Tema 11

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,57 KB

.... 2. Principi de superposició dels estrats. Els sediments es dipositen uns sobre els altres, de tal manera que en una sèrie d'estrats que es trobi en disposició original l'estrat situat més avall és el més antic i el de dalt de tot el més modern.

Quin estrat és el més antic?
Per ordenar per edats una sèrie d'estrats que mantenen la seva disposició original n'hi ha prou d'utilitzar el principi de superposició. Tanmateix, amb freqüència les roques han estat plegades i els estrats es disposen en posició vertical o fins i tot invertits. En aquests casos es disposa d'altres criteris:
1.
Fòssils: la presència de fòssils d'edat coneguda en alguns estrats pot ser suficient per ordenar-los de més antics a més moderns.
2.
Granoselecció o estratificació graduada: consisteix en la sedimentació de materials ordenats per mides. S' origina quan es dipositen en un lloc grans de mida diferents que eren transportats per l'aigua. Els més gruixuts i pesants cauen abans al fons, els fins després.
3. Esquerdes de dessecació. Es formen en assecar-se els sediments argilosos. Són esquerdes molt obertes en la superfície que es tanquen de mica en mica en profunditat. En secció tenen forma de V, amb el vèrtex apuntant cap al mur de l'estrat.

2.Història geològica


Principi de relaciones creuades
: tot procés geològic es posterior als materials que afecta. Tenint en compte que aquest principi permet establir l'ordre en què es produeixen els esdeveniments, s'anomena també principi de successió d'esdeveniments.

Entradas relacionadas: