Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Ciencias sociales de Bachillerato

Ordenar por
Materia
Nivel

La crisi econòmica durant la Gran Depressió

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,56 KB

Crisi econòmica durant la Gran Depressió

Van haver-hi uns factors que van contribuir a desfermar una crisi econòmica generalitzada com: devallada dels preus dels productes nord-americans va posar en greus dificultats les empreses de la resta del món. La reculada de demanda va reduir drasticament les importacions dels EUA. La imposició d'aranzels a les importacions pels EUA per estimular la producció nacional. Aquesta mesura va ser seguida per altres països.

Com va afectar el New Deal

Va contribuir a estabilitzar l'economia.

Keynes

va ser un economista britànic.

Hoover

president elegit als Estats Units poc temps abans del crac del 29.

Roosevelt

President dels EUA que va portar a terme el New Deal.

American way of life

es basa en l'individualisme,... Continuar leyendo "La crisi econòmica durant la Gran Depressió" »

Rasgos de la racionalidad pedagógica en la posmodernidad

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,13 KB

1.4. Rasgos de la racionalidad pedagógica: superando los límites de la posmodernidad

La pedagogía ha de seguir preguntándose por el sentido de la educación de un modo argumentativo (dialógico), reflexionado sobre los fines a los que racionalmente cabe aspirar y sobre los mejores – más racionales - medios para alcanzarlos.

La razón pedagógica es la disposición elemental para la argumentación y los acuerdos mínimos en materia educativa, partiendo de unos presupuestos fundamentales como el valor del conocimiento frente a la ignorancia, del respeto y la libertad frente a la barbarie o la servidumbre (Criterios esenciales de la Pedagogía).

Rasgos definitorios de la racionalidad pedagógica:

a) racionalidad crítica, abierta a nuevas perspectivas... Continuar leyendo "Rasgos de la racionalidad pedagógica en la posmodernidad" »

Innovacions i canvis socials a finals del segle XIX

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,06 KB

Innovacions principals:

  • Electricitat neta i barata, usada per la indústria, l'oci i el transport.
  • Nous mitjans de transport: reducció de costos i durada dels viatges.
  • Petròli utilitzat com a combustible pels primers automòbils.
  • Xarxes de telegrafia i telèfon: difusió instantània de la informació.
  • Productes nous com vidre, adobs i tints químics, juntament amb noves fonts d'energia, van impulsar els sectors productius nous.

Taylorisme:

Mètode d'organització de la producció basat en la idea de FW Taylor, que deia que el treball podia millorar i ser més eficient mitjançant l'estalvi de temps. També es va adoptar un sistema més perfeccionat de remuneració diària, que premiava els més ràpids i acomiadava els pitjors treballadors.

Monopoli:

... Continuar leyendo "Innovacions i canvis socials a finals del segle XIX" »

La Il·lustració i el Despotisme Il·lustrat: Raó, Reformes i Revolució

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,72 KB

La Il·lustració i el Despotisme Il·lustrat

El Moviment Il·lustrat

La Il·lustració va ser un moviment intel·lectual que es va desenvolupar a Europa, especialment a França, al segle XVIII. Defensava la raó com a únic mitjà per entendre i explicar el món, la llibertat de consciència i de pensament, i els principis de llibertat i igualtat.

Principals pensadors il·lustrats:

  • Montesquieu: Divisió de poders.
  • Rousseau: Necessitat d'un contracte social i el principi de sobirania nacional.
  • Voltaire: Defensor de la llibertat de consciència.

Els fisiòcrates es van oposar al mercantilisme, sistema econòmic propi de l'Antic Règim que considerava la riquesa d'un país com l'acumulació de metalls preciosos. Van impulsar el liberalisme econòmic.... Continuar leyendo "La Il·lustració i el Despotisme Il·lustrat: Raó, Reformes i Revolució" »

Els Grans Imperis Colonials: Expansió i Conflictes

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,48 KB

Els Grans Imperis Colonials del Segle XIX

L'Imperi Britànic va ser el més gran del segle XIX: ocupava 33 milions de km² i tenia 450 milions d'habitants. El moment àlgid de l'imperialisme britànic va coincidir amb el regnat de Victòria I (1839-1901). El Regne Unit tenia colònies a gairebé tots els continents i va dominar punts estratègics per controlar les rutes marítimes (Gibraltar, Suez o Hong Kong). L'Índia era la colònia més important d'aquell Imperi.

L'Imperi Francès va ser la segona potència: tenia una extensió de 10 milions de km² i una població de 48 milions d'habitants. Ocupava terres al nord de l'Àfrica i a la península d'Indoxina, a l'Àsia.

Altres països tenien imperis més petits. Bèlgica tenia territoris al Congo,... Continuar leyendo "Els Grans Imperis Colonials: Expansió i Conflictes" »

Evolución Humana: Factores Clave en el Desarrollo de los Homínidos

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,02 KB

Factores Clave en la Evolución de los Homínidos

La Marcha Bípeda

La marcha bípeda representó un cambio fundamental en la vida de los homínidos. La liberación de las manos fue una solución económica al nuevo problema que se planteaba: tener que recorrer largas distancias.

El Tipo de Parto

El tipo de parto se dificultó. Durante los primeros años, el cerebro madura. Esto conllevó un mayor nivel de cooperación entre los miembros del grupo y la estructura social se hizo más compleja.

La Expansión Cerebral

El crecimiento del cerebro, conocido como expansión cerebral, está vinculado con la progresiva adquisición de capacidades intelectuales, como el lenguaje y el pensamiento simbólico. También se relaciona con el aumento de la inteligencia... Continuar leyendo "Evolución Humana: Factores Clave en el Desarrollo de los Homínidos" »

L'Imperialisme i el Colonialisme al Segle XIX: Causes i Formes

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,92 KB

L'Imperialisme i el Colonialisme al Segle XIX

Orígens de l'Imperialisme Modern

A la darreria del segle XIX, el progrés de la industrialització i la competència europea van impulsar la conquesta i colonització sistemàticament de moltes zones del món.

Motivacions de l'Expansió Colonial

Causes Polítiques i Demogràfiques

El domini dels mars i la possessió de colònies eren un signe de poder polític i de prestigi internacional. A més, les colònies es van convertir en enclavaments estratègics.

Ideologia Racista i Missió Civilitzadora

La conquesta colonial, que va aprofitar les rutes obertes pels exploradors, es basava en una concepció racista que considerava que la raça blanca era superior. Els europeus pensaven que tenien una missió... Continuar leyendo "L'Imperialisme i el Colonialisme al Segle XIX: Causes i Formes" »

Tipos de ciencias, métodos científicos y filosofía de la ciencia

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 1,79 KB

Tipos de ciencias

Hay dos tipos de ciencias: las formales y las empíricas. Las ciencias formales estudian relaciones entre objetos abstractos y prescinden del significado y de la referencia a objetos físicos. Las ciencias empíricas estudian fenómenos observables en el mundo material y se dividen en ciencias naturales, cuya fiabilidad es alta, y ciencias sociales o humanas, cuya fiabilidad es menor debido a la imprevisibilidad del comportamiento humano.

Métodos científicos

Hay varios métodos científicos utilizados para establecer y formular los contenidos de la ciencia. El método inductivo es observacional y experimental y va de lo particular a lo general, utilizado en las ciencias empíricas. El método deductivo es puramente lógico

... Continuar leyendo "Tipos de ciencias, métodos científicos y filosofía de la ciencia" »

Desarrollo, Soberanía y Seguridad Nacional: Pilares del Estado Moderno

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,93 KB

Interrelación entre Desarrollo y Soberanía

Una permanente inseguridad, que no puede ser compensada de ninguna otra manera, caracteriza la situación donde el desarrollo y la soberanía son deficientes. Una nación subdesarrollada no puede permanecer segura, porque sus propios ciudadanos no pueden desarrollar plenamente su naturaleza humana, lo que generalmente genera conflictos internos en procura del fin último del Estado, como es el bien común.

Conceptos Fundamentales en Ciencias Sociales y Políticas

Desarrollo y Bienestar

Desarrollo

Proceso de transformación de una cualidad que contribuye a perfeccionar a un individuo, ya sea mental o socialmente.

Desarrollo Integral

Es el nombre general dado a una serie de políticas que trabajan conjuntamente... Continuar leyendo "Desarrollo, Soberanía y Seguridad Nacional: Pilares del Estado Moderno" »

Actors i Organitzacions Internacionals: Poder i Influència Global

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3 KB

Actors Internacionals

Potències Econòmiques i Militars

Estats Units: Actua com a primera potència econòmica i militar. Intervenen a les àrees que consideren proveïdores de productes energètics o com a aliats econòmics.

Unió Europea i Japó-Corea del Sud: Tenen gran potència econòmica, però no tenen pes diplomàtic ni poder militar. Mantenen aliances amb els Estats Units i relacions amb els països que proveeixen productes energètics.

Potències Emergents

Rússia: Té interès de retornar a intervenir a escala mundial i recuperar el seu poder sobre els països de l'antiga URSS, a l'Europa oriental i a l'Àsia Central. La seva influència es veu afavorida per la seva reserva energètica de combustibles fòssils.

Xina: Creixent influència... Continuar leyendo "Actors i Organitzacions Internacionals: Poder i Influència Global" »