Llegir

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,84 KB

 

la lectura és important per a la creació de persaments autònoms.

PERQUE LLEGIR?

És l'acció per al qual distingim, interpretem i comprenen un missatge que ens arriba figurat per qualsevol signes gràfics. Engloba la pintura, lectura d'imatges, partitura musical... /És una activitat individual i social complexa que activa simultàniament cinc processos mentals diferents i complementaris (neurofisiològic: constitució física; cognitiu: intel·ligència; afectiu: emocions; argumentantiu: raó i sentit justícia; cultural: incideix en el si social./ És important perquè activa tots aquells aspectes propis dels éssers humans. / Començar a llegir: a llegir se n'aprèn, s'ha de recórrer un llarg camí i és necessari un llibre i un adult. / Comprendre la representació/ Reconèixer: si sap dir o fer entendre el nom del que és el dibuix; identificar: intel·ligència emocional, saber que li passa per dins i saber si el personatge del dibuix està content, trist...; imaginar: intel·ligència projectiva, intuir esdeveniments que no són presents a la il·lustració./ La mecànica de llegir: es basa en el reflex d'anticipació i el reflex de simplificació.

QUE FER PERQUÈ ELS VOSTRES FILLS SIGUIN LECTORS?

3 consideracions import.---> llegir és una de les activitats cerebrals més completes, hem de predicar amb l'exemple i el nen a de tenir dret a no llegir, no obsessionar-se.

A casa ----> entorn familiar vital , hi ha d'haver llibres, diaris, còmics. S'han de fer lectures conjuntes, per separat, parlar de llibres, etc. Biblioteca personal: l'infant ha d'anar creant la seva pròpia biblioteca, ha de poder triar el títol del llibre que vol llegir i han d'estar a un lloc assequible. Al llit: hem de llegir als nostres fills, una estoneta cada dia (10 min). L'hora del conte ---> explicar contes`és una manera d'iniciar els nins a la lectura. Al cotxe --> escoltar un CD de contes, iniciar una conversa entorn al darrer llibre, contar llegendes, llegir un mapa. Al carrer ---> quan a l'escola s'inicia el procés d'aprenentatge de la lecto-escriptura, el nin va pel carrer intentan reconèixer els lletreros i cartells. Els pares ho han de motivar. A la llibreria ---> anar amb els nostres fills, deixar-los escollir i comprar llibres. Pautes: obsevar si hi ha una secció infantil, mirar el mobiliari o decoració, mirar si tenen diferents tipus de llibres i contes, sol·licitar ajuda del llibreter. Al museu, centre cultural o teatre --> és un lloc on poder trobar llibres que estàn bé, encara que l'espai no sigui massa adequat. A la muntanya -->bon company de viatge. Biblioteca de l'escola -->

CRITERIS PER FER UNA BONA TRIA

Consells: important llegir les crítiques de prensa, visitar biblioteques o llibreries. Tenir en compte els interessos del nin i la seva edat. Interessos bàsics: tipologia, autor....Criteris: imporant que l'autor sàpigue utilitzar recursos per captar l'atenció del lector. Ha d'estimular la cap. Crítica del lector. A de ser original i aportar alguna cosa nova.

Entradas relacionadas: