El teatre caramar pere calders

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB

 

Pere calders: 1912-1994 BCN. Dibuixant i escriptor de lit. Catalana de postguerra. Sobretot contista. Escriu desde ben petit per influencia del seu pare. El primer Arlequí. Obra dividida en 3 etapes: etapa diniciacio, de Guerra Civil i dexili, de retorn.

-Diniciació: origen ala infantesa, compagina la tasca descriptor i periodista, Lletres, Pont Blau. Obres: el primer arlequí, la gloria del doctor larèn.
-De maduresa: exiliat 23 añs a Mèxic, colabora en activitats culturals del país (quadern d'exili). Publicara les seves obres mes importants. Obres: croniques 55, gent de l'altra vall 57, dema a les 3 de la matinada 59.
-De retorn: torna a bcn al 62, publica noveles: l'ombra de l'atzavara 64 i premi sant Jordi, ronda naval sota la boira 66, aquí descansa nevares 67.
Realisme magic: sXX, moviment llatinoamericá. Pretén transformar fets quotidians en relats mítics o fantastics. Recursos: imaginació ironia fantasia. Lirreal sembla real. Márquez i Isabel Allende. Reflexió entre home i realitat que lenvolta, que es canviant i es pot veure de diferents optiques. Llenguatge natural, coloqial pero conexio literaria impecable.
Cròniques de la veritat oculta: premi Víctor catala al 54. Gracies a axó sera reconegut a niell europeu, traduit a nombroses llengües. 
formada per 31 contes breus, filosofics amb intenció de mostrar la condició humana i la realitat que lenvolta que es canviant i perceptible de diferents maneres.
3 parts: - I (12contes) la imprevista certesa. -II(12contes) ver, pero inexplicable. -III(7contes) lescenari desconcertant.
I: un fet imprevist en la vida del personatge que li canvia la vida, no sabra adaptarse a aquesta nova realitat.
II: una realitat imaginaria que les circumstancies del protagonista aconsegueixen fer realitat, no son logiques pero seran favorables per a la seva vida.
III: contes emmarcats en una realitat que ofega, oprimeix espanta i desconcerta al protagonista.L l'entorn del prota influeix en la seva manera de veure la realitat.
finalitat de la obra: 
-reflectir la naturalesa humana i la realitat que lenvolta.
-reflexiona sobre aquelles situacions que no podem controlar, malaltia.
-adverteix que les persones que ens envolten ens fan veure la realitat duna manera o una altra i hem de saber seleccionar lentorn favorable.
Influencies literaries:
-pare: viçents calders arús. Passió lectura i autors universals
-Josep peronella, mossen de lescola de bcn que linicia a lescriptura.
-Realisme magic: Bontenpelli, Pirandello: apartir dun fet quotidia, lautor reflexiona sobre la condició humana utilitzant la imaginació..
-Literatura davantguarda: Surrealisme, pretén fugir de la realitat, trencar tradicions.
Comentari literari:
-situar text dins lobra (part)
-inf sobre lautor (postguerra) pensament (moviment literari)
-genere literari(conte: narració, descripció)
-tema
-conclusió
Contes: el desert, la ratlla i el desig, la consiencia visitadora social, el principi de la saviesa, lany de la meva gracia, la ciencia i la mesura, la revolta del terrat, la clara conciencia, lhome i lofici, coses de la providencia, el teatre calamar, la clau de ferro, el problema de lindia, els catalans pel mon, larbre domestic, cada u al seu ofici, lesperit guia, fet darmes, historia natural, la fi, o ell o jo, lheredera helix, una curiositat americana, quieta nit.

Entradas relacionadas: