NOVA Visió DE LA DONA I EL AMOR AUSIAS MARch

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,65 KB

Ausias March: S.XV. Amb l'ajuda de l'imprenta ? Nostre poeta mes conegut. Va ser admirat per grans escriptor del segle d'Or. Sinceritac inèdita. Veu l'amor com una barreja de cos i esperit. Parts de la seua obra: Cants d'amor (Lluita per l'amor), Cants morals (Cristianisme – Salvar l'ànima), Cants de mort (Es lamenta per la mort de la seua dona, Joana), Cant espiritual (Llarga oració, en que demana misericordia), Poesia circunstancial (Temàtica diversa). Primer en abandonar la poètica trovadoresca. La innovació mes notable es, junt a l'ús de la nostra llengua, la nova visió de les dones. Una imatge femenina mes actual, allunyada de la missoginia. Va trastocar: Per als trovadors: La dona era una dama noble i amb poder de vida i mort sobre el seu amant. Per als poetes italians: La dona era espiritualíssima i plena de virtuts.

Veus i Autors que influeixen en A.M: l'amor de AM s'expressa en termes totalment diferents de com es feia abans. Mols del seus poemes tenen ressonancies de famoso versos trobadorescos. Ens desperta un record com a Ramon Llull i el filósofs escolàstics. Tambe es veuen infuencies de Petrarca amb els seus anàlisis del sentiments.

Els trobadors medievals (l'Amor Cortés): Origen a l'Occitania. Poesia amb un codi amorós especial: Trasposar les institucions de la societat feudal al pla de la relació amorosa. Trobador, es el vasall (hom) i la dona el senyor (midons) al cual ha de servir el trobador. Els trobadors componien lletra i mùsica (Amor, odi, nostàlgia...) i la llengua era el provençal, constituien una gran hermandat (Desde reis, a homes lliures). Els joglars d'origen humil eren recitadors que difonien les composicions.

Jordi de Sant Jordi: Valencià. S.XIV. Vida de la cort i campanyes militars, amb càrrecs importants. Les seues poesies es caracteritzen per una gran sinceritat i ús superficial del provençal. Temes: Antics, i tambe son arcaics els recursos i la manera d'expresarse.

Joan Roís de Corella: S.XV. Ùltim autor de l'edat mitjana. Va ser sacerdot, amb una vida amorosa agitada... la Tragèdia de Caldesa (una amant) han tingut transcendéncia literària. C. participa en el mon literari, social e intel.lectual de la València del seu temps. Estil liric i formació literaria sólida. Mestre de la valenciana prosa (Tema amorós) Influx del corrent humanista. Innova en l'escriptura narrativa en la forma, ja que aplica tècniques de la seua poesia personalíssima i moderna, i incorpora fragments en vers.

Entradas relacionadas: