat i l’autoconservació en aquesta. Quan actua considera Les conseqüències més que el plaer, principi de la realitat (s’oposa a l’allò). Controla el llenguatge, el pensament, els moviments psíquics i les tensions Internes. Té elements del conscient (realitat exterior), del preconscient (records) i de l’inconscient (el control de l’allò)

El SUPERJÒ: Cap els 5 anys, quan els nens idealitzen als pares i aprenen el sentit de les Normes. Aquestes normes s’integren i es fan inconscients. Representa les pautes Morals. Les característiques dependran de la moral de cada societat i de les Influencies educatives.

El superjò Ajuda al jo a controlar les exigències  Instintives de l’allò.

Relació entre el jo, l’allò i el superjò: El joha de servir a dos amos, l’allò i el superjò. Quan esta d’acord no hi ha problema, però quan l’allò (instint de plaer) vol Alguna cosa que el jo (la realitat) i el superjò (moral) no accepten, es creen Tensions i conflictes internsen els Quals el jo ha d’intentar mantenir l’equilibri. Normalment El jo i el superjò són aliats davant de l’allò, però davant d’una prohibició, És el jo el que s’enfronta al superjò ja que saps que fent lo prohibit o et Perjudicaràs.

Mecanismes de defensa: Tècniques Que té el jo per evitar pressions davant d’un conflicte interior.

1.Repressió: El superjò frena els impulsos de l’allò però segueixen vius en l’inconscient i provoca tensions/2. Racionalització: inventar-se arguments racionals per justificar una conducta Que exigeix l’allò/3. Negació de La realitat: negar un fet real o deformar la realitat quan és evident./ 4. Projecció: veure en els altres sentiments o idees que un mateix no vol Acceptar./5. Regressió: Manifestacions d’immaduresa o de comportaments d’èpoques anteriors Davant d’una dificultat inesperada./6. Reacció: Manifestar una conducta externa contrària a un sentiment reprimit per ocultar La veritat./7. Sublimació: Desviar l’objectiu dels instints capa finalitats acceptades i Tolerades pel superjò,/8. Desplaçament: traslladar uns sentiment o instint a un altre objecte o persona (tenir un gos).

Teoria de la personalitat segons la psicologia humanista: Maslow suposa que la naturalesa de cada persona no sembla que sigui essencialment dolenta, creu que les necessitats bàsiques són neutrals o positives, i la destrucció i la crueltat són reaccions violentes contra la frustració de les nostres necessitats. Creu que les persones tenen com a motivació fonamental, la cerca de l’autorealització. Proposa un nou model de persona autorealitzada: 1. Està satisfet/2. S’accepta a si mateix/ 3. Percepció clara i eficient de la realitat/4. Oberta a experiències/ 5. Espontània i expressiva (amb naturalitat)/6. Capacita per resoldre problemes/7. Amant de la soledat/8. Autònom i independent/9. Capacitat permanent per gaudir la vida (art, jocs, natura...)/10. Relacions interpersonals bones/11. Gran riquesa emocional/12. Democràtic/ 13. Sentit de l’humor i gens agressius/14. Creativa i original/15. Capacitat amorosa/ 16. Accepta canvis en l’escala social/17. Gaudeix d’experiències cim/18. S’identifica amb els problemes dels altres

(l’autorealització no acaba mai, es prolonga al llarg de la vida)

Entradas relacionadas: