Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Ciencias sociales de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Epistemología, Paradigma y Pensamiento Holístico: Conceptos clave en la investigación científica

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,96 KB

Epistemología

Epistemología: Disciplina cuyo objeto de estudio es la naturaleza, origen y validez del conocimiento y se divide en dos posiciones, la empirista que cree que el conocimiento debe basarse en la experiencia y el racionalismo que dice que el conocimiento reside en el pensamiento, en la razón.

Paradigma

Paradigma: Es un modelo, un patrón, un ejemplo a seguir, que sirve para imitar o marcar límites sobre cómo una persona debe actuar. Por ejemplo, el paradigma de la educación, de la belleza, etc.

Pensamiento Holístico

Pensamiento Holístico: Este pensamiento es una forma de percepción y análisis de la realidad de un modo integral. Holístico significa total, todo, entero. Se analizan todos los aspectos de una manera global e integrada.... Continuar leyendo "Epistemología, Paradigma y Pensamiento Holístico: Conceptos clave en la investigación científica" »

Los Discursos del Siglo XIX: Un Análisis del Liberalismo, Utilitarismo, Romanticismo y su Impacto en la Psicología Moderna

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,95 KB

Discursos del Siglo XIX: Liberalismo, Utilitarismo, Romanticismo

Liberalismo

El liberalismo proclama la libertad del individuo per se, y por ende, hace énfasis en la inutilidad del Estado o cualquier clase de institución o moral colectiva que intente determinar la autonomía de los individuos, así como sus relaciones económicas y sociales.

Romanticismo

El romanticismo, al apelar a la emocionalidad, también va a hacer primar al individuo, pero también reconoce una tensión, pues dicha emocionalidad hace que los sujetos puedan ser incapaces de controlarse a sí mismos.

Utilitarismo

Los individuos no son sujetos estables, a pesar de ello podemos tener libertades, siempre y cuando tengamos un marco institucional que procure el respeto de nuestra... Continuar leyendo "Los Discursos del Siglo XIX: Un Análisis del Liberalismo, Utilitarismo, Romanticismo y su Impacto en la Psicología Moderna" »

Orígens i Reivindicacions del Moviment Obrer: Liberalisme i Conceptes Clau

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,46 KB

Orígens i Reivindicacions del Moviment Obrer

El moviment obrer va néixer per la injustícia entre els burgesos i els obrers. Els burgesos posseïen terres i fàbriques i s'enriquien, però representaven la minoria de la societat. La gran part de la societat, el sector obrer, era explotada a les fàbriques on tenien jornades laborals de 12h, cobraven molt poc i les condicions de treball eren pèssimes. Així que es van associar per aconseguir el que ells volien:

  • Societat sense diferències socials o econòmiques.
  • Societat sense explotadors ni explotats.

En el moviment obrer van haver-hi diferents maneres de pensar. Totes reivindicaven el mateix, però uns volien aconseguir-ho d'una manera i els altres d'una altra. Els marxistes volien arribar... Continuar leyendo "Orígens i Reivindicacions del Moviment Obrer: Liberalisme i Conceptes Clau" »

Glossari de termes d'història i economia (A-C)

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,28 KB

A

Agricultura de subsistència

Sistema d'agricultura en què la producció s'utilitza exclusivament per alimentar les persones que hi treballen.

Antic Règim

Sistema econòmic, social i polític a Europa entre els segles XV i XVIII, caracteritzat per un règim econòmic senyorial amb agricultura de subsistència, una societat estamental i l'absolutisme monàrquic.

Aranzel

Impost que s'aplica a les importacions en el marc d'una política econòmica proteccionista. Quantitat fixada que es paga per alguns serveis de l'Administració pública.

Aristocràcia

Forma de govern en què el poder resideix en els millors o notables d'una comunitat.

Arxiduc

Càrrec nobiliari.

Assemblea Nacional Constituent

Primera assemblea nacional francesa formada per diputats del... Continuar leyendo "Glossari de termes d'història i economia (A-C)" »

Socialisme vs. Comunisme: Diferències clau i orígens

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,26 KB

Socialisme i Comunisme: El mateix?

Introducció

No, el socialisme i el comunisme no són el mateix, tot i que comparteixen orígens i algunes idees. El socialisme, en la seva primera forma, va ser creat per Karl Marx al segle XIX i també es coneix com a marxisme. Aquesta ideologia criticava la societat de l'època i proposava un model igualitari, just, sense classes i sense propietat privada.

El Marxisme

Marx criticava la societat del seu temps i proposava un model igualitari, just, sense classes i sense propietat privada. A diferència dels socialistes utòpics, Marx creia que per aconseguir aquest ideal, calia una dictadura inicial per controlar les fàbriques i assegurar un sou als obrers. Posteriorment, aquesta dictadura s'hauria de dissoldre... Continuar leyendo "Socialisme vs. Comunisme: Diferències clau i orígens" »

Historia Reciente, Genocidio y Holocausto: Orígenes, Conceptos y Contexto en Argentina

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,01 KB

Orígenes de la Historia Reciente como Tema de Investigación

La Historia Reciente surge como tema de investigación, en parte, debido a la "fiebre memorialista" impulsada por el bicentenario de la Revolución Francesa.

El IHTP y la Memoria en Argentina

El IHTP (Institut d'Histoire du Temps Présent) tenía como objetivo original desarrollar estudios sobre la Segunda Guerra Mundial, buscando garantizar el derecho de los ciudadanos al conocimiento histórico sobre genocidios por motivos raciales, ideológicos y culturales. En Argentina, varios organismos de defensa de los derechos humanos formaron en 1999 la asociación Memoria Abierta, dedicada a preservar la memoria de lo sucedido durante el terrorismo de Estado y sus consecuencias.

Definición

... Continuar leyendo "Historia Reciente, Genocidio y Holocausto: Orígenes, Conceptos y Contexto en Argentina" »

L'Antic Règim: Societat, Economia, Monarquia i Il·lustració al s. XVIII

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB

L'Antic Règim: Economia i Societat

Al segle XVIII, la major part d'Europa es trobava sota l'Antic Règim, un terme que defineix les societats europees de l'Edat Moderna. Era un model de vida basat en l'economia agrària de tipus senyorial, l'absolutisme monàrquic i la societat estamental.
L'economia era principalment d'agricultura de subsistència, amb un sistema de conreu basat en la rotació triennal. Els rendiments eren molt baixos i els intercanvis escassos, limitats als mercats locals. Aquesta situació sovint provocava crisis de subsistència, períodes d'escassetat d'aliments i forta alça de preus que podien originar revoltes populars.
La signatura del Tractat d'Utrecht el 1713 va donar pas a un període de pau internacional relativa.
... Continuar leyendo "L'Antic Règim: Societat, Economia, Monarquia i Il·lustració al s. XVIII" »

L'Antic Règim i la Il·lustració: Societat, Política i Economia

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB

L'Antic Règim: Societat, Política i Economia

L'agricultura senyorial

L'agricultura de subsistència era l'activitat més important. Les collites marcaven els ritmes de l'economia que, periòdicament, es caracteritzava per l'escassetat d'aliments i la pujada dels preus. La terra era propietat de la noblesa i el clero, mentre els llauradors no solament treballaven les terres dels seus senyors sinó que pagaven forts impostos.

L'absolutisme monàrquic

La monarquia d'origen diví concentrava els tres poders en la persona del rei que, quan ho demanava, estava assessorat pels Consells d'Estat i un Parlament d'origen medieval compost per representants dels tres estaments.

La Societat Estamental

Els estaments privilegiats

La noblesa i el clero eren els... Continuar leyendo "L'Antic Règim i la Il·lustració: Societat, Política i Economia" »

Glossari de Termes Clau d'Història: Decret de Nova Planta a Estat Liberal

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB

Glossari d'Història (D-F)

Decret de Nova Planta: Conjunt de lleis promulgades per Felip V a l’inici del seu regnat que implantaren l’absolutisme a la Monarquia Espanyola.

Delme: Era la desena part de la collita i els vassalls el pagaven al seu senyor o al rei.

Demografia: Ciència que estudia les dinàmiques de la població, enteses com els moviments naturals i migratoris.

Densitat de població: Nombre d’habitants per unitat de superfície (nº habitants/ km2).

Desamortització: Procés pel qual l’Estat nacionalitza propietats de l’Església i de diferents entitats civils per subhastar-les i convertir-les en propietat privada de ciutadans individuals.

Despotisme Il·lustrat: Ideologia que tenien alguns monarques europeus que es basava... Continuar leyendo "Glossari de Termes Clau d'Història: Decret de Nova Planta a Estat Liberal" »

Ciencia: características, funciones y clasificación

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,13 KB

Introducción

¿Qué es la ciencia? Características y funciones

La ciencia es un saber que busca conocer la realidad, explicar los fenómenos y encontrar sus causas, elevar conceptos universalmente válidos y demostrar mediante la razón sus descubrimientos. La ciencia es un sistema de conocimientos sobre algún sector específico de la realidad obtenidos de modo racional, usando métodos propios y criterios de comprobación y demarcación. La ciencia es un saber de 1° grado con un campo cerrado y propio.

Las características

  • saber racional, sistemático y riguroso.
  • resultados se obtienen de modo objetivo y son demostrables.
  • universal, como muestran las leyes de la ciencia.

Las funciones básicas

  • explicar los hechos observables, ver sus relaciones
... Continuar leyendo "Ciencia: características, funciones y clasificación" »