Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y problemas de Otras lenguas extranjeras

Ordenar por
Materia
Nivel

Poesia Trobadoresca i Segle d'Or: Autors i Gèneres

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB

La Poesia Trobadoresca

La poesia trobadoresca es va desenvolupar entre els segles XI, XII i XIII. Els trobadors, que pertanyien a la noblesa o tenien una condició social elevada, escrivien els seus poemes en llengua occitana perquè fossin cantats, escoltats i llegits. Els joglars, professionals de l'actuació, cantaven i posaven en escena els poemes dels trobadors. Les trobairitz eren dones trobadores.

Gèneres de la Poesia Trobadoresca

  • Cançó: El tema principal i de més prestigi era l'amor cortès. La temàtica cortesana provocava un triangle amorós entre l'amant, la dama i el marit. Art major.
  • Sirventès: Expressava sentiments com el rebuig o l'odi cap a l'enemic del trobador, o bé tractava conflictes bèl·lics, polítics o morals. Art
... Continuar leyendo "Poesia Trobadoresca i Segle d'Or: Autors i Gèneres" »

XVIII. Mendeko Euskal Literatura: Iparralde eta Hegoalde

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 3,75 KB

XVIII. mendearen amaieran, Iparraldeko euskal literaturak gainbehera nabarmena izan zuen. Agintari berriek Lapurdik, Nafarroa Behereak eta Zuberoak zeukaten antolamendu tradizionala ezabatu zuten, eta apaiz gehienak beren etxeetatik egotzi eta urrutira deportatu zituzten. Urte nahasi haietan, Iparraldeko jende askok muga igaro eta Hegoaldean nolabaiteko babesa bilatu zuen.

Hegoaldeko Literaturaren Gainbehera eta Jesuitak

Hegoaldean ere testu literarioek garrantzia galdu zuten. Beherakada horren arrazoietako bat Jesuiten kanporatzea izan zen. Garai hartan, kristau ikasbiderako doktrina nagusi zen, eta Asteteren katiximaren itzulpenak, antzekoekin batera, bakarrik kaleratu ziren. Manuel Larramendi hil eta urte bat geroago, 1767an, jesuitak atzerriratu... Continuar leyendo "XVIII. Mendeko Euskal Literatura: Iparralde eta Hegoalde" »

Anatomía y Fisiología del Ojo Humano: Una Guía Completa

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 2,68 KB

Anatomía del Ojo Humano

Capas del Globo Ocular

Túnica Externa

  • Esclerótica: Capa blanca y opaca que protege el ojo.
  • Córnea: Capa transparente en la parte frontal del ojo que permite la entrada de luz.

Túnica Media

  • Iris: Músculo circular, plano y coloreado que controla la cantidad de luz que entra al ojo a través de la pupila.
  • Cristalino: Lente biconvexa que enfoca la luz en la retina.
  • Coroides: Capa vascular que proporciona nutrientes a las células del ojo.

Túnica Interna

  • Retina: Capa donde se encuentran los fotorreceptores (conos y bastones) que captan la luz.
  • Nervio Óptico: Transmite las señales visuales desde la retina al cerebro. Es un punto ciego porque no tiene fotorreceptores.

Cavidades Externas del Globo Ocular

  • Cámara Anterior: Espacio
... Continuar leyendo "Anatomía y Fisiología del Ojo Humano: Una Guía Completa" »

Reyes Católicos y la transición a la modernidad en España

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,54 KB

Reyes Católicos y la unificación de Castilla y Aragón

Sabela I de Castela e Fernando II de Aragón, ambos de la dinastía Trastámara, alcanzaron el trono de Castilla en 1474 tras la victoria en la guerra civil contra Xoana 'a Beltranexa', hija del hermano de Sabela y anterior rey de Castilla, Enrique IV, apoyada por el rey de Portugal. La renuncia efectiva de sus derechos sucesorios se ratificaría en el Tratado de Alcaçovas en 1479. En ese mismo año, Fernando heredó también el trono de la Corona de Aragón, unificando así los dos grandes reinos peninsulares bajo el poder del matrimonio. Sin embargo, en la Concordia de Segovia (1475) los consortes pactaron que conservarían su poder en cada territorio, ante el temor de que Fernando... Continuar leyendo "Reyes Católicos y la transición a la modernidad en España" »

Moviments Literaris: Romantisme, Realisme i Renaixença

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB

El Moviment Romàntic

El moviment romàntic es va caracteritzar per la sensibilitat emocional i la subjectivitat de les seves obres. Va ser un corrent que va rebutjar els preceptes d'ordre, calma i racionalitat de l'època clàssica i neoclàssica de finals de segle XVIII. El romàntic exaltava la bellesa i els ideals, donant llibertat als sentiments.

Rebuig dels Cànons Clàssics

Rebuig dels cànons clàssics i, per tant, de l'estètica neoclàssica del segle XVIII.

Defensa de la Llibertat de l'Artista

Defensa de la llibertat de l'artista i de l'originalitat de l'obra d'art.

Predomini del Sentiment

Predomini del sentiment sobre la raó: introspecció, subjectivitat i individualisme.

Interès per l'Irracionalisme

Interès per l'irracionalisme, la imaginació,... Continuar leyendo "Moviments Literaris: Romantisme, Realisme i Renaixença" »

Novel·les de cavalleria: segles XII-XIV

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,05 KB

Les novel·les de cavalleria dels segles XII al XIV van ser les més comunes, destacant les novel·les artúriques, un cicle d’obres entorn dels cavallers de la Taula Rodona i la seva recerca pel Sant Graal. Els autors més reconeguts van ser Chrétien de Troyes i Blandín de Cornualla. Els personatges eren arquetípics, amb protagonistes plans i esquemàtics i d’una sola peça. Els herois no tenen mai debilitats ni malalties, ja que són invencibles gràcies a les seves virtuts i capacitats sobrenaturals. El temps narratiu sol ser llunyà i poc concret. Els escenaris solen ser indrets exòtics, llunyans i imaginaris, amb una ambientació fantasiosa i poètica. A la història no hi apareixen personatges ni episodis històrics, i si n’hi... Continuar leyendo "Novel·les de cavalleria: segles XII-XIV" »

Feuerbach, Marx y la alienación humana

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 2,48 KB

La principal aportación de Feuerbach

La principal aportación de Feuerbach fue la denuncia de la religión como autoalienación, como desdoblamiento del mundo en dos: el terrenal y el celestial. Para Feuerbach, Dios no es más que la proyección de la esencia humana fuera de sí. Son los seres humanos quienes crean a Dios, no al revés. La imagen de Dios es construida por los seres humanos con lo mejor de sí mismos, como una proyección idealizada de sus mejores cualidades y aspiraciones, pero que ya no reconocen como propias. No hay más Dios que el ser humano. No hay más mundo que este mundo. No hay más Teología que la Antropología.

La tarea emprendida por Feuerbach

La tarea de Feuerbach fue reducir el mundo religioso a su fundamento terrenal,... Continuar leyendo "Feuerbach, Marx y la alienación humana" »

Literatura Catalana: Rosselló-Pòrcel i Teatre del Segle XX

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB

Rosselló-Pòrcel

L'obra de Rosselló-Pòrcel és breu però densa, significa una innovació total. R-P va esdevenir símbol de la generació perduda amb la Guerra Civil, com Espriu, Riba… Tenia com a professor G. Alomar. Va aparèixer una Antologia de poetes mallorquins en traducció al castellà, R-P havia fet el pròleg i part de la traducció. El 1935 va escriure un assaig sobre la poesia de Guillén, i un altre sobre Quevedo. Morí de tuberculosi el 1938, Imitació del foc es va publicar el mateix any com a obra pòstuma. Ultra la seva vinculació a l'Escola Mallorquina, els crítics han assenyalat la filiació de R-P a la "poesia pura". R-P rebé influència d'aquesta estètica purista i refinada a través de Riba i d'alguns poetes de... Continuar leyendo "Literatura Catalana: Rosselló-Pòrcel i Teatre del Segle XX" »

Conceptos Fundamentais da Idade Media na Península Ibérica

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 4,06 KB

Mozárabe

Mozárabe: Cristián sometido aos musulmáns en al-Ándalus. A cambio de conservar a súa fe e os seus costumes, tiñan que pagar elevados impostos, polo que moitos foron desprazándose cara ao norte, aos territorios controlados polos reis cristiáns, ou foron converténdose ao Islam (muladís). En cidades como Toledo, Córdoba e Sevilla perduraron importantes comunidades, que sempre residiron en barrios diferenciados dos musulmáns.

Marca Hispánica

Marca Hispánica: Territorio ao sur dos Pirineos controlado nos séculos VIII e IX polos emperadores e reis dos francos que formaba a fronteira entre o Imperio Carolinxio e al-Ándalus. A Marca Hispánica foi creada polo emperador Carlomagno para frear a expansión musulmá. O seu obxectivo... Continuar leyendo "Conceptos Fundamentais da Idade Media na Península Ibérica" »

A Obra de Eduardo Pondal: Explorando Temas, Estilo e Legado na Poesía Galega

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 2,64 KB

Queixumes dos Pinos: Temas e Inspiración

A obra Queixumes dos Pinos, de Eduardo Pondal, é un compendio de temas e ideais que reflicten a súa visión de Galicia e do seu pobo. A continuación, exploramos os seus piares fundamentais:

O Celtismo

Na liña dos historiadores galegos coetáneos, Pondal defende a orixe celta de Galicia e propón construír coa súa obra unha épica céltica para o pobo galego. Dado que os restos do celtismo eran escasos no noso país, tomou a toponimia da Costa da Morte para nomear a antigos guerreiros galegos, heroes dun pasado mítico, cuxas fazañas históricas han de servir como exemplo de valor e afouteza. A figura do bardo, que el mesmo quixo representar, encárgase de preservar a memoria da tribo ao mesmo tempo... Continuar leyendo "A Obra de Eduardo Pondal: Explorando Temas, Estilo e Legado na Poesía Galega" »