Salvador espriu moviment literari

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,94 KB

 
Modernisme: hi ha una profunda transformacio a catalunya en tots els nivells i expansio económica i industrial i un enorme creixement de la ciutat.

Objectiu: modernitzar, obrir la cultura catalana cap als nous corrents culturals europeus, amb l'objectiu de transformar i posar al dia la nostra cultura.
El modernisme neix marcat per lenfrontament entre:
artista - vol elevar el nivell de la seva cultura.
societat - que nomes saferra a les coses materials.


Victor Català
va ser pintora i escriptora, va adoptar un pseudonim masculi despres que li deneguessin un premi en un certamen literari, ja que el jurat va considerar que era una obra massa forta per haver estat escrita per una dona.
Obra: Solitud (1905) - historia de la mila, que senfronta a la societat per convertirse en una persona lliure e independent.
tant la descripcio dels paisatges com la narracio dels fets i els dialegs ens mostren un llenguatge innovador fet de formes coloquials i populars.



Eugeni d'Ors
durant els vint primers anys del segle XX va influir molt sobre el pensament i la cultura, en general, a Catalunya. Mitjançant la publicació dun article dopinio (diari), en una seccio anomenada Glosari de ''La Veu de Catalunya''.
Va anar marcant les tendencies, les modes, el que calia llegir o escoltar, etc...
Algunes sries de gloses foren publicades mes tard com a llibres, per exemple: la ben plantada (1911), que parlava del model de dona a Catalunya.


Salvador Espriu (sta.coloma de farnes 1913 - BCN 1985)

tot just havia acabat els estudis quan va esclatar la guerra civil. aquest fet i la mort del seu pare i el seu millor amic van condicionar la seva obra. despres duns primers anys com a narrador (noveles, contes i teatre) va passar a escriure poesia, enere que sadaptava millor als nous temps ja que podia superar lentrebanc de la censura i li permetia expressar millor les seves vivencies. el tema predominant en la poesia era la mort:
-cementiri de sinera (1946)
-les hores (1952)
-final del laberint (1956)

tambe va escriure una excelent obra de teatre per a titelles:
-primera historia desther (1948)

pero lobra que va donar mes popularitat a espriu va ser ''la pell del brau'' (1960), en que reflexiona sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. A mes diverses composicions despriu van ser musicades per cantants com raimon, la qual cosa va apropar la poesia despriu a totes les generacions.


Caracteristikes de lavantguardisme

-collage linguistic: incorporar mots daltres llengues
-collage iconic: incorporar dibuixos i simbols
-us de diferents tipus de lletra dimprempta
-eliminacio dels signes de puntuacio i majuscules
-espais en blanc o silencis
-us del caligrama
-el genere principal es la poesia

Entradas relacionadas: