Paraules llanes

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB

Selectivitat juny 2017 (sèrie 5)

Per tant, he de rebutjar tots els dubtes d’aquests dies Passats considerant-los hiperbòlics i ridículs, especialment aquella incertesa Tan general referent al somni, que no podia distingir de la vetlla: ja que ara Hi trobo una diferència molt gran, i és que la nostra memòria mai no pot lligar I unir els nostres somnis els uns amb els altres i amb tot el continu de la Nostra vida, tal com ho sol fer unint les coses que esdevenen quan estem Desperts. En efecte, si quan estic despert tot de sobte se m’aparegués i em Desaparegués algú, com passa amb les imatges que veig dormint, de manera que no Pogués adonar-me ni d’on ve ni a on va, amb Raó el consideraria un espectre o Un fantasma format en el meu cervell com els que s’hi formen quan dormo, i no Pas una persona de veritat. Però quan percebo coses que sé distintament d’on Vénen i on són, i quan se m’apareixen, i puc lligar sense interrupció la Sensació actual amb la resta de la meva vida, estic completament segur que les He percebut estant despert i no en somnis. I no he de dubtar de cap manera de La veritat d’aquestes coses, si després d’haver apeŀlat a tots els meus Sentits, a la meva memòria i al meu enteniment per a examinar-les, cap d’ells No m’ha informat de res que estigui en contradicció amb cap dels altres. I és Que del fet que Déu no enganya, se’n segueix necessàriament que en això no Estic enganyat. Però com que la necessitat dels afers pràctics ens obliga Sovint a prendre decisions abans d’haver tingut temps d’examinar-los Curosament, s’ha d’admetre que la vida humana sovint és susceptible d’errar en Coses particulars […].

René Descartes. Meditacions metafísiques, VI

1. Expliqueu Breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com Hi apareixen relacionades. [2 punts]

Per assolir la màxima puntuació, l’alumne ha de connectar Amb una correcció mínima

les quatre idees bàsiques següents:

(i) En aquest punt de les Meditacions, Descartes pot afirmar Que sap que quan fa un ús curós de les seves facultats cognitives no S’equivoca. 

(ii) En particular, pot distingir el somni de la vigília, fixant-se En com es connecten les sensacions que es tenen en un determinat moment amb les Que s’han tingut en altres moments.

(iii) El que el justifica a poder fer això és saber que Déu No enganya.

(iv) Els errors provenen de quan no es fa un ús prou curós De les nostres capacitats. 

2. Expliqueu Breument (entre cinc i vint paraules en cada cas) el significat que tenen en el Text les expressions següents: [1 punt]

a) «hiperbòlics»: quelcom que és molt exagerat, Que es porta fins a l’extrem

b) «contradicció»: quan  es  Fan  dues  afirmacions  Que  no  poden  Ser  totes  dues  Veritat alhora. 

3. Expliqueu El sentit de la frase següent del text i les raons de René Descartes per a afirmar-la En aquest punt de les Meditacions metafísiques (al final de la Meditació IV): «Però com que la necessitat dels afers pràctics ens obliga Sovint a prendre decisions abans d’haver tingut temps d’examinar-los Curosament, s’ha d’admetre que la vida humana sovint és susceptible d’errar en Coses particulars.» (En la resposta, us heu de referir als aspectes del Pensament de Descartes que siguin pertinents, encara que no apareguin Explícitament en el text.) [3 punts]

La màxima puntuació requeriria referir-se correctament a:

(i) El dubte Cartesià sobre el món extern. Cogito.

(ii) Una prova de L’existència de Déu. 

(iii) La bondat Divina no és compatible amb què estiguem enganyats de forma general, fins i tot Quan fem un ús curós de les nostres capacitats cognitives.

(iv) En la vida Quotidiana sovint no dediquem tot el temps i l’esforç que caldria a fer un ús  curós  De  les  nostres  Capacitats  cognitives  i,  Per  això,  malgrat  La  bondat  divina, A vegades pot ser que ens equivoquem. 

Entradas relacionadas: