Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Ciencias sociales de Bachillerato

Ordenar por
Materia
Nivel

Conceptos Clave de Sociología: Capitalismo, Comunismo, Liderazgo y Más

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,86 KB

Conceptos Fundamentales de Sociología

Estructuras Sociales y Sistemas Económicos

Sociedad Capitalista: Surgida de la Revolución Industrial, se distingue por la propiedad y administración privada de los medios de producción.

Sociedad Comunista: Se caracteriza por la ausencia de clases sociales y la propiedad colectiva de los medios de producción.

Disciplinas Relacionadas

Sociología de la Educación: Se enfoca en la generación de conocimiento y desarrollo intelectual a través de instituciones educativas.

Filosofía: Disciplina que explora el mundo mediante el pensamiento crítico y la reflexión.

Historia: Disciplina que estudia los eventos pasados para entender el presente.

Sociología: Disciplina que analiza el comportamiento de los individuos... Continuar leyendo "Conceptos Clave de Sociología: Capitalismo, Comunismo, Liderazgo y Más" »

La situación de la mujer en la actualidad: avances y desafíos

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 1,78 KB

¿Cómo es la situación de la mujer en la actualidad?

Hay que recalcar que la situación de la mujer actualmente ha cambiado a pasos agigantados con respecto al pasado.

En primer lugar, años anteriores, las mujeres no podían ser jueces, no podían estudiar ingeniería de minas... A la hora de viajar al extranjero tenía que ser con permiso de su padre o marido. Por otro lado, a la hora de casarse, reciben una dote por dejar el trabajo con el que ayudaban en casa y cuidan a su familia como es debido. Por supuesto, estas posaban con la mejor sonrisa en anuncios de tele, pero esto último ocurría en otra época y actualmente, hay que reconocerlo.

Sentando a una abuela, hija y nieta en una misma mesa tendremos 3 versiones distintas de España,... Continuar leyendo "La situación de la mujer en la actualidad: avances y desafíos" »

La Revolució Industrial: Transformacions i Impacte

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB

1. La Revolució Industrial

1.3 La nova font d'energia

El vapor i la màquina de vapor es converteixen en la nova font d'energia. S'aprofita l'aigua dels rius com a força motriu i posteriorment el vapor. La màquina de vapor, patentada per James Watt el 1769, utilitza la combustió de carbó.

1.4 Nous transports

Abans de la revolució industrial:

  • Xarxa de comunicacions escassa, lentitud i càrrega reduïda.
  • Terrestres:
    • Camins en mal estat.
    • Carro i diligència moguts per animals de tir.
  • Navegació marítima i fluvial: força del vent.

Revolució dels transports (el vapor):

  • Transport de mercaderies, matèries primeres i passatgers.
  • Millora dels camins i construcció de canals fluvials.
  • Vagonetes tirades per animals.
  • Aplicació del vapor als transports: locomotora
... Continuar leyendo "La Revolució Industrial: Transformacions i Impacte" »

El Canvi Demogràfic i els Problemes del Camp a Espanya (1900-1930)

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,58 KB

- El Canvi demogràfic:

Entre el 1900 i el 1930 el nombre d'habitants a Espanya va augmentar quasi un terç (va disminuir la mortalitat i la natalitat era alta) i es va donar una major concentració a les ciutats.

L'esperança de vida va anar creixent (el 1900 era 34,8 anys i el 1930 era de 50 anys) per la desaparició de epidèmies, una alimentació millor i per millores sanitàries i d'higièniques.

A primers del segle XX a Barcelona i als eixos del Llobregat i Ter es van anar situant les primeres industries on treballaven gent arribada del camp. Els focus receptors principals van ser Barcelona, Madrid, Bilbao i Sevilla.

A Galícia els emigrants marxaven sobretot a Amèrica.

2-El Camp i els seus problemes, entre 1898 i 1931:

2.1 L'evolució de

... Continuar leyendo "El Canvi Demogràfic i els Problemes del Camp a Espanya (1900-1930)" »

Socialisme Utòpic i Científic: Idees i Figures Clau

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,54 KB

Charles Fourier i el Falansteri

El falansteri era una comunitat de, aproximadament, 1600 persones que havien de viure i treballar en una comunitat autosuficient. S'ubicaven en edificis anomenats falansteris. Els mitjans de producció eren de propietat col·lectiva, però es mantenia la propietat privada individual i el dret de l'herència. La distribució de feines es feia de manera rotativa i alternativa per evitar l'especialització.

Étienne Cabet i Icària

Icària era un país ideal basat en un model social comunista. L'escola, els conreus, l'artesania i la cooperativa eren els pilars sobre els quals se sustentava Icària. Tots els intents de dur-la a terme van fracassar.

Robert Owen i el Cooperativisme

Robert Owen va tenir molt d'èxit amb... Continuar leyendo "Socialisme Utòpic i Científic: Idees i Figures Clau" »

Culturas Mesoamericanas: Un Recorrido por la Historia

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,11 KB

Introducción a Mesoamérica

Mesoamérica es la región cultural que abarca tierras fértiles y clima templado a cálido donde se establecieron los primeros grupos sedentarios. Esta región vio florecer diversas culturas con características comunes, como la religión politeísta.

¿Quién designó el nombre de Mesoamérica?

¿Cuál es la cultura mesoamericana conocida como la "Cultura Madre"?

Horizontes Culturales

Se llama Horizontes a la división de la línea temporal del desarrollo mesoamericano. Es importante repasar las fechas y duración de los tres horizontes culturales:

  • Preclásico
  • Clásico
  • Posclásico (del 900 d. C. al 1525 d. C.)

Culturas del Preclásico

El complejo Opeño se ubicó en las cercanías de Zamora y Jacona durante el Preclásico.... Continuar leyendo "Culturas Mesoamericanas: Un Recorrido por la Historia" »

La Rússia Tsarista: Economia, Política i Revolució de 1917

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,54 KB

Rússia a Inicis del Segle XX

Rússia era l'estat europeu més extens i, alhora, el més endarrerit. L'economia es basava en una agricultura pròpia de l'Antic Règim, amb un 87,5% de la població vivint al camp.

Economia

  • Agricultura: El 90% de la població vivia de l'agricultura. Un 41% treballava terres que no eren seves, un 28,5% posseïa petites propietats i un 18% eren grans terratinents.
  • Indústria: Només un 12,5% de la població vivia a la ciutat, amb un 10% sent obrers de fàbriques. La industrialització era incipient i concentrada en algunes ciutats.
  • Desigualtat social: Un 2,5% de la població pertanyia a la noblesa i la burgesia, generant una gran desigualtat social.

Política

El sistema polític era una autocràcia, on el tsar concentrava... Continuar leyendo "La Rússia Tsarista: Economia, Política i Revolució de 1917" »

Revolució Francesa: Causes, Estats Generals i Ruptura de 1789

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,32 KB

La Revolució Francesa

Les Causes

Polítiques i Econòmiques

La burgesia té poder econòmic però desitja poder polític per acabar amb la rigidesa del feudalisme i introduir el liberalisme econòmic (capitalisme).

La monarquia absoluta: el rei té un control absolut de tots els poders de l’Estat i segueix imposant ministres que pertanyen a la noblesa i el clergat (estaments en decadència i quasi arruïnats).

Crisi de subsistència terrible amb males collites durant la dècada de 1780 (males collites i pujades espectaculars amb les conegudes fam i mortalitats: enorme descontent popular i moltes accions de protesta).

Crisi financera: l’Estat gastava molt més que ingressava.

Gran dèficit a causa de les despeses causades per la participació... Continuar leyendo "Revolució Francesa: Causes, Estats Generals i Ruptura de 1789" »

Evolució Industrial: De la Segona Revolució a la Revolució Tecnològica

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,6 KB

Segona Revolució Industrial

La Segona Revolució Industrial s'inicia a començaments del segle XX, amb els Estats Units i Alemanya com a països pioners. En aquesta etapa, la mecanització es va ampliar i les màquines van esdevenir més eficaces, la qual cosa va permetre una producció massiva. El carbó va ser substituït pel petroli i l'energia elèctrica. Les indústries es van multiplicar i diversificar, amb la invenció de noves eines, motors, màquines i materials. A mesura que les fàbriques creixien en grandària i complexitat, va sorgir la necessitat d'una organització més científica de la producció.

Un dels promotors d'aquest canvi va ser Taylor, que defensava una direcció forta que decidís les tasques de cada treballador, distribuint-... Continuar leyendo "Evolució Industrial: De la Segona Revolució a la Revolució Tecnològica" »

Socialización y Estructura Social: Funcionalismo y Microsociología

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,44 KB

T.7 Socialización

1. Estructura social: Funcionalismo estructural

El sociólogo norteamericano Talcott Parsons desarrolló a mediados del siglo XX el funcionalismo estructural. Este supone que la sociedad es un sistema, es decir, un conjunto de elementos y una estructura o conjunto de relaciones entre sus partes. Según él, hay cuatro estructuras o subsistemas sociales:

  • A) Sistema económico: Su función es satisfacer las necesidades materiales de los individuos. Ejemplos: agricultura, industrias, tiendas, supermercados.
  • B) Sistema político: Su función es dirigir la sociedad, es decir, definir e intentar alcanzar los objetivos colectivos. Ejemplos: parlamento, gobierno, prensa.
  • C) Sistema legal: Su función es facilitar la convivencia y la integración
... Continuar leyendo "Socialización y Estructura Social: Funcionalismo y Microsociología" »