Triomf de les dones Joan Roís de corella

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,58 KB

 
Joan Roís de Corella


BIOGRAFIA


Nascut a Gandia, València, Joan Roís de Corella (1435-1497) és un dels escriptors catalans més importants del Segle XV. La seva obra, escrita en vers i en prosa, va ser molt divulgada per la València d'aleshores, coneguda en tertúlies literàries i imitada per d'altres autors. Els manlleus de Corella que hi ha per tot el Tirant lo Blanc ho demostren: Joanot Martorell se sabia de memòria algunes de les seves obres.


Roís de Corella era cavaller, però també va estudiar teologia. No va arribar a ser mai sacerdot, sinó que només va rebre els ordes menors, per la qual cosa va poder tenir dos fills sense estar casat i sense ser malvist per la societat de l'època. Corella escriu en un estil retòric, filigranat, culte, en una prosa cuidada que imita els autors clàssics i que ha estat anomenada pels crítics prosa d'art o prosa artitzada. El seu estil, que no té res a veure amb el to col·loquial, va tenir, com hem dit, seguidors i imitadors.


La seva obra en vers es caracteritza per parlar de l'amor des d'una perspectiva desenganyada i trista. També va escriure poesia religiosa.


La seva obra en prosa es divideix en dos blocs: les narracions mitològiques (1456-1458) d'una banda (fruit del seu amor pels clàssics) i les proses religioses de l'altra (derivades de la seva condició d'home d'església).


OBRES

En prosa:        PsalteriReligioses:        Lo Cartoixa Filósòfiques:     Triunf de les donesMitològiques:      Historia de Jeson i MedeaAmoroses:      Tragèdia de CaldesaVides de sant:       Historia de la Gloriosa Santa MagdalenaPoesies:      Los qui amau, preneu aquesta cendra

      Oració a la Verge María


        Cor cruel


        La sepultura

Entradas relacionadas: