Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Arte y Humanidades de Bachillerato

Ordenar por
Materia
Nivel

Palau de la Música Catalana: Anàlisi i Interpretació

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,72 KB

Palau de la Música Catalana

A) Fitxa Tècnica

Títol: Palau de la Música Catalana

Autor: Lluís Domènech i Montaner (1840 - 1926)

Cronologia: 1905-1908

Sistema constructiu: Amb materials industrials

Materials: Ferro, vidre, ceràmica i maons

Estil: Modernista

Tipologia: Civil

Localització: Barcelona

Estat de conservació: Molt bo

B) Context Històric i Cultural

(Aquest apartat no està inclòs en el text original, però seria recomanable afegir informació sobre el context històric i cultural de l'època en què es va construir el Palau de la Música Catalana, com ara el moviment cultural de la Renaixença i el creixement de la burgesia catalana.)

C) Lectura Formal i Anàlisi Estilístic

Estil: Modernista

Aquest nou moviment proposa l'emancipació de... Continuar leyendo "Palau de la Música Catalana: Anàlisi i Interpretació" »

La Orden Cisterciense y su influencia en el arte gótico

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,1 KB

En el siglo 11 aparece en Francia una orden monástica que intenta restaurar los principios originales de la orden benedictina, la orden cisterciense. Según ellos los monasterios benedictinos se habían convertido en auténticos emporios de riqueza e influencias, todo ello contrario a los principios de humanidad, sobriedad y trabajo de la orden. El poder y opulencia rompían la vieja máxima del fundador, ora et labora. Los ideales de la vida monástica benedictina apenas eran reconocibles en unos monasterios donde el lujo brillaba por doquier. La comunidad de los cirtencienses prohibida rigurosamente el Lugo en el vestido, la vivienda hola comida y recomendaba taxativamente que las únicas tareas era la alabanza a Dios, la lectura de la sagrada... Continuar leyendo "La Orden Cisterciense y su influencia en el arte gótico" »

Análisis de la Catedral de Santiago de Compostela: Arte, Historia y Simbolismo

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 6,49 KB

Iconografía

Simboliza la importancia de la ciudad y sede obispal, en la que se encuentra situado el sepulcro de uno de los 12 apóstoles de Cristo. La propia planta de la iglesia simboliza la cruz de Cristo. También simboliza el desarrollo del reino astur en un momento en el que la Península se encontraba fragmentada y sobresalía el mundo islámico representado por Al-Ándalus.

Análisis técnico artístico

En la construcción de la catedral distinguimos 4 fases:

Fase 1

Diego Peláez (obispo), Bernardo el Viejo (arquitecto) y Roberto (maestro de obras). Se comienzan las obras por la cabecera como es habitual. Se realizan las 3 capillas centrales y los tramos correspondientes de la girola (bóvedas de arista sin fajones). La capilla del Salvador... Continuar leyendo "Análisis de la Catedral de Santiago de Compostela: Arte, Historia y Simbolismo" »

Arquitectura Románica: Características, Iglesias y Elementos Constructivos

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,33 KB

Arquitectura Románica

Características Generales

La arquitectura es el arte más destacado del periodo románico. La iglesia es el edificio predominante y domina la vida social y cultural. Más adelante, destacarán los monasterios y castillos.

Las plantas basilicales de cruz latina con desarrollo del cimborrio son una característica común. Proliferan las cubiertas de bóveda de piedra, que necesitan de fuertes muros de sustentación, con escasas aberturas y robustos contrafuertes. Predomina el uso de los arcos de medio punto y bóveda de cañón. Los materiales empleados no son toscos, la orientación de las iglesias será de este a oeste, y predomina el muro sobre el vano con pequeñas ventanitas.

El sillar es el material básico de construcción... Continuar leyendo "Arquitectura Románica: Características, Iglesias y Elementos Constructivos" »

Inpresionismoa eta Postinpresionismoa: Artearen Iraultza XIX. Mendean

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en vasco con un tamaño de 3,4 KB

Inpresionismoa: Pinturaren Iraultza

Sarrera: Inpresionismoa pintore talde bat pintura ofizialetik aldentzean sortu zen. 1874an, Nadar argazkilariaren etxean erakusketa bat antolatu zuten. Arte kritikari batek, pinturak erriidukulizatzeko asmoz, Moneten artelan baten izenburua erabili zuen talde artistiko honi izena emateko, eta horrela sortu zen Inpresionismoa. Mugimendu honek pintura tradizionalaren moldeak apurtu zituen, eta XX. mendeko abangoardiaren aurrekaria izan zen.

Ezaugarriak

  • Data: XIX. mendeko 60ko, 70eko eta 80ko hamarkadetan (industrializazio garaian, aldaketa handien garaia).
  • Eraginak: Ingalaterrako Erromantizismoa (Turner), Velázquez, Goya, estanpa japoniarrak, Errealismoa (Manet) eta argazkilaritzaren sorrera.
  • Teknika: Olioa mihisearen
... Continuar leyendo "Inpresionismoa eta Postinpresionismoa: Artearen Iraultza XIX. Mendean" »

Postimpressionisme: Característiques, Interpretació i Van Gogh

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,7 KB

Estil: Postimpressionisme

Sorgit a França a l'última dècada del segle XIX, el postimpressionisme continua el camí renovador de l'impressionisme, tot i que en refusa les limitacions. La majoria d'autors van començar essent impressionistes, però a mesura que evolucionaven van forjar el seu propi estil personal. Tot i que exposaven junts de vegades, no era un moviment en equip.

Característiques Artístiques

  • Rebuig de limitar-se als efectes de llum i color de la natura.
  • Manteniment dels colors purs i brillants, les pinzellades soltes i els temes de la vida real.
  • Aplicació compacta de la pintura per plasmar més emoció i expressió.

El postimpressionisme va constituir les bases de les noves avantguardes de principis del segle XX.

Interpretació

Significat

El... Continuar leyendo "Postimpressionisme: Característiques, Interpretació i Van Gogh" »

David amb el cap de Goliat: Anàlisi i significat

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,51 KB

David amb el cap de Goliat

Composició

La figura mostra un clar contrapposto que, en certa manera, ens recorda al Dorífor. A més a més, mostra també la corba praxiteliana, que atorga cert moviment a la figura.

Tractament de les figures i formes

La figura mostra que hi ha hagut un estudi anatòmic molt detallat. L'anatomia és la d'un adolescent, sense gaire musculatura i respectant les proporcions. Recupera la idea del cànon de bellesa ideal. El personatge no era real, com al món clàssic. És un tractament de les formes naturalista. Presenta un realisme propi del classicisme, amb perfecció formal, proporció i harmonia en els moviments. Tot i això, no es limita a la mimesi, presenta sensibilitat, una emoció, l'esperit.

Ritme

És una forma... Continuar leyendo "David amb el cap de Goliat: Anàlisi i significat" »

Rococó, Neoclassicisme i Arquitectura Historicista

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,39 KB

Rococó i Neoclassicisme

Rococó

Predominà a Europa a mitjan segle XVIII i fou l'estil preferit de l'aristocràcia. Les obres més representatives d'aquest estil es donaren en l'ornamentació, l'arquitectura i la pintura. En l'àmbit arquitectònic representà la intensificació decorativa dels interiors dels edificis i el gust pel detall. La pintura destaca per la intranscendència dels temes i la pal·lidesa cromàtica.

Neoclassicisme

Les troballes arqueològiques de ciutats romanes sepultades, les revolucions burgeses, nous estudis teòrics sobre la cultura clàssica i la caducitat de l'estètica barroca provocaren un retorn als models clàssics; d'aquí el nom de Neoclassicisme. Les columnes, els frontons amb relleus i les cúpules hi assoliren... Continuar leyendo "Rococó, Neoclassicisme i Arquitectura Historicista" »

Diego Velázquez: Maestro de la Pintura Española

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,95 KB

Introducción

Diego Velázquez, uno de los más grandes maestros de la pintura española, destacó por su dominio de la técnica, su realismo y su capacidad para capturar la atmósfera y la luz. Su obra, que abarca desde retratos hasta escenas mitológicas, influyó profundamente en el arte posterior.

Perspectiva Aérea y Temática

En primer lugar, Velázquez superó la perspectiva aérea, es decir, el método que produce sensación de profundidad a partir de la plasmación de la atmósfera. Lo logró mediante el color y la luz, ya que los objetos se ven más pálidos y nebulosos a medida que están a mayor distancia. Además, verás que trató todas las temáticas, incluso aquellas que no eran corrientes en la pintura española.

Primera Etapa:

... Continuar leyendo "Diego Velázquez: Maestro de la Pintura Española" »

Monestir de Poblet: Història i Arquitectura

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB

Monestir de Santa Maria de Poblet

Fitxa Tècnica

  • Autor: Desconegut
  • Cronologia: Segona meitat del segle XII fins al primer terç del segle XIV
  • Material: Pedra i fusta
  • Estil: Gòtic
  • Localització: Vimbodí i Poblet (Tarragona)

Context Històric i Cultural

La fundació de Poblet va començar amb la petició de Ramon Berenguer IV al monestir cistercenc de Fontfreda (França) l'any 1150, en la qual demanava que desplacés una comunitat de monjos a unes terres acabades de conquerir als musulmans. Els monjos van començar la construcció del monestir.

A finals del segle XIV, Pere el Cerimoniós va fer esculpir les tombes d'Alfons II el Cast i Jaume I i la seva esposa, convertint el monestir de Poblet en el panteó reial de la Corona d'Aragó.

Actualment, el... Continuar leyendo "Monestir de Poblet: Història i Arquitectura" »