Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Arte y Humanidades de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Fueros municipales en la España medieval

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,97 KB

En la España medieval de los cuales vamos a destacar algunos por diversos motivos.

Los Fueros municipales

Se formaron entre los siglos XI y XIII aunque a finales del siglo X encontramos algunos fueros municipales de carácter breve, como por ejemplo el Fuero de Castrojeriz (Burgos), que es el fuero municipal más antiguo del que se tiene constancia puesto que fue concedido en el año 974 por el Conde de Castilla García Fernández.

Características de los fueros municipales

Los fueros municipales suele tener un carácter eminentemente urbano, aunque algunos conservaron su carácter rural, como es el caso del Fuero de la Novenera, concedido a cinco localidades navarras (Artajona, Larraga, Berbinzana, Mendigorría y Miranda de Arga) en la... Continuar leyendo "Fueros municipales en la España medieval" »

El Renaixement a Espanya i l'Estil Manierista del Greco

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,51 KB

Context social (Renaixement a Espanya)

  • L'estudi del segle XVI resulta molt complex.
  • Perviven característiques del gòtic.
  • El mecenatge és exclusivament reial i eclesiàstic, i per això no hi ha una burgesia culta i rica.
  • La influència del Renaixement italià va ser molt fluixa i minoritària, ja que no s'oblida del tot el gòtic.
  • Els monarques espanyols veuen els plantejaments artístics del Renaixement excessivament revolucionaris i contraris als seus postulats: senzillesa i claredat.
  • L'Escorial, obra més renaixentista del panorama espanyol, està molt allunyada dels models italians.
  • Els nous descobriments geogràfics donen un gran imperi a les terres d'Espanya, però una mínima ànsia artística i cultural.
  • Els temes mitològics no són del
... Continuar leyendo "El Renaixement a Espanya i l'Estil Manierista del Greco" »

Art Romànic i Art Gòtic: Context i Característiques

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB

Art Romànic

Context històric i cultural

Està situat cronològicament a l’alta edat mitjana, a l’Europa occidental.

Se li diu romànic amb la intenció de lligar-ho amb l’art romà i perquè coincideix amb el procés de formació de les llengües romàniques. Va des de finals del segle X, el seu moment de màxim explandor és al segle XII i al segle XIII dona pas al gòtic. Aquest corrent artístic es caracteritza sobre tot per tenir moltes escoles arreu d’Europa i cada escola tindrà unes característiques pròpies que la diferenciaran de les altres. Totes les escoles romàniques tenen uns principis fonamentals. Aquest art utilitza elements bizantins i islàmics i es divideix en 3 períodes: 1r romànic, romànic ple i romànic tardà.... Continuar leyendo "Art Romànic i Art Gòtic: Context i Característiques" »

Las Pirámides de Gizeh: Historia, Arquitectura y Legado del Antiguo Egipto

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,9 KB

Las Pirámides de Gizeh

Las Pirámides de Gizeh, imponentes estructuras erigidas para los faraones Keops, Kefrén y Micerinos, son un testimonio monumental de la civilización egipcia antigua. Atribuidas al arquitecto Hermiunu, estas construcciones datan de aproximadamente el 2500 a.C. y sirvieron como tumbas reales. Fueron edificadas con bloques de piedra caliza extraídos de las montañas del sur de Egipto, reflejando la avanzada ingeniería de la época. Se ubican a las afueras de la ciudad de Gizeh, a unos 20 km de El Cairo.

Descripción Formal

Estos monumentos de carácter religioso fueron construidos para albergar las tumbas de los faraones. Junto al cuerpo del monarca, se depositaba una serie de pertenencias y objetos que, según las creencias,... Continuar leyendo "Las Pirámides de Gizeh: Historia, Arquitectura y Legado del Antiguo Egipto" »

Laocoont: Història, Càstig i Influència en l'Art Grec

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,25 KB

Segons la mitologia grega, Laocoont era un sacerdot d'Apol·lo, i el seu càstig no va tenir cap relació amb la guerra, sinó que va passar perquè es va casar en contra dels ordres del déu.
En tots els casos, els escultors interpreten el moment en què les serps ataquen el sacerdot Laocoont i els seus fills, i aquests lluiten desesperadament per desfer-se'n.
Pel que fa a la funció de l'obra, sembla ser que estava destinada a Roma, per decorar cases importants, en aquest cas, el palau de l'emperador.

Períodes de l'Art Grec

L'art grec es divideix en tres etapes:
  • Període arcaic (S.VII-475 aC): Es fixen els estils arquitectònics i s'inicia l'evolució artística grega. Exemple: Koúros d'Anavysos, Koré del Peplum
  • Període clàssic (480-323 aC)
... Continuar leyendo "Laocoont: Història, Càstig i Influència en l'Art Grec" »

Rembrandt y la Pintura Barroca Holandesa: Luz, Color y Maestros

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,32 KB

Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Rembrandt van Rijn es el más importante pintor holandés y uno de los grandes de la pintura barroca europea. Su obra está marcada por una constante preocupación por la luz que, gracias al dominio del color, lleva hasta su máximo desarrollo en los efectos de luz y sombras.

De su etapa de juventud son importantes Retrato de hombre (Viena) y Autorretrato (Louvre). Su primera obra maestra, de 1631, es La lección de anatomía del doctor Tulp (*), típico retrato colectivo, que abre la etapa de mayor esplendor de su producción tras su matrimonio con Saskia, a la que retrata en muchas ocasiones (Retrato del pintor con Saskia, Dresde).

Tras la muerte de su mujer, pinta una de sus obras maestras, La Ronda de Noche (... Continuar leyendo "Rembrandt y la Pintura Barroca Holandesa: Luz, Color y Maestros" »

Eros i Psique: Anàlisi de l'obra mestra de Canova

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,08 KB

Eros i Psique

Anàlisi de l'obra

L'escultura, realitzada en marbre blanc mitjançant la tècnica de la talla, presenta una superfície molt polida, aconseguida afinant el marbre amb pedra volcànica i aplicant-hi un bany de calç i àcid. El pèl i els plecs reflecteixen la influència clàssica, i els valors tàctils de gran suavitat s'aproximen a la pell d'un nen. La llum intensa crea efectes de lluentor, difuminat suau i ombra. L'obra no està policromada, i el tractament anatòmic, realista però idealitzat, presenta cossos proporcionats i bells.

Combina dues composicions: una oberta i una tancada. La composició en X, formada per les ales i les cames, crea una estructura oberta. El punt de tensió, la proximitat dels rostres i llavis, es... Continuar leyendo "Eros i Psique: Anàlisi de l'obra mestra de Canova" »

Les Menines: Anàlisi d'una obra mestra de Velázquez

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,5 KB

Las Meninas: És una pintura d’interior, representa una habitació de L’Alçázar de Madrid, el pintor s’autoretrata i apareixen 12 personatges. En Primer pla la infanta Margarita, al seu costat dues menines (una d’elles porta Una safata de plata i li ofereix aigua, l’altra li fa una reverencia) , després Hi ha dos bufons (patien d’enanisme i la noia porta una bosa amb monedes), També hi ha un gos. En segon pla trobem el pintor i la dama d’honor (encarregada de cuidar a la infanta i les menines) i al seu costat un Guardadames. En tercer pla hi ha els reis en el mirall, Felip IV i Mariana D‘Aústria i a la porta l’aposentador de palau.El centre d’atenció del quadre és la infanta Margarita . La meitat inferior del quadre... Continuar leyendo "Les Menines: Anàlisi d'una obra mestra de Velázquez" »

Comparació de les columnes gregues i romanes i l'escultura del Dorífor

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,23 KB

Columnes Gregues

Grècia és famosa per les seves tres ordres arquitectòniques: dòric, jònic i corinti. L'ordre dòric és el més simple i auster, amb columnes sense base i un capitell amb un collarí. L'ordre jònic presenta capitells amb volutes i columnes més esveltes amb una base. L'ordre corinti és el més elaborat, amb capitells decorats amb fulles d'acant. Les columnes gregues es basaven en proporcions matemàtiques i geomètriques precises. Aquestes proporcions s'aplicaven a l'alçada i el diàmetre de les columnes, cosa que els donava un aspecte equilibrat i harmònic. L'arquitectura grega es caracteritza pel seu èmfasi en la simetria i la perfecció. Les columnes solen estar espaiades uniformement i es fan servir en edificis... Continuar leyendo "Comparació de les columnes gregues i romanes i l'escultura del Dorífor" »

Un Viaje por la Arquitectura Griega: Estilos y Características

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,63 KB

Grecia

Este período dura desde el siglo VIII a.C. hasta la conquista por Roma del último reino helenístico. Se divide en tres períodos: arcaico, clásico y helenístico. Para explicar el arte griego, recurrimos al antropocentrismo y al racionalismo. También nacen la armonía y la perfección. Surgieron edificios como el teatro y el ágora, donde se unían los habitantes de una polis o se reunían los griegos procedentes de todas ellas.

Arquitectura

La arquitectura estaba hecha a escala humana. Predominan las líneas rectas, a excepción de algunos santuarios de planta circular llamados Tholos. Los órdenes clásicos dórico y jónico son los más antiguos del período arcaico, y el corintio del helenístico. La columna tiene función decorativa... Continuar leyendo "Un Viaje por la Arquitectura Griega: Estilos y Características" »