Sismologia i vulcanologia: conceptes i mesures preventives

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4 KB

Sismologia

Richter: mesura la magnitud, utilitza escala logarítmica i es basa en el registre de les ones en un sismograma.
MSK: mesura la intensitat dels terratrèmols com la de Mercalli però basant-se en més factors, es basa en l'observació dels danys de la població i construccions.
Terratrèmols: el moviment de plaques, que quan es trenca allibera tota l'energia en forma de ones que es propaguen en totes direccions produint una sacsejada al terreny i es localitzen a les vores de les plaques. Hipocentre: punt allibera energia/Epicentre: la seva projecció sobre la superfície terrestre.
Sisimicitat: la probabilitat de que es produeixi un terratrèmol destructiu en una regió.
La majoria de terratrèmols es produeixen al cinturó sísmic mundial:
  • Cinturó Circumpacífic: totes les fosses oceàniques i les seves illes, són zones de subducció i falles transformants.
  • Cinturó Mediterrani-Himalàia: solen ser les serralades continentals, originades per col·lisió de plaques.
  • Cinturó Dorsals Oceàniques: dorsals atlàntiques (Índic-Pacífic), juntament amb les del rift de valley d'Àfrica, són zones de distensió fortament fracturades.
Divergent: límits de placa que separa i sube magma i crea dorsal oceànica. Convergent: plaques que col·lisionen formant zona de subducció. Transformant: límits que desplacen lateralment (falla de San Andrés).
Efectes destructius: -Medi: inestabilitat de vessants, formació de tsunamis, lliquifacció (aflorament canonades d'aigua, enfonsament estructures) -Humans: directes (destrucció vivendes, mort habitants, davallada econòmica, pèrdua collites i epidèmies).
Previsió: elaboració de mapes de perillositat, activitats que no generin riscos induïts i evitar alta exposició social. Període de retorn: mesura estadística que indica la freqüència en que un fenomen es repeteix. Anys totals/nombre total.
Prevenció:
  • Normes sismorresistents (edificis baixos i rígids amb parets reforçades) serveixen per garantir la resistència durant una sacsejada.
  • Establir xarxa de sensors per obtenir dades.
  • Mesures: parets reforçades, vàlvules de tancament de canonades de gas i aigua per evitar accidents, entrenaments específics bombers poli.
  • Educació població, mapa de risc d'ordenació territorial.
Predicció: A curt termini: es coneixen com precursors sísmics (indicadors de la proximitat sísmica) -dilatació, alteració conductivitat electricitat, alteració gravimètrica, augment concentració radó. Predicció a llarg termini: preten localitzar seisme i lloc: s'estudia llacuna sísmiques: aquella zona que ja ha superat el període de retorn i que està a prop de altres zones que s'han mogut i té la probabilitat elevada.


Per què es forma un tsunami després d'un terratrèmol?: genera desplaçament vertical sobtat del fons marí al llarg d'un pla de falla, aquest desplaçament provoca el moviment vertical d'una gran massa d'aigua, que en aigües profundes generen petites ones amb gran velocitat.
Per què augmenten les ones l'alcada?: perquè disminueix el calat i provoca la disminució velocitat i és el que provoca que l'alcada augmenti.
Mesures preventives: plans d'evacuació, establiment xarxes de detecció de tsunamis.

Vulcanologia

Tipus d'erosions volcàniques:
  • Hawaia: tranquil, caracteritzat per llacs de lava i fluxos de lava extensos.
  • Estrambolià: erupcions de duració limitada, que els gasos s'acumulen en la lava.
  • Vulcanià: més violent, la seva lava és la més viscosa i es solidifica entre les erupcions i queden els gasos atrapats que aconsegueixen una alta pressió.
  • Plinèa: molt violent, el magma saturat amb gas es expulsat a gran altura, que genera volums de cendra.
  • Peleà: generació de fluxos incandescents de piroclastos (màgmes àcids/intermedis/bàsics/ultrabàsics).

Entradas relacionadas: