Tristany i isolda resum per capítols

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,4 KB

La matèria a Bretanya

La novel·la cavalleresca té els seus orígens en unes narracions en vers ( romans courtois) que van irrompre en la tradició literària francesa del segle XII. - Romans: gènere cortesà destinat a la lectura que tenia en compte els ideals cavallerescos i també la participació de la dama en la vida de la cort.

Els protagonistes dels romans  són cavallers errants vinculats a la cort del rei Artús, i les narracions es desenvolupen a la Bretanya continental. Cavallers com Tristany, Lancelot, Perceval o Ivain inicien un viatge, una aventura, per complir la seva comesa; hauran de superar tot un seguit de proves i vèncer les amenaces abans de retornar victoriosos a la cort.

En les aventures hi trobem :  –elements meravellosos i màgics                                                                                                              -la incorporació de la dama i per tant l’element amorós.

Aquestes obres són conegudes com a romans de la matèria de Bretanya o novel·les del cicle artúric. (Tristany e Isolda  o les composicions de Chrétien de Troyes).

Durant el segle XIV, es van fer traduccions dels grans romans. La difusió d’aquesta literatura va culminar amb l’aparició de novel·les artúriques originals escrites per autors catalans.

·Romanç de Tristany e Isolda:Origen cèltic, que narra els tràgics amors de Tristany i Isolda.

·Chrétien de Troyes:La seva producció gira al voltant del cicle artúric o matèria de Bretanya.

Els llibres de cavalleries

Gènere que es va desenvolupar fonamentalment en la literatura castellana.

Narren les aventures i les proeses d’un cavaller errant dotat d’un valor i una força exagerats i que venç tota mena d’enemics en mig d’un món ple de meravelles i éssers extraordinaris i màgics. L’acció es en paratges llunyans i exòtics i en un temps remot.

-Novel·les de caràcter inversemblant, que reprodueixen un ambient de fantasia i somni.

Van tenir molt èxit entre els cavallers del segle XV, que van veure en els seus protagonistes el reflex dels ideals i la societat feudal. Van mitificar la figura del herois i van arribar a convertir la seva biografia en una novel·la i van esdevenir font d’inspiració de novel·listes  i escriptors.

Entradas relacionadas: