Catalunya humida

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,56 KB

1.LECONOMIA LOCAL EN UN MÓN GLOBAL
1.1 Les grans xifres:
Amb un producte interior brut de208627 milion deuros lany 2007,leconomia catalana es la mes potent de les comunitats autonomes espanyoles. El producte interior brut per habitant a Catalunya el 2007 era de 29.092€ i se situava per sobre dEspanya i de la Uníó Europea.
La taxa de creixement anual del PIB de Catalunya lany 2007 era dun 3,6% gairabé igual que la mitjana espanyola i superior a la mitjana europea. A finals del 2008 la taxa de creixement anual del PIB de Catalunya va devallar fins a un 1,5%. Lindex de preus de consum (IPC) lany 2007 era dun 3% per sobre la mitjana europea i espanyola.
La taxa dactivitat de Catalunya era dun 61,8% lany 2007, superior a la de Espanya i a la de Europa. El mateix any la taxa datur era dun 6,5% a Catalunya, inferior a la despanya i a la de Europa. A finals del 2008 també pels efectes de la crisi financera, la taxa datur de Catalunya es va situar a l11,8% per sota de la dEspanya i per sobre de la mitjana Europea.

1.2 La importància dels sectors productius:
Per tal danalitzar lestructura econòmica dun país,els economistes estudien la seva organització en sectors productius. Leconomia de Catalunya es caracteritza per la importància del sector terciari ( pel predomini de les activitats associades a la prestació de serveis). Amb un valor afegit brut(VAB) del 65,9% Catalunya estava lleugerament per sota de la mitjana de lestat Espanyol i de la Uníó Europea.
El sector industrial es el segon en importància a Catalunya i amb un 22,1% lany 2007 per sobre de Espanya i de la UE.
La industria , que va ser lànima del desenvolupament econòmic i social del país des dela segona meitat del Segle XIX fins a la dècada de 1970, ha experimentat en els últims anys una perdua del seu pes relatiu en el conjunt de leconomia catalana. Catalunya continua sent un país amb un sector industrial potent . La participació de la industria catalana en el PIB industrial espanyol es la més alta de totes les comunitats autonomes.


El sector de la construcció ha estat un dels motors de leconomia catalana i espanyola. Així, gran part del creixement econòmic sassocia al pes daquest sector relacionat amb el procés durbanització que ha experimentat el país. Cataluny, però a partir del 2006 el sector va entrar en una etapa de recessió que es reflecteix en una baixada dels treballadors al 10,49% lany 2007.

El sector primari té una participació al valor afegit brut de Catalunya en un percentatge molt baix,un 1,3% lany 2007. La població activa ocupada en aquest sector era dun 2,2% a Catalunya. El sector primari, però, porta els beneficis indirectes que aporta lactivitat agrària al conjunt de leconomia del país,com ara la seva contribucío a lequilibri territorial i a les activitats turístiques.

1.3 La confluència amb Europa:
Des de la incorporació dEspanya a la UE lany 1986, leconomia catalana ha experimentat un gran creixement i sha acostat a les mitjanes europees i a la dels països més avançats.
Catalunya partia dun nivell situat al 84,7% de la mitjana de lEuropa dels 15, mentre que el 2004 aquesta mateixa dada era lleugerament superior al de la mitjana dels mateixos països europeus. En lactualitat, el PIB per càpita de Catalunya es similar al daltres països europeus. Des de 1986 fins al 2006, el creixement mitjà anual del PIB a Catalunya ha estat dun 3,4%, enfront del 2,3% de la UE dels 15 i la zona euro.
Dins daquest període de creixement i de confluència amb Europa,es distingeixen diferents etapes:
-Entre 1986 i 1991: leconomia catalana va viure un període de recuperació,amb un creixement superior a la mitjana europea.
-El període 1992- 1994: es caracteritza per una crisi de caracter general que en el cas català va ser encara més pronunciada.
-De 1995 a 2006: leconomia va viure una etapa de crisi important provocada pel col·lapse financer mundial i pel desinflament de la bombolla inmobiliària.

Entradas relacionadas: