Català

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,4 KB

 

Noemi Bagés va néixer a Frankfurt (Alemanya) lany 1974, i quan tenia dos anys la seva família tornà a Catalunya i sinstal·la a Tarragona. Es llicenciada en Filologia catalana, i desprès dhaver treballat de professora de llengua i literatura.

Tema general del llibre: Tot just acabades de traslladar a Tarragona, la doctora Olga Puig i la Txell, la seva filla de disset anys, mantenen un relació difícil i tensa contínuament. La doctora Olga, vídua del periodista Òscar Dalmau, que es va ofegar en caure al mar durant un a curta travessia amb el seu veler, rep una trucada inesperada dun notari de Buenos Aires, que la cita per la lectura del testament dun tal senyor Camacho Villa. Aquesta estranya circumstancia fa que la relació entre mare i filla es faci més encara difícil. El difícil encaix de la Txell a la escola nova es veu alleujat, però, per la presencia dun noi comprès en la lluita per la justícia social, amb el qual estableix una relació damistat. Aquesta relació farà que el pare del noi i lOlga es trobin en diferents situacions. Amb tot, el rere fons del misteriós Carlos Camacho i laparició duna perillosa banda de traficants de drogues, dirigida per un tal Duce, complicarà molt la vida de lOlga i de la Txell.

Protagonistes: Olga Puig, Txell, Oscar Dalmau, Carlos Camacho, Joan i Arnau. Estan tots relacionats entre ells. Son els que viuen laventura, els qui donen cos a la novel·la, sense ells el llibre no seria res. Antagonistes: Duce. És el dolent, el que fa la vida imposible als protagonistes.

Olga Puig: És egoista, es preocupa més per ella que pels altres, només linteressa el treball però en els fons sestima la seva filla més que res, ja que no té ningú més perquè es viuda dÒscar Dalmau. Es posa històrica fàcilment per això va al psicòleg.

Txell: És reservada i bastant tímida, no li cau bé la seva mare diu, que no li presta atenció. La seva relació és molt tensa. Amb els amics però si que és molt oberta.

Òscar i Camacho: És un aventurer i original, ja que es capaç dinfiltrar-se en una banda de traficants de drogues i desprès desaparèixer, fer veure que ha mort. També es una mica irresponsable per que no hi pensa en la seva família a lhora de fer coses perilloses però en realitat se lestima molt.

Joan: És respectuós i generós, deix viure a la seva petita casa al Arnau. També es bastant resignat perquè accepta ràpidament que lArnau visqui amb ell.

Arnau:És bastant tímid, li té molta mania a la seva mare perquè segons ell li feia la vida impossible, sempre decidia per ell i li deia tot el que tenia que fer, a més lArnau no té clara la seva orientació sexual.

Duce: És un traficant de drogues, es fred i despietat, mana matar a algú com si fos pura rutina, com si fos una cosa ben normal, no te compassió i es molt agressiu.


Personatges secundaris: Alba, Sandra i Marc. LAlba es la mare de la Sandra i de lArnau se lestima molt peró també els sobreprotegeix. El Marc és el secretari de la doctora Olga, és tímid i intel·ligent.
Capítol 1:
LOlga i la seva filla Txell sacaben de traslladar a Tarragona, abans vivien a Barcelona però han canviat per motius de treball. La Txell a començat a un nou col·legi i no coneix a ningú, a llengua els hi manen fer un treball, per parelles i com la Txell no coneix a ningú sespera a que es facin les parelles, al cap duna estona un noi, li demana per fer el treball amb ell. LOlga està molt estressada, tot el dia treballant en reunions i dinars de feina lhavien esgotat. També havia pensat en vells temps on ella encara estudiava amb lÒscar, i es preparava per fer quart de medicina.

Capítol 2:
El Joan i lAlba shan separat i lArnau vol anar a viure amb el seu pare, perquè diu que la seva mare no vol el millor per ells, vol el millor per a ella. En arribar a casa del seu pare lArnau es sent millor, però el seu pare es sent preocupat, pensant si ha fet bé de separar-se de lAlba. Al dia següent lArnau torna una mica tard a casa perquè ha tingut que fer un treball de literatura amb la Txell, shan quedat a la biblioteca de la Universitat Rovira i Virgili. El seu pare però li fa molta broma a lArnau, perquè es pensa que es més que una amiga. El Joan i lOlga shan donat un cop al sortir dun pàrking, i el Joan no ha fet els papers i ara no sap que fer. Al Joan li ha caigut molt malament lOlga pensava que era una cretina.

Capítol 3:
LOlga li explica al seu nou psicòleg com li va afectar la desaparició del seu marit que primer li va provocar anorèxia i més tard bulímia. Aquesta sessió lhavia trasbalsada, ja que feia molt que no parlava de la desaparició de lÒscar, això li va fer recordar com havia esperat fins a la matinada el seu retorn. Va ser a dos quarts de set del matí quan la policia va presentar-se a casa seva dient que havien trobat el seu vaixell buit. Durant tres dies el van buscar i quan abandonaren la recerca li deixaren clar que el donaven per mort. LArnau i la Txell han anat a un petit bar on feien uns entrepans boníssims (a casa creiem que es refereix a Cal Boada, famós a Tarragona) van anar també a la Facultat de Lletres, havien revisat molts llibres i novel·les. Van entrar per la porta del costat per no topar-se amb una paradeta de joves que anaven en contra de la dictadura però al final es van apuntar a una manifestació. En acabar de la biblioteca lArnau va convidar a la Txell a casa seva, a la seva mare li va semblar bé, cosa que li va estranyar, ja que la seva mare no solia deixar-li anar, però la sorpresa va arribar quan es van trobar el Joan i lOlga, el Joan però la va mirar amb uns altres ulls, inclòs es van fer amics mentre lArnau i la Txell parlaven a la seva habitació, lArnau li va explicar a la Txell que havia estimat un professor i que la seva mare lhavia criticat. Al cap duns dies la van visitar dos policies, que li van fer aixecar algunes sospites, preguntant-li per coses estranyes com paquets, fotos, grans quantitats de diners...

Capítol 4:
LOlga decideix contractar uns detectius ara que se li ha presentat un advocat perquè firmi uns papers a favor dun tal Carlos Camacho Villa. Estén un xec al seu favor i aquest a canvi li compra la part de lempresa que diu que havia format amb el seu marit; quan ladvocat marxa de casa el detectiu el segueix i esbrina que fa un ingrés a un compte de lArgentina. En aquells dies, rep un sobre, que conté una clau, enviat per lÒscar el mateix dia de la seva desaparició. Pensant arriba a la conclusió que pertany a una caixa de seguretat dun banc, allí esbrina que estava fent el seu marit abans de desaparèixer. Estava embolicat amb gent mafiosa per tal de recollir informació per arribar a escriure un bon article i fins i tot un llibre. I troba una carta dirigida al seu nom que li confirma que no és mort. Durant nou anys, ell li envia una postal en blanc des de lArgentina. Al rebre la trucada del notari confirmant-li les últimes voluntats de Carlos Camacho va sabers llavors que era realment vídua.
A Tarragona, la Txell i el seu amic participen en una manifestació que acaba en aldarulls i ells dos al calabós dels mossos desquadra; quan els pares de lArnau i la seva mare van a recollir-los, la reacció de les dues mares és molt diferent, i en aquells moments sent que encara sestima a la seva mare.

Capítol 5:
En arribar a laeroport de Buenos Aires, el 24 de novembre, lOlga estava impacient per parlar amb el notari. Quan estava a lhotel para esment que era en la mateixa ciutat que ell, però els motius que els hi havien dut fins allí eren diferents: ell, per deixar la mort enrere; ella, per trobar-la de cara.
Quan li llegeixen el testament es queda de pedra ja que resumint sembla que ha heretat una nena, la filla de lOscar a lArgentina. En una carta, ell li explica com li ha anat aquest anys i li demana que cuidi lAndrea dient-li que el seu últim desig és que la seva família estigui junta. Va al cementiri i allí compren que el seu dolor shavia tancat, que potser ara podria començar de nou.Perd lavió de tornada, però els seus pensaments es dirigeixen cap a la Txell, calia que vingués per iniciar tots els tràmits per ladopció juntes, era necessari. La trucaria perquè vingués. Quant lOlga sha nhavia anat, la Txell shavia quedat tan sorpresa que la deixes sola que fins i tot enyorava a sa mare. LArnau per animar-la li diu que podrien muntar una festa. Es posa a rebuscar per casa i a les noves golfes descobreix unes capses que amaguen el tercer dels quatre esdeveniments que li estaven capgirant la vida. Un carta. La mateixa que uns anys abans va trobar la seva mare en una caixa de seguretat dun banc. Quan arriba a casa està sonant el telèfon. Aquest seria el quart esdeveniment que li capgiraria la vida.

Lobra succeeix en tres dies, però el temps està molt aprofitat i passen moltes coses. Hi ha uns salts cap al passat, com quan es reviu la aventura de lÒscar.
El llibre esta situat a Tarragona, tracta dels tres dies anteriors danar a Buenos Aires.

Aquest llibre mha agradat per la manera en que succeeixen els fets de la novel·la és molt ràpida i les descripcions no són llargues, també largument és interessant ja que combina lintriga amb coses quotidianes (el treball, el anar a classe, ...). També mha agradat lordre narratiu ja que et fa mantenir el suspens de lacció.

Entradas relacionadas: