Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Ciencias sociales de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Les corts medievals i altres fets històrics a la Corona d'Aragó

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,99 KB

Les corts medievals

Les decisions de govern al principi dels regnes cristians, les discutien el rei amb els motaris de la Cúria en el Consell Reial. A partir del segle XII els monarques van deixar entrar als representants de les ciutats per demanar diners d'aquests. Va donar lloc al naixement de les corts, on es representaven els tres estaments medievals: els nobles, l'estat popular i els clergues. Les primeres van ser del regne de Lleó en 1188, també en el XIII el regne de Castella i la corona d'Aragó i Navarra. Les convocava el monarca i eren temporals, es dissolien una vegada tractat l'afar. S'aprovaven lleis, però el principal eren els nous impostos que necessitaven. Abans de concedir els diners, presentaven propostes i peticions al... Continuar leyendo "Les corts medievals i altres fets històrics a la Corona d'Aragó" »

Transformacions Demogràfiques i Socials al Segle XIX: Industrialització i Societat de Classes

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,48 KB

Nou Règim Demogràfic: Creixement de la Població

El Nou Règim Demogràfic es caracteritza pel creixement de la població, que depèn dels recursos naturals, sobretot alimentaris. Anteriorment, hi havia un límit al creixement de la població. La industrialització va comportar un increment demogràfic significatiu, amb canvis notables en la mortalitat i la natalitat.

Descens de la Mortalitat

El descens de la mortalitat es va manifestar en la disminució de la mortalitat infantil i la prolongació de l’esperança de vida. Això va evitar les crisis demogràfiques i va accelerar el creixement demogràfic.

  • Noves tècniques agrícoles i la millora dels transports van reduir les crisis de fam provocades per les males collites.
  • El desenvolupament
... Continuar leyendo "Transformacions Demogràfiques i Socials al Segle XIX: Industrialització i Societat de Classes" »

Endarreriment agrari i conflictitat pagesa

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,74 KB

2. ENDARRERIMENT AGRARI I CONFLICTIVITAT PAGESA

La crisi agrària: L'agricultura espanyola va iniciar el segle XX havent de fer cara a les conseqüències de la crisi agrària que havia afectat a Europa al final del segle XIX. Amb una agricultura orientada sobretot al conreu de cereals, oliveres i vinya, en terres majoritàriament de secà, i amb una ramaderia bàsicament ovina destinada a la producció de llana, Espanya va acusar la crisi cerealista més fortament que altres països del seu entorn.

La causa immediata de la crisi va ser l'arribada a Europa de productes procedents de països amb una agricultura extensiva més competitiva (Argentina, EUA, Canadà, Rússia). El resultat d'aquest model eren uns preus més baixos que els europeus... Continuar leyendo "Endarreriment agrari i conflictitat pagesa" »

Crisi de l'Antic Règim: Causes i Conseqüències

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,76 KB

Per què va entrar en crisi l'Antic Règim?

L'Antic Règim era el sistema econòmic, social i polític del feudalisme medieval de l'Europa del segle XVIII.

El sistema de govern era l'absolutisme monàrquic. La societat es fonamentava en els privilegis d'una minoria, i l'agricultura era la base de la població pagesa.

El desenvolupament de les activitats manufacturades i comercials havia generat noves fonts de riquesa, que beneficiaven la burgesia.

Va ser un segle de transició: el vell món aristocràtic declinava i la burgesia emergia amb força.

Això va marcar una època i la gestació del món contemporani.

Economia Agrícola i Senyorial

L'economia era rural; la majoria de la població es dedicava a les feines agrícoles. La propietat de la terra... Continuar leyendo "Crisi de l'Antic Règim: Causes i Conseqüències" »

Conceptes clau: Guaret, Anarquisme, Adam Smith i Revolució Industrial

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,59 KB

Guaret:

El guaret és un sistema de cultiu que consisteix a deixar el terreny sense sembrar, després d'una collita, perquè reposi i sigui més fèrtil.

Anarquisme:

L'anarquisme és una idea que diu que no hi hauria d'haver governs ni jerarquies. Les persones haurien de viure lliures i prendre decisions juntes sense la necessitat d'un poder central.

Adam Smith:

Adam Smith va ser un economista i filòsof que va viure al segle XVIII. És conegut per la seva teoria sobre el liberalisme, el lliure mercat i la divisió del treball.

Sistema Fabril:

El sistema fabril és una forma d'organitzar la producció on les fàbriques utilitzen màquines i treballadors per fabricar productes. Aquest sistema va sorgir amb la revolució industrial i va canviar la manera... Continuar leyendo "Conceptes clau: Guaret, Anarquisme, Adam Smith i Revolució Industrial" »

Bioestadística: Aplicaciones y ejemplos en las ciencias de la vida

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,96 KB

¿Qué es la Bioestadística?

La Bioestadística es una disciplina científica que se encarga de la aplicación del análisis estadístico a diferentes cuestiones vinculadas a la biología. Puede decirse que la bioestadística es un área o una especialización de la estadística, la ciencia dedicada al estudio cuantitativo de todo tipo de variables.

Orígenes de la Bioestadística

A comienzos del siglo XIX se comenzó a expandir la práctica de apelar a métodos de las matemáticas para la cuantificación de variables de los pacientes. La tuberculosis, por ejemplo, es una enfermedad que empezó a estudiarse en profundidad a partir de datos matemáticos. La medicina, de este modo, incorporó la bioestadística a sus estudios para obtener datos... Continuar leyendo "Bioestadística: Aplicaciones y ejemplos en las ciencias de la vida" »

El Colonialisme del Segle XIX: Causes i Conseqüències

Enviado por Georgina y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,89 KB

El Colonialisme

Definició

El colonialisme és el procés d'expansió política, comercial i cultural que va tenir lloc durant el segle XIX, quan els països europeus es van llançar a dominar el món, essencialment Àsia i Àfrica, per part de les potències europees.

Causes i Conseqüències

Causes

  • Econòmiques: Europa buscava nous mercats, comprar al millor preu possible, invertir en altres llocs i obtenir mà d’obra barata per aconseguir beneficis més grans.
  • Demogràfiques: L'excés de població europea va impulsar l'emigració per aconseguir millors condicions de vida.
  • Polítiques: Les potències europees van entrar en conflicte per dominar més territoris d’interès estratègic i econòmic.
  • Ideològiques: El nacionalisme conservador defensava
... Continuar leyendo "El Colonialisme del Segle XIX: Causes i Conseqüències" »

Análisis de la Cultura Occidental: Origen, Desarrollo y Problemáticas

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,09 KB

V - Occidente: Origen y Desarrollo

Definición de Occidente

Occidente se refiere al lugar donde se oculta o cae el sol. Su cultura se ha nutrido de los aportes de diversas civilizaciones, incluyendo la griega, romana, hebrea, cristiana y germánica.

Origen y Desarrollo de la Cultura Oriental

Época Moderna

En esta época se define Occidente y se observa un gran desarrollo de la ciencia y la tecnología, así como importantes descubrimientos geográficos.

Época Posmoderna

Se caracteriza por un conjunto de ideas mecanicistas, donde la organización colectiva está determinada por la supremacía de la razón. Se justifican diferentes formas de jerarquía y dominación.

VI - Problemáticas del Desarrollo de la Cultura Occidental

Problemática Pedagógica

  • Primera
... Continuar leyendo "Análisis de la Cultura Occidental: Origen, Desarrollo y Problemáticas" »

Evolución de la Ciencia: Paradigmas y Etapas según Kuhn

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,59 KB

A través de su experiencia con los científicos sociales, Thomas Kuhn creyó encontrar los conceptos claves que revelan el motor histórico de la ciencia y sus distintas etapas. Luego de la etapa 1 de preciencia, se accede a la etapa 2, que denominaremos la etapa de logro.

Etapa de Logro Científico

De pronto, un científico, debido a circunstancias que pueden variar según el contexto histórico, realiza un descubrimiento, escribe un tratado, diseña un instrumento o artefacto, acuña un nuevo concepto o formula una teoría que tiene un peculiar éxito para resolver problemas no resueltos por los individuos o las escuelas aisladas de la etapa precientífica. Este éxito desencadena casi inmediatamente la etapa 3, la etapa de conversión.

Etapa

... Continuar leyendo "Evolución de la Ciencia: Paradigmas y Etapas según Kuhn" »

Evolución de la imagen de la infancia desde la antigüedad hasta la actualidad

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,23 KB

Estas dos obras (las de los dos autores citados anteriormente), como otras existentes sobre el tema, han puesto de relieve los cambios ejercidos sobre la imagen de la infancia desde los tiempos antiguos hasta la actualidad, coincidiendo en afirmar que el descubrimiento de la infancia ha tenido una gestación larga y gradual y que ha seguido una trayectoria de constante progresión a partir del Renacimiento, en una dinámica ligada al proceder de la familia hacia una mayor intimidad y a la progresiva institucionalización de la escuela, como sustitutivo de las formas de aprendizaje tradicionales.
El profesor A. Escolano sintetiza la correspondencia entre los cambios sociales y económicos, que se producen en la Baja Edad Media (momento histórico
... Continuar leyendo "Evolución de la imagen de la infancia desde la antigüedad hasta la actualidad" »