Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Arte y Humanidades de Primaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Panteó de Roma: Estructura i Simbologia

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,48 KB

Estructura Interna del Panteó de Roma

El paviment de marbre és l'original i està format per lloses de marbre i granit que dibuixen quadrats i cercles disposats en retícula, en consonància amb els cassetons de la cúpula.

La decoració interior estava formada per materials rics: en el cos cilíndric de l'edifici, columnes i paviment, marbres de diferents colors; a la cúpula i en el sostre del pòrtic, làmines de bronze daurat.

Els cassetons de bronze de la cúpula i del pòrtic van ser utilitzats per Bernini per a la construcció del Baldaquí de Sant Pere del Vaticà.

Detalls de l'Estructura Interna

Tots els pilars del pis inferior estan units per arcs de rajola que arranquen més amunt del nivell de l'entaulament i queden amagats dins el... Continuar leyendo "Panteó de Roma: Estructura i Simbologia" »

Joyas del Arte Griego y Cretense: Esculturas y Edificios Emblemáticos

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 5,84 KB

Fresco de la Tauromaquia (Salto del Toro)

Contexto y Datos Clave

  • Periodo: 1500-1400 a.C. (Arte Cretense / Civilización Minoica).
  • Hallazgo: En las paredes del Palacio de Cnosos, Creta.
  • Ubicación actual: Museo Arqueológico de Heraclión.
  • Autor: Desconocido.

Significado y Representación

  • Considerado el origen de la tauromaquia.
  • Representa un ritual y deporte en el que los adolescentes saltaban sobre el toro para simbolizar el paso a la madurez y adquirir fortaleza y fecundidad.

Características Estilísticas y Función

  • Estilo: Figurativa y naturalista, con gran dinamismo.
  • Convencionalismos egipcios: Ley de la frontalidad, distribución de colores por sexos, hieratismo, fondos planos.
  • Función: Decorativa.

Teatro de Epidauro

Datos Históricos y Reconocimiento

  • Diseño
... Continuar leyendo "Joyas del Arte Griego y Cretense: Esculturas y Edificios Emblemáticos" »

Anàlisi d'Obres Mestres de la Pintura: Cézanne, Van Gogh, Delacroix i Manet

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,55 KB

Els Jugadors de Cartes

Paul Cézanne (1890-1895)

  • Tècnica: Oli sobre tela
  • Dimensions: 47,5 x 57 cm
  • Localització: Museu d'Orsay, París

Anàlisi Formal i Temàtica

  • Subjecte: Dos homes immersos en una partida de cartes.
  • Composició: Predomina la verticalitat per la posició dels jugadors. Composició simètrica, tancada, superficial i geomètrica, buscant un equilibri entre moviment i repòs.
  • Color i Llum: Colors apagats i sobris, amb una gran contrastació de tons. La il·luminació és artificial.
  • Estil: Obra clau del Postimpressionisme, destacant l'ús de línies i volum per construir les formes.

Context i Interpretació

  • Temàtica Quotidiana: Representa una situació quotidiana, un moment de concentració profunda dels jugadors.
  • Visió de l'Artista:
... Continuar leyendo "Anàlisi d'Obres Mestres de la Pintura: Cézanne, Van Gogh, Delacroix i Manet" »

Anàlisi de la Composició IV de Vassily Kandinsky

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB

Composició IV. Vassily Kandinsky


1. Documentació general


Oli sobre tela realitzat entre 1910-1913, que es troba al Museu d’Art Modern de Nova York. Vassily Kandinsky (1866-1944), pintor d’origen rus, nascut a Moscou en el si d’una família d’elevada posició social, va cursar estudis de dret i, a partir dels anys 1892-95, va començar a interessar-se per la pintura, especialment per l’obra de Monet. L’any 1896 es trasllada a Munic, on inicia estudis d’art i, a partir de 1900, realitza obres dins la influència impressionista, passant després a treballar dins la tendència fauve, de la qual admirava l’ús del color. Des de 1908-09 col·labora amb el grup expressionista Der Blaue Reiter i, a partir de 1910, realitza les primeres... Continuar leyendo "Anàlisi de la Composició IV de Vassily Kandinsky" »

Ara Pacis Augustae: Anàlisi i Context Històric

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,89 KB

Fitxa Tècnica

  • Títol: Ara Pacis Augustae o Altar de la Pau d'August
  • Autor: Desconegut
  • Cronologia: 13 - 9 a.C.
  • Tipologia: Altar
  • Material: Marbre de Carrara
  • Mides: 3,68 m x 11,60 m x 10,65 m
  • Estil: Imperial romà
  • Tema: Commemoratiu
  • Localització: Museu de l'Ara Pacis (Roma)

Context

L'emperador August va deixar un escrit, a manera de testament espiritual, perquè fos gravat en bronze a la seva tomba. Segons aquest text, conegut amb el títol de Res Gestae Divi Augusti (Els fets del diví August), l'any 13 a.C. el Senat de Roma va decidir erigir un monument al Camp de Mart per commemorar la Pax Romana, aconseguida amb les campanyes victorioses a Hispània i a la Gàl·lia. Va ser consagrat l'any 9 a.C. L'any 1902, l'arqueòleg austríac Eugen Petersen va... Continuar leyendo "Ara Pacis Augustae: Anàlisi i Context Històric" »

Anàlisi de l'Obra Neoclàssica de David: Significat i Trascendència

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,75 KB

Recursos tècnics: Domini de la línia per damunt del color. El color és intens i simbòlic: el vermell de la túnica del pare representa passió i alhora sang, i la perspectiva és molt marcada gràcies a la cambra i, principalment, a les rajoles. El tractament de la llum, que ve des de dalt a l'esquerra, intenta crear un petit clarobscur a la manera de Caravaggio més lluminós. 4. Significat de l'obra: Elements propis de l'estil: Aquesta obra és considerada la primera pintura neoclàssica: en emprendre una temàtica i una posta en escena molt clàssica, recull tots els elements propis de l'estil esmentat. A diferència del rococó, presenta claredat compositiva i un intent de buscar la bellesa física i també moral dels protagonistes.... Continuar leyendo "Anàlisi de l'Obra Neoclàssica de David: Significat i Trascendència" »

El Coliseo de Roma: Historia, Arquitectura y Legado del Anfiteatro Flavio

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,87 KB

El Coliseo: Icono de la Arquitectura Romana Imperial

El Coliseo era un anfiteatro de la época del Imperio Romano, construido en el siglo I en el centro de la ciudad de Roma. Originalmente, fue denominado Anfiteatro Flavio en honor a la Dinastía Flavia de emperadores que lo construyeron. Posteriormente, pasó a ser llamado Colosseum debido a una gran estatua ubicada junto a él.

Su construcción se inició entre el 70 d.C. y el 72 d.C. bajo el mandato del emperador Vespasiano, y fue completado en el 80 d.C. por su hijo, el emperador Tito. Se erigió al este del Foro Romano.

Contexto Histórico y Artístico

En cuanto al contexto histórico, se pueden diferenciar dos etapas clave en el desarrollo del arte romano: la arquitectura romana y el urbanismo.... Continuar leyendo "El Coliseo de Roma: Historia, Arquitectura y Legado del Anfiteatro Flavio" »

Escultura Helenística y Arte Romano: Características y Legado

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,67 KB

Escultura Helenística

Scopas

Scopas se caracterizó por un estilo ardiente y atormentado, gozando intensamente de la representación de temas trágicos. Es considerado el gran introductor del elemento pasional y la expresión patética en la escultura, obligando al mármol a reflejar la satisfacción e insatisfacción del espíritu humano, la alegría y el dolor. Formalmente, lo consigue mediante el tratamiento de los ropajes y los rostros.

Su obra muestra que el hombre ya no es la medida de todas las cosas. Existe en él un interés que va más allá del hombre: se preocupa por el cosmos, consiguiendo una expresividad casi teatral.

Lisipo

Lisipo tuvo como maestro la calle, la rica variedad de la vida. Es un artista de un elevadísimo naturalismo.... Continuar leyendo "Escultura Helenística y Arte Romano: Características y Legado" »

El Barroc: Context Històric, Característiques i Art

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,45 KB

El Barroc

Context Històric

L’Art Barroc cal situar-lo dins el context històric de la crisi del segle XVII a Europa. Una crisi econòmico-social degut a males collites successives que provocaren fam i grans mortalitats produïdes per epidèmies o pestes. Una crisi política i religiosa encapçalada per les lluites entre catòlics i protestants i els monarques absoluts que volen imposar-se al poder del Papa. En general, la burgesia pren partit a favor dels reis i en contra dels nobles i eclesiàstics que defensen el Papa.

Per tant, en aquest context de crisi, la societat ha perdut l’optimisme, la confiança en l’home, en la raó, la ciència i en el progrés de la humanitat que caracteritzava el Renaixement, que és substituït per un pessimisme,... Continuar leyendo "El Barroc: Context Històric, Característiques i Art" »

Miguel Ángel Buonarroti y el Manierismo

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,47 KB

MIGUEL ANGEL BUONARROTI

Cuando el Papa Julio II le encargó pintar la bóveda de la Capilla Sixtina, Miguel Ángel apenas había practicado la técnica del fresco y su interés se centraba en la tumba papal. No obstante, tuvo que aceptar, pues en la Sixtina habían pintado famosos maestros del Quatrocento.

La bóveda (1508-1512)

Representa escenas del Génesis, desde la Creación hasta el diluvio universal, dentro de marcos arquitectónicos en perspectiva, que junto con los fuertes escorzos logran la impresión de profundidad. Los 33 personajes son un canto al cuerpo humano, como obra máxima de la creación: macizos y monumentales, desnudos, en posturas muy variadas, muchas veces forzadas y violentas. Por su masa, movimiento impetuoso y colorido... Continuar leyendo "Miguel Ángel Buonarroti y el Manierismo" »