Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Ciencias sociales de Bachillerato

Ordenar por
Materia
Nivel

Leyes de cercamiento

Enviado por carlos y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 1,33 KB

1.1 La revolución agrícola
Una serie de transformaciones en la agricultura, que se conocen como revolución agrícola hicieron posible un notable aumento de la producción de alimentos. Las 3 innovaciones agrarias más importantes fueron: la introducción de nuevas maquinas y la nueva estructura de la propiedad. La difusión de la rotación de cultivos(sistema Norfolk), que combinaba la siembra de cereales con plantas forrajeras, permitió suprimir el barbecho. La introducción de nuevos métodos de siembra, de nuevas herramientas, de nuevos cultivos (patatas, maíz...) y de nuevos fertilizantes permitieron aumentar y diversificar la producción de alimentos. El cercamientos de las tierras comunales (openfields) , que conllevó su privatización

... Continuar leyendo "Leyes de cercamiento" »

*Los aspectos creativos,expresivos,ludicos,esteticos,morales e intelectuales de la vida humana;

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 1,31 KB

satisface los requisitos minimos de subsistencia y regula el crecimiento de la poblacion.B)La estructura:Incluye aquellas actividades economicas y politicas a traves de las cuales se organiza la sociedad en grupos k distribuyen,regulan e intercambian bienes y trabajo.C)La superestructura:Incluye los aspectosmentales y conductuales,creativos,expresivos,esteticos e intelectuales de la vida humana.
CARACTERISTICAS DE LA CULTURA:La cultura tiene las siguientes caracteristicas:A)lcultura es adaptativa:La cultura permite a una poblacion sobrevivir en su medio,y no encontrarse naturalmente determinada,lo k hace posible la invencion y adopcion de nuevas estrategias.La existencia de una pluralidad de culturas pueden explicarse ,por tanto,como consecuencia
... Continuar leyendo "*Los aspectos creativos,expresivos,ludicos,esteticos,morales e intelectuales de la vida humana;" »

L'Estat: Conceptes, Organització i Sistemes de Govern

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,91 KB

Què és un Estat?

Un estat és una estructura política que exerceix, sobre les persones que viuen en un determinat territori, un poder d'organització i de govern.

Elements Clau de l'Estat

  • Territori: L'espai geogràfic on l'estat exerceix la seva sobirania.
  • Població: El conjunt de persones que resideixen en aquest territori i estan subjectes al poder de l'estat.
  • Poder: La capacitat de l'estat per organitzar i governar la població dins del seu territori.

La Nació: Identitat i Col·lectivitat

La nació és una col·lectivitat de persones amb uns signes d'identitat propis, com la llengua, la cultura, la història i el territori compartit.

Organització Territorial de l'Estat

Tots els estats organitzen el seu territori d'alguna manera per tal de facilitar-... Continuar leyendo "L'Estat: Conceptes, Organització i Sistemes de Govern" »

Teorías del Desarrollo y Globalización Cultural: Un Panorama Completo

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,93 KB

Las desigualdades y el mal reparto de los recursos entre territorios y poblaciones condicionan el grado de desarrollo o de subdesarrollo de una sociedad.

A lo largo del siglo XX han surgido cuatro clases de Teorías del desarrollo que intentan explicar las razones del atraso en los países:

1. Teorías de mercado y modernización:

Sostienen que si los hombres son libres y se desarrolla completamente el capitalismo, el crecimiento y el desarrollo aparecerán. Por eso, hay que limitar el poder de los Estados y su burocracia, ya que obstaculiza el libre comercio.

2. Teorías de la dependencia:

Inspiradas en el concepto centro-periferia y el pensamiento marxista, estas teorías rechazan que el subdesarrollo en los países pobres sea producto de errores... Continuar leyendo "Teorías del Desarrollo y Globalización Cultural: Un Panorama Completo" »

Tecnologies Globalitzadores i l'Ascens del Neoliberalisme: Història i Impacte

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB

Tecnologies Globalitzadores i Competitivitat Mercantil

Les tecnologies globalitzadores són fonamentals en aquest procés, atorgant una competitivitat mercantil decisiva i un avantatge definitiu.

Primera Generació Tecnològica: La Digitalització

La digitalització, impulsada per la informàtica, ha transformat radicalment la manera de treballar, de gaudir del lleure i l'educació. A més, ha canviat la forma d'organitzar el poder, eliminant les distàncies geogràfiques.

Altres Noves Tecnologies Clau

  • Biotecnologies, incloent els Organismes Modificats Genèticament (OMG) i l'estudi del genoma.
  • Nanotecnologies.

Noves Fonts d'Energia i Capital

Fonts com l'energia nuclear i el petroli són crucials. En alguns casos, el nitrogen pot substituir el petroli,... Continuar leyendo "Tecnologies Globalitzadores i l'Ascens del Neoliberalisme: Història i Impacte" »

Organització del Territori: Àrees Culturals, Estats i Cooperació Global

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,97 KB

Organització del Territori: Àrees Culturals Mundials

Les Grans Àrees Culturals del Món

La cultura és el conjunt de coneixements (idioma, tecnologia), creences (religió) i tradicions d'un poble (forma de vida, estructura social). És una forma de resposta a la necessitat d'adaptació al medi. El contacte entre cultures produeix:

  • Intercanvis culturals
  • Processos d'aculturació

Àrees Culturals Existents

  • Islàmica: Musulmans, nord d'Àfrica, Pròxim Orient, Turquia, Pakistan.
  • Àfrica Negra: Àfrica Central, Sudan.
  • Indo-Oriental: Zona d'influència de l'Índia, zones d'influència de l'hinduisme i clima monsònic. Inclou regions amb agricultures intensives, població dispersa i minifundisme, des de l'Índia fins al Vietnam i les illes d'Indonèsia
... Continuar leyendo "Organització del Territori: Àrees Culturals, Estats i Cooperació Global" »

Segona Revolució Industrial, Imperialisme i Moviment Obrer

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,25 KB

Segona Revolució Industrial

La Segona Revolució Industrial és una nova etapa de creixement econòmic, caracteritzada per un extraordinari progrés científic i tècnic que va facilitar un ràpid desenvolupament de tots els mitjans de producció i de noves formes d'organitzar la producció i el treball. L'aplicació de noves fonts d'energia (petroli i electricitat) i noves primeres matèries (acer, alumini...) van afavorir la diversificació dels sectors industrials. La siderúrgia va prendre el relleu de la tèxtil com a sector punta i apareixen noves indústries, com ara l'elèctrica i la química. L'expansió de l'economia industrial i la concentració empresarial comporten la consolidació del sistema capitalista i l'aparició de noves... Continuar leyendo "Segona Revolució Industrial, Imperialisme i Moviment Obrer" »

Sector Secundari: Indústria i Evolució

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,75 KB

El Sector Secundari: Indústria i la seva Evolució

El sector secundari i el terciari són els que millor indiquen el grau de desenvolupament i activitat econòmica d'un país.

Activitat Industrial: Definició i Elements

L'activitat industrial és el conjunt d'operacions necessàries per transformar una matèria primera en un producte elaborat o semielaborat. Aquesta activitat, juntament amb la construcció, forma el sector secundari i la seva finalitat és l'obtenció de benefici econòmic.

Els elements necessaris perquè existeixi una indústria són:

  • Energia
  • Capital
  • Mà d'obra
  • Matèries primeres
  • Maquinària

Evolució Històrica de la Indústria

En l'evolució històrica podem destacar tres grans etapes:

  1. Naixement i expansió (s. XVIII-XIX): Impulsada
... Continuar leyendo "Sector Secundari: Indústria i Evolució" »

Nous Mitjans de Transport i Expansió Imperialista al Segle XIX

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,05 KB

Nous mitjans de transport

L'electricitat va permetre innovar el transport urbà, gràcies als tramvies. La navegació va reduir la durada dels viatges per l'oceà, cosa que va afavorir les migracions europees. Es van obrir nous canals com el de Suez i el de Panamà. Es va crear l'automòbil i Benz el va desenvolupar amb gasolina. Es va iniciar una producció massiva, a França per Peugeot i als Estats Units per Ford.

Taylorisme

Mètode d'organització que té com a finalitat augmentar la producció, per mitjà de l'eliminació de moviments inútils de l'obrer. La producció s'organitza per mitjà d'una cadena de muntatge, una cinta contínua per la qual es desplacen els productes. Aquesta cinta contínua evita la pèrdua de temps. Henry Ford va... Continuar leyendo "Nous Mitjans de Transport i Expansió Imperialista al Segle XIX" »

L'Antic Règim: Societat, Economia i Política a l'Europa Central

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,11 KB

L'Antic Règim a l'Europa Central

1. Societat Estamental

Noblesa: Dividida en alta i baixa. L'alta noblesa rebia importants ingressos per drets senyorials, mentre que la baixa no.

Clergat: Dividit en alt i baix. L'alt clergat provenia de la noblesa, i el baix clergat, del tercer estat.

Poble o Tercer Estat: Comprenia la resta de la població: pagesos, burgesos i classes populars.

2. Economia

Propietat de la Terra

Les terres de la noblesa no es dividien, gràcies a sistemes de propietat vinculats als títols nobiliaris, permetent que les terres patrimonials augmentessin però no disminuïssin. Les terres amortitzades del clergat (mans mortes) tampoc es podien vendre. La resta de les terres pertanyien a la monarquia, particulars o ajuntaments.

Agricultura

La... Continuar leyendo "L'Antic Règim: Societat, Economia i Política a l'Europa Central" »