Xarxes Urbanes: Jerarquia Urbana de Catalunya i Funcions de les Ciutats

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,48 KB

Jerarquia urbana de Catalunya

Regió metropolitana de Barcelona: Agrupa més de 60% de la població catalana. Hi ha una clara centralitat administrativa, econòmica, i de serveis a tota Catalunya. Es divideix en: Ciutat Central (Barcelona Ciutat), la Segona Corona i la Tercera Corona.

Ciutats supracomarcals:

Forta influència econòmica, social sobre els respectius territoris. La seva àrea d’influència a vegades sobrepassa els límits de la comarca. Tarragona, Girona, Lleida.

Centres Comarcals:

Sobretot capitals de comarca i son facilitadors de serveis. La influencia és dins de la comarca. Figueres, Olot, Puigcerdà.

Centres subcomarcals:

Tenen influència però no molta. Palamós, Cambrils, Roses.

Funcions de les Ciutats

Funció residencial: és que totes les ciutats tenen les infraestructures i serveis necessaris per la població. Aquesta funció està a totes les ciutats.

Funció econòmica (Nova York): ciutats que realitzen moltes activitats secundàries i terciàries. Destaca per l’activitat econòmica en quant a intercanvis i comerços.

Funció industrial (Manchester): ciutats que destaquen per tenir polígons industrials, que es situen sobretot a la perifèria de la ciutat perquè hi ha més espai i evitar molèsties als ciutadans.

Funció turística (Las Vegas): ciutats que tenen moltes infraestructures i serveis pels turistes.

Funció cultural o religiosa (Florència): ciutats que tenen grans institucions culturals o que són centres de pelegrinatge.

Funció militar (Ceuta): ciutats fetes per l’estratègia militar a una zona estratègicament situada.

Funció politico-administrativa (Madrid): es correspon a la capital de diferents països perquè tenen les seus de govern.

Durant el segle XX es produeixen migracions interiors. Del camp a la ciutat o d’una comunitat a l’altra.

2. A finals del segle XX i inicis del XXI hi ha un canvi, arribada d’immigració de l’estranger (migracions exteriors). Ex: Iberoamèrica (Equador), Nord d’Àfrica (Marroc), resta d’Europa (Romania). Relacionat amb el desenvolupament econòmic espanyol.

3. En els darrers anys la immigració exterior s’ha reduït molt per efectes de la crisi. També es produeix emigració d’espanyols a altres països per buscar treball.

Entradas relacionadas: