Historia textil Catalunya

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,68 KB

1-Expliqueu Les característiques de la indústria tèxtil catalana pel que fa a la Localització, l’organització, els capitals i els mercats.


A Catalunya, com a la resta D’Espanya i Europa al Segle XIX es va produir una important industrialització.

La indústria de més pes a Catalunya va ser la tèxtil, sobretot cotonera. Tot i la resistència dels Obrers, es va començar a industrialitzar i es va augmentar la producció, Disminuint així els costos i augmentant la demanda (també per l’augment de Població que hi va haver en aquesta època). A part d’una crisi deguda a la Disminució de cotó importat d’EEUU, aquesta indústria es va expandir molt.

La tèxtil era una indústria Lleugera, que com a tal tenia pocs requeriments tècnics, poc capital a invertir I molta demanda.

Tot i la gran expansió d’aquesta Indústria, tenia certes limitacions. Una d’elles era la pobresa del subsòl Català, que per tant depenia de l’estranger, sobretot de Gran Bretanya. A part, El mercat espanyol era molt feble: hi havia poca demanda degut a la poca gent Amb capacitat de consum, fent que els productors catalans demanessin mesures Proteccionistes.

Pel que fa a la localització d’aquestes Indústries, es va crear un model dual a Catalunya: els vapors i les colònies. En un inici es van situar a la costa aquelles indústries que depenien del carbó Exterior per fer funcionar la maquinària, és a dir els vapors. Així reduïen els Costos per a portar el material primer fins la fàbrica i per portar el material Manufacturat fins al port, des d’on s’exportaria. Els vapors se situaven als Barris industrials de ciutats costaneres, a prop de ferrocarrils per estalviar Encara més en costos de carbó.Per a estalviar els alts costos Del carbó es van fer les colònies: aquestes es van instal·lar al costat de Grans cursos d’aigua, els rius com el Llobregat, el Ter o el Besòs. Les Colònies utilitzaven l’energia hidràulica per a fer funcionar les seves màquines. Com que estaven lluny de nuclis urbans es creaven edificis complementaris a Prop de la indústria per a que el treballador pogués viure-hi i fer-hi vida (escoles, botiga, església..).

1-Resumiu A grans trets el procés d’industrialització a Catalunya durant el Segle XIX i Les seves conseqüències demogràfiques i socials

Als inicis del Segle XIX es va Fer una reforma agrària, amb l’intent de millorar la producció i modernitzar el Sector per estar a l’altura de tot Europa. Tot i que a Espanya no va tenir els Resultats desitjats, a Catalunya sí que hi va haver una millorar. Els pagesos Benestants van poder adquirir les terres, la qual cosa va fer que a l’invertir, Volguessin aconseguir més beneficis i per tant apliquessin millores. Aquest va Ser el motor del canvi en la producció catalana.Apart, amb el fort creixement Demogràfic de tot Europa i la industrialització que s’estava produint, a Catalunya també es posaria en marxa la mecanització.El procés de mecanització a Catalunya va començar amb la instal·lació, a disgust dels treballadors, de la Màquina de vapor de la indústria tèxtil. Va augmentar la demanda a l’augmentar La població i disminuir els costos de producció (gràcies a la mecanització) i Això va fer que la indústria mecanitzada s’expandís.

Amb la guerra de secessió d’EEUU Va disminuir el creixement de la indústria, ja que aquest era el proveïdor de Cotó d’Europa. Tot i això, quan va acabar aquest interval de crisi, es va Tornar a expandir la indústria.

Les conseqüències que va tenir Aquesta industrialització en la població va ser que tota aquesta es va Traslladar, degut al canvi de model econòmic que s’estava produint i a les Poques expectatives que hi havia a Catalunya, de l’interior a la costa, on Podrien treballar a les fabriques. 

Entradas relacionadas: