Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Arte y Humanidades de Otros cursos

Ordenar por
Materia
Nivel

El Colosseu: Anàlisi Arquitectònic i Històric

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,6 KB

1. Context Cronològic, Històric i Cultural

Cronologia: 72-82 dC (segle I).

Context: Alt Imperi Romà (segles I aC - II dC). Nou sistema polític liderat per l'emperador, que gaudia de tots els poders: legislatiu, executiu, judicial i religiós. Divisió del territori en províncies. Sòlida estructura social, jurídica, política i comercial. Màxima expansió de l'imperi: Hispània, Gàl·lia, etc. Romanització: procés d'implantació de la llengua i cultura romana als territoris conquerits. El llatí era la llengua oficial de l'imperi.

2. Estil i Característiques de l'Escultura

Estil: Romà imperial.

Característiques de l'escultura:

  • Potenciació del monument: arcs de triomf, columnes commemoratives.
  • Realisme en els retrats.
  • Retrats de mig cos,
... Continuar leyendo "El Colosseu: Anàlisi Arquitectònic i Històric" »

Ara Pacis: Significat, Simbolisme i Propaganda a l'Antiga Roma

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,71 KB

L'Ara Pacis Augustae: Un Altar per a la Pau Romana

Dins hi ha un altar (ara), al lloc central, elevat, i tots els elements tenen un eix de simetria; una escala puja des de fora fins a arribar a aquest centre. L’Ara Pacis és petit, sense cap utilitat pràctica, però molt complex i ple de significacions. Aquest poble ofereix víctimes, immolant-les a Déu, i les fa arribar mitjançant el perfum de la carn que crema, pujant al cel, d’olor agradable, agraint així la pau aconseguida per August.

L’altar és l'expressió religiosa del món, segons els Romans, ordenat i abalisat en funció dels quatre punts cardinals i els quatre elements del Món (manifestats en la quadrangularitat) i el centre; té un disseny en funció del curs solar, marcant... Continuar leyendo "Ara Pacis: Significat, Simbolisme i Propaganda a l'Antiga Roma" »

Historia y Arquitectura de la Antigua Roma: Desde la Fundación hasta el Imperio

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,07 KB

Roma: Orígenes, Evolución Política y Legado Cultural

Fundación y Periodos Históricos

Se cree que la fundación de Roma data del año 753 a.C. La historia de la antigua Roma se puede dividir en tres periodos principales:

  • Monarquía (siglos VIII - VI a.C.): Periodo inicial, marcado por los orígenes y la consolidación del poder monárquico.
  • República (siglos VI - I a.C.): Época de expansión territorial, con la conquista de Italia y los pueblos del Mediterráneo.
  • Imperio (siglos I a.C. - V d.C.): Periodo de máximo esplendor, que abarca desde Augusto hasta la crisis del siglo III y la posterior decadencia en el siglo IV. En el año 410 d.C., los godos invadieron Roma, marcando el fin de la civilización romana clásica.

Influencias y Transformaciones

Los... Continuar leyendo "Historia y Arquitectura de la Antigua Roma: Desde la Fundación hasta el Imperio" »

El Renacimiento: Arte, Cultura y Arquitectura en la Italia del Siglo XV

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,52 KB

El Renacimiento: Origen y Características

El Renacimiento es un movimiento artístico y cultural que nace en Florencia a comienzos del siglo XV y que se propagó por toda la península italiana. Hacia finales del siglo XVI se extiende por toda Europa reemplazando al estilo gótico de finales de la Edad Media. Este movimiento trajo consigo el naturalismo y las formas clásicas y ornamentos de la arquitectura, como el arco redondeado con columnas. El conocimiento de la arquitectura clásica en el Renacimiento fue tomado de dos fuentes:

  • Las ruinas de los edificios clásicos antiguos en Italia, Francia y España.
  • El tratado De Architectura de Vitruvio.

Para el Renacimiento, la proporción era el factor determinante de la belleza. Según Vitruvio,... Continuar leyendo "El Renacimiento: Arte, Cultura y Arquitectura en la Italia del Siglo XV" »

Arquitectura Renacentista en Italia: Alto Renacimiento y Manierismo

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,38 KB

Alto Renacimiento en Italia (1495-1520)

La arquitectura del Alto Renacimiento nace en Roma gracias a la labor de Donato Bramante a comienzos del siglo XVI. Fue este un periodo breve donde destaca la armonía y el equilibrio en todas las artes.

El Tempieto de San Pietro in Montorio tipifica el nuevo estilo. Posee una planta circular con una columnata que rodea una pequeña cella que cierra el interior del santuario.

En el palacio papal del Vaticano, Bramante añadió un gran atrio de Belvedere para juntar los dos elementos dispares del más viejo palacio y la iglesia, y la Belvedere villa de Inocencio VIII sobre la colina del palacio.

El palacio más grande del Alto Renacimiento fue el Palacio Farnesio en Roma, diseñado por un discípulo de Bramante.... Continuar leyendo "Arquitectura Renacentista en Italia: Alto Renacimiento y Manierismo" »

Neoclassicisme: Art, Escultura i Pintura

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,85 KB

El Neoclassicisme: Un Retorn a l'Antiguitat

El terme Neoclassicisme va sorgir a principis del segle XIX amb un notable valor pejoratiu. Es va utilitzar per designar una etapa breu d'imitació aparent dels models de Grècia i de Roma en la cerca d'un art asèptic i impersonal. L'interès per l'antiguitat grecoromana es va estendre a Europa a partir de la segona meitat del segle XVIII i va tenir la seva màxima expressió en la creació de l'estil neoclàssic.

El Neoclassicisme va ser una crítica constant als excessos del Barroc i del Rococó. Va voler abandonar la imaginació en benefici de la recerca de la bellesa. L'art es va posar al servei d'una filosofia de l'estètica basada en l'antiguitat grega, considerada un model superior i més pur... Continuar leyendo "Neoclassicisme: Art, Escultura i Pintura" »

Escultura Gótica: Características, Evolución y Obras Clave en Europa

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,21 KB

Características de la Escultura Gótica

La escultura gótica se distingue por sus contenidos ideológicos, que se derivan del pensamiento escolástico y franciscano. Es un arte marcado por una preocupación por la muerte. Las fuentes de inspiración principales son el Nuevo Testamento, los evangelios apócrifos, las hagiografías y las leyendas. Los temas fundamentales giran en torno a Dios hecho hombre, la Virgen María (en sus ciclos de nacimiento, anunciación, asunción y coronación), los santos y la muerte.

Materiales y Soportes

  • Piedra (de diversos tipos): Utilizada principalmente en portadas y capiteles.
  • Madera: Empleada para imágenes, retablos y sillerías.
  • Mármol: Usado en sepulcros y púlpitos.

Elementos Arquitectónicos y Tipologías

Portada

Conserva... Continuar leyendo "Escultura Gótica: Características, Evolución y Obras Clave en Europa" »

Moviments Culturals i Literaris: Renaixement, Barroc, Il·lustració i Romanticisme

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,4 KB

La Decadència i el Renaixement

La Decadència (Segles XVI-XVIII)

La Decadència fa referència als tres segles (XVI, XVII, XVIII) en els quals la llengua catalana va caure en declivi.

El Renaixement

L’home del Renaixement es caracteritzava per una gran autoritat científica en totes les branques del saber; se’l definia com “l’home universal”, ja que basava el seu poder en l’ús de la raó.

Els ideals renaixentistes volien crear una nova civilització rigorosa i dinàmica, fonamentada en la valoració de l’home i de la natura.

Pel que fa a la literatura, se centrà en la recuperació de l’antiguitat grecollatina.

Autors destacats del Renaixement

  • J. Lluís Vives
  • C. Despuig
  • Joan Pujol
  • J. Timoneda
  • Pere Serafí

El Barroc

El Barroc és un estil... Continuar leyendo "Moviments Culturals i Literaris: Renaixement, Barroc, Il·lustració i Romanticisme" »

El Partenón de Atenas: Arquitectura, Simbolismo y Legado Histórico

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 6,01 KB

El Partenón: Una Obra Maestra de la Arquitectura Dórica

El Partenón es una obra arquitectónica de planta rectangular con cubierta a dos aguas. Es un templo períptero, anfipróstilo y octástilo. Posee amplias gradas. Su planta rectangular se accede a través de un pórtico sostenido por seis columnas (la pronaos). Desde la pronaos se accede a la naos, la parte más grande, donde se guardaba la estatua de la diosa Atenea.

El templo está aislado del exterior por sillares, y alrededor de este hay 24 columnas. El muro es isódomo. En la parte trasera del edificio se encuentra el opistodomo, al que se accede a través de un pórtico con seis columnas. Es una parte similar a la pronaos. El opistodomo está cubierto por cuatro columnas. En él... Continuar leyendo "El Partenón de Atenas: Arquitectura, Simbolismo y Legado Histórico" »

Magatzems Carson Pirie Scott: Anàlisi Arquitectònica

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB

Magatzems Carson Pirie Scott

1. Documentació General

Els Magatzems Carson, Pirie and Scott, dissenyats per L.H. Sullivan, van ser construïts entre 1899-1901 i remodelats poc després entre 1903 i 1904.

Es tracta d'un edifici comercial aixecat al Loop, és a dir, el centre comercial, financer i administratiu de la ciutat nord-americana de Chicago. Des de 2007 ha abandonat la seva funció original i s'ha convertit en el Sullivan Center, raó per la qual es troba en procés de remodelació.

Louis Sullivan (1856-1924) és l'arquitecte més rellevant de l'anomenada Escola de Chicago. Estudia arquitectura a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (ITM), i a l'Escola de Belles Arts de París entre 1874 i 1876, on rep la influència del decorativisme... Continuar leyendo "Magatzems Carson Pirie Scott: Anàlisi Arquitectònica" »