Unitat 5

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,91 KB

 

a)La Renaixença és un moviment cultural català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència).Poesia de caracter romantic.Autors de la renaixença:Jacint Verdaguer,Angel Guimera,Bonaventura Carles Aribau.

b)Els romantics veien la poesia com un mitja per a transcedir la realitat i per a arribar a coneixer-la mes autenticament .A partir de la poesia s'inicia la recuperacio literaria del catala per part dels escriptors cultes.Les raons per les quals els escriptors catalans van triar aquest genere son els jocs florals, el motor de la Renaixença literaria.La poesia es el genere mes important de la literatura romantica, manifestacio del YO:les emocions,els ideals, el somni,les pors,els afectes de l'individu.

c)Els temes conreats de la poesia romantica son:l'exaltacio nacional, la reinvindicacio de la llengua, el paisatge, la mitificacio de la vida al camp, creuen que al camp es conserven les tradicions:la llengua, la poesia popular de tradicio oral.

d)Jacint Verdaguer,Canigó es un dels seus poemes epics en que s'excalen una catalunya mitica en el passat i la fe cristiana.El poema conta l'origen nacional de Catalunya.Pel que fa la forma,el poema presenta una vanetat extraordinaria d'estrofes, de metrica.L'estil es caracteritza per la potencia,la riquesa de les imatges,construides mitjançant comparacions.

e)Angel Guimera ,Terra Baixa.

 Els jocs florals son el motor de la renaixença literaria.Comentari de text     Narcis Oller,L'escanyapobres.

1-Brancal:Entrada,Saca:bossa,traginer:tallar,musc:fosc,enlluernar:enfoscada,cautelos:compte

2-traginer:transportista,enlluernar:encegar,cautelos:astut

3-L'escanyapobres de Narcis Oller narra la vida i la mort tragica d'un home encegat per l'avaricia amb una actitud tancada al progres.L'estudi d'aquestes acosta l'autor al naturalisme.El punt de vista narratiu es el tipic del realisme, es a dir,al narrador omniscient en tercera persona.

4-De forma monotona,l'oleguer obria cada dia el magatzem al public.Comenzava a treballar de bon mati:anava vestit sempre de la mateixa manera i s'amagava en la foscor del magatzem.L'escanyapobres sortia rapidament de la foscor esperunat per la propera venda en comprovar l'interes dels pagesos.

7-Un narrador omniscient en tercera persona.

8-El recurs es una anafora.

10-Una imatge negativa: te trets que l'animalitzen.

Entradas relacionadas: