Tirant lo blanc figures retoriques

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,33 KB

COMENTARI DE TEXT – TIRANT LO BLANC

El fragment que ara comentaré forma part de l’obra “Tirant lo Blanc”, i es troba comprès en el capítol CXVIII, anomenat “Com Tirant va ser ferit al cor amb una fletxa que li dispara la deessa Venus perquè Mirava la filla de l’emperador”. L’obra de la qual extrec aquest fragment és “Tirant lo Blanc – Episodis Amorosos”, un recull de tots els capítols i Fragments de la novel·la “Tirant lo Blanc” que narren les peripècies de Tirant En el seu procés de conquerir el cor i el cos de Carmesina. Tirant lo Blanc és Una novel·la cavalleresca que fou escrita per Joanot Martorell entre 1460 i 1464 i publicada el 1490. Tirant lo Blanc es caracteritza principalment per ser Una novel·la cavalleresca —personatges i fets versemblants—, un gènere que Sorgí en aquella època,  i del qual Aquesta en va ser una de les primeres obres. Referent a l’autor, Joanot Martorell fou un cavaller valencià nascut i mort a Gandia el 1413 i 1465, Respectivament.

El títol del capítol, “Com Tirant va ser ferit al cor amb Una fletxa que li dispara la deessa Venus perquè mirava la filla de L’emperador”, ens permet fer-nos una idea de la trama d’aquesta idea. Venus és Considerada la deessa romana de l’amor i la bellesa. Quan l’autor es refereix a “una fletxa”, hom ho podria amb el fill de Venus, Cupido, Déu romà dels Enamorats, qui se’l  coneix precisament Per ser un infant alat que posseeix un arc i un carcaix amb fletxes de dos Tipus: unes d’or amb la punta esmolada, que creen un vincle instant d’amor Entre dues persones, i unes altres amb plom i punta Roma que creen un efecte de Rebuig entre dues persones. En altres paraules: Tirant acaba perdudament Enamorat en veure la filla de l’emperador, Carmesina.

L’argument d’aquest fragment és el següent: En l’arrivada Dels cavallers al palau del rei de Constantinoble, aquest els fins la cambra de L’emperadriu. Les donzelles estan dol, l’habitació està totalment tancada, de Manera que fa molta calor. Mentre l’emperador pronuncia unes paraules, Tirant És captivat per la bellesa de Carmesina, la seva filla. Aleshores l’autor fa Una descripció un tan eròtica de l’aspecte de l’infanta i expressa la Satisfacció del cavaller en veure-la. Una vegada el rei pronuncia les seves Paraules, porta la seva filla a una altra sala, al que segueix Tirant, qui Acompanya a l’emperadriu. Entren a una sala guarnida per tapissos que narren Les històries d’amor d’alguns personatges pertanyents a grans obres literàries.  Allà, Tirant parla amb Ricard el Venturós, Expressant-li la seva sorpresa per la “troballa” —referint-se a la bellesa de Carmesina— sense que aquest entengui el que això significa. Seguidament, el Cavaller parteix cap a la seva posada i s’estira sobre el llit, quan poc Després d’arrivar-hi, Diafebus —Cosí i escuder de Tirant— entra per Perguntar-li si vol dinar. Tirant ho refusa, al·legant tenir mal de cap, però En realitat és a causa de l’enamorament que sofreix per Carmesina. Diafebus Retorna a la seva habitació, fruit de la seva preocupació per l’estat del seu Parent i li s’ofereix per ajudar-lo en el seu mal, però Tirant sol es refereix Al seu mal com mal de l’aire de la mar —mar de la mar, joc de paraules entre el Mal de mar (de navegar) i el mal d’amar (mal d’amors)—. En aquest fragment, Tirant Veu Carmesina per primera vegada, caient-hi perdudament enamorat sense que Aquesta s’adoni del que ell sent per ella. Podem dir també que és el moment en Que Tirant experimenta l’amor per primera vegada.

Entradas relacionadas: