Teixit epitelial de la boca

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,69 KB

EL NIVELL DE TEIXIT   


EL TEIXIT EPITELIAL


El teixit epitelial està format per cèl·lules que estan Molt juntes les unes amb les altres; solen tenir formes geomètriques i estan Unides entre si formant capes de cèl·lules. La superfície externa sol ser Lliure.

Hi ha Dos grups de teixits epitelials:

·L'epiteli de Revestiment. Recobreix i protegeix Superfícies externes o cavitats internes Del nostre organisme. Destaquen els següents:

  • Les Mucoses. Recobreixen la cavitat Bucal, la faringel'esòfag, el recte, les vies respiratòries, etc. Funció De protecció i lubrificar. Part externaà dintre el nostre cos.
  • Els Endotelis. Recobreixen l'interior Dels vasos sanguinis, el cor, etc. Part interna
  • L'epidermis. És la capa més externa de la pell. Part externa à exposada

·L'epiteli glandular. És el Teixit que forma les glàndules. Té la Funció de secretar (expulsa) substàncies. Hi ha diversos tipus de glàndules:

  • Les Glàndules exocrines. Si Les substàncies que produeixen són abocades a l'exterior o a l'interior de Cavitats del cos. Són exocrines les glàndules sebàcies, les sudorípares, Les salivals, el fetge, etc.
  • Les Glàndules endocrines. Si Les substàncies que produeixen són hormones i s'aboquen a la sang. Són Endocrines el tiroide, la hipòfisi, etc.
  • Les Glàndules mixtes. Actuen com a glàndules exocrines i endocrines alhora. El pàncrees és un Exemple de glàndula mixta.

EL TEIXIT CONNECTIU

Està format per cèl·lules poc Especialitzades immerses en una substància intercel·lular que té fibres (col·lagen i altres). Se'n distingeixen diversos tipus:

·El teixit conjuntiu. Es troba Entre altres teixits i entre els òrgans, de manera que els uneix. Forma, per Exemple, els tendons i els lligaments.

·El teixit adipós. Es caracteritza perquè les cèl·lules que el formen, els adipòcits, Estan plenes de greix. Té les funcions de reserva de lípids, de protecció de Determinats òrgans i d'aïllant tèrmic.

·El teixit cartilaginós. Està format per unes cèl·lules, els condròcits, que elaboren Una substància intercel·lular més o menys sòlida, el cartílag. Forma els cartílags del nas, de la tràquea, del pavelló de l'orella, etc.

Entradas relacionadas: