Rius del clima oceanic

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 13,26 KB

LA BIODIVERSITAT AL TERRITORI ESPANYOL

Espanya És un territori que presenta una gran biodiversitat. Tres factors la Determinen: – La situació (frontera de diferents dominis vegetals) – L’efecte Refugi ( refugi d’espècies vegetals i animals al període de glaciacions- Endemismes) – La presència de sistemes muntanyosos ( gradació vegetal en Altitud a més de la gradació latitudinal)

REGIÓN EUROSIBERIANA - PAISAJE Atlántico

REGIÓN MEDITERRÁNEA - PAISAJE Mediterráneo

REGIÓN MACARONÉSICA - PAISAJE CANARIO

REGIÓN ALPINA - PAISAJE DE MONTAÑA

TIPO DE VEGETACIÓN; SEGÚN SU TAMAÑO Y FISONOMÍA

BOSQUE Porte arbóreo MATORRAL Porte arbustivo PRADO Porte herbáceo

-Vegetación de ribera: Chopos, Álamos, Palmeral

-Vegetación de zonas pantanosas: Marismas De Doñana: juncos y plantas halófilas. Doñana: encinas, Pinós y vegetación Dunar.

- Vegetación de Canarias:  - Pertenece a la región Macaronésica, que comprende las islas atlánticas de Azores, Madeira, Canarias y Cabo Verde.

- Su Insularidad y su clima hace que tengan rasgos muy específicos, con abundancia De especies endémicas y un notable escalonamiento altitudinal.

- Las islas orientales (Lanzarote y Fuerteventura) poseen vegetación subdesértica

Les illes Canàries: Latitud Subtropical: clima afectat per: la Circulació dels vents alisis. Per la proximitat al Sàhara. Pel relleu.

Vegetación de Canarias: Violeta del Teide, Taginaste rojo (laderas del Teide), Pino canario, Drago, Cardones, Sabina en El Hierro.

-El paisaje vegetal de clima oceánico: Bosque De coníferas, Bosque caducifolio de robles y hayas.Helechos y musgos, Sotobosque, Hayedos, Haya (Fagus sylvatica), Robledal, Castaño, Pinar, lantación de eucaliptos en Galícia, Prados.

-El paisaje vegetal de clima Mediterráneo: Bosque Perennifolio. Monte del Pardo, Piorno serrano en flor, Retama, Encina, Alcornoque, Pinar, Matorral: Maquia, Brezo (Calluna vulgaris), Coscoja (Quercus Coccifera), Tomillo.

Vegetación de estepa: Esparto Y pita, Espartal

-El paisaje vegetal de montaña: Abetos Y prados (Gredós), Musgo, hierbas, flores y brezos, Hayedo de Montejo de la Sierra (Madrid), Pinar de Valsaín (Segovia)

CLIMA

Factors Que determinen un clima: Factor astronòmic, Factors geogràfics, Factors dinàmics

-Factor Astronòmic.

Els Moviments de  la Terra: La Terra té un moviment de rotació sobre un eix inclinat.

Zones Climàtiques en funció de la latitud: Zones Fredes. Zones Temperades. Zones Càlides

ZONES FREDES: Fa fred tot l'any

Clima polarHemisferi Nord: Entre el Cercle Polar Àrtic i el Pol Nord

Hemisferi Sud: Entre el Cercle Polar Antàrtic i el Pol Sud

Clima d'alta muntanya (Clima Azonal, intervé l’altitud)

El clima d'alta muntanya es dóna en qualsevolalta Muntanya a qualsevol latitud

ZONA CÀLIDA: Fa calor tot l'any. No hi ha estacions, com a molt una estació seca i una Estació humidaClimes càlids: Clima equatorial - Clima Tropical Humit - Clima Tropical Sec

Clima desèrtic: Entre el Tròpic de Càncer i el Tròpic de Capricorn

ZONES TEMPERADES (nosaltres ens centrarem en aquesta zona climàtica ja que És on trobem la Península) Hi ha quatre estacions marcades per nivells de Precipitació i temperatura diferentsClimes temperats:  Clima Mediterrani - Clima oceànic - Clima Continental

Hemisferi Nord: Entre el Cercle Polar Àrtic i el Tròpic De Càncer
Hemisferi Sud: Entre el Cercle Polar Antàrtic i el Tròpic de Capricorn

-Factors Geogràfics:

Els Factors dinàmics: Les masses d’aire: La Troposfera no és un tot uniforme amb propietats Físiques homogènies, sinó que està fragmentada horitzontalment en zones d’aire (masses d’aire) amb propietats diferents (temperatura i humitat).

La circulació de l’aire a la Troposfera, s’organitza en:

-Zones d’altes pressions o anticiclons

-Zones de baixes pressions o depressions

Els camps de pressió els representem amb línies que Uneixen punts amb la mateixa pressió, isòbares.

Anticiclons:-Masses d’aire d’altes Pressions. (superiors a 1015mb o hPa)

-A l’interior d’aquests centres l’aire es mou en la Direcció de les agulles del rellotge(hemisferi nord). -Centres de divergència que emet corrents d’aire cap a les Zones de baixes pressions.

-Masses d’aire sec que comporten un temps estable.

Zones D’altes pressions. Anticiclons 

Dues causes:-Pel desplaçament de masses d’aire que provoca el corrent En jet

-Pel refredament d’una massa d’aire (densa i pesada) La Pressió augmenta  de l’exterior a L’interiorde l ‘Anticicló. Hemisferi Nord giren en sentit horari i en hemisferi Sud en sentit antihorari. Provoquen Temps estable

Depressions-Masses d’aire de baixes Pressions. ( per sota de 1015 mb)

-Els vents de l’interior d’aquestes masses d’aire circulen En el sentit contrari de les agulles del rellotge ( hemisferi nord). -Centres de convergència que reben les masses d’aire Provinents des dels centres d’altes pressions.

-Masses d’aire humit que comporten temps inestable.

Zones De baixes pressions. Depressions o borrasques

Dues causes:-Pel desplaçament de masses d’aire Que provoca el corrent en jet

-Pel rescalfament d’una massa d’aire ( poc densa i Lleugera)

Baixes pressions<1015 mil.Libars o hectopascals. La Pressió disminueix de l’exterior a l’interiorHemisferi nord en sentit antihorari i en hemisferi sud en Sentit horari. Provoquen Temps inestable.

Els Fronts: En el límit de contacte de dues masses d’aire de Propietats diferents trobem els fronts.Les Masses d’aire tenen una temperatura diferent i per tant una densitat diferent, Així la massa d’aire fred sempre es situarà per sota de la massa d’aire càlid. Això explica l’accentuat dinamisme de l’atmosfera a la superfície frontal.

FACTORS QUE INFLUEIXEN EN EL CLIMA D’Espanya

1.  Situació de La Península Ibèrica: A la Zona temperada de l’hemisferi nord, concretament:

-Es troba en la zona de transició entre la influència Atlàntica i la influència Mediterrània

-Es troba en la zona de confluència de les masses d’aire Polar del nord i les masses d’aire càlid del sud.

2.    La Influència del mar: La proximitat al mar fa que a les zones costaneres el clima sigui més suau I humit, a l’hivern les temperatures no són molt baixes i no es produeixen Gelades

3.   Forma i Relleu de la Península Ibèrica

Amplada de la Península Ibèrica i disposició perifèrica Del relleu.  Les terres de l’interior Aïllades de la influència del mar. Contrast tèrmic entre l’interior i la Perifèria. Les masses d’aire es refreden molt a l’hivern  i s’escalfen a l’estiu. Efecte Föhn

4.  Influència  de la Mediterrània

Rescalfament de les Aigües del Mediterrani durant l’estiu ( anticiclons subtropicals), evaporació abundant. A la tardor entren masses D’aire atlàntiques més fredes. Es genera una depressió, condensació de l’aire i Pluges torrencials.

Gota freda

5. Arribada de masses d’aire

Segons el seu origen les classifiquem:

-Marítimes: el Seu recorregut el realitzen per mar. Solen ser més suaus, d’ aire més càlid i Carregades d’humitat. Temps més inestable.

-Massa d’aire polar marítim: procedent de l’Oceà glacial Àrtic. Produeix descens de Les temperatures, gran inestabilitat, nevades i pluges.

-Continentals: el seu recorregut el realitzen per terra. Solen ser seques i fredes a L’hivern i molt càlides a l’estiu.

6.  Els centres D’acció

-Les baixes pressions ( Depressions) de l’Atlàntic. Masses d’aire provinents de l’oest. Temps molt Variable, nuvolositat, pluges abundants, vents i temperatures suaus ( Influència de l’oceà).  Més freqüents a L’oest i nord-oest de la Península

Altes pressions  Subtropical:

-Anticicló de les Açores. És el principal centre d’acció de la Península. Massa D’aire tropical marina que a l’estiu domina una gran part del territori de la Península i Balears. Massa d’aire càlid i sec. Temps estable

-Continental o Sahariana. Aire molt càlid i sec. Quan arriba a l’estiu provoca Onades de calor amb temperatures > 40ºC. A l’hivern provoca augment Considerable de la temperatura >20º

7. El Front polar: s’origina quan xoquen les masses d’aire fred del nord Amb les masses d’aire càlid tropical del sud.

Entradas relacionadas: