Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Filosofía y ética de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Ciutadania: Arendt vs. Aristòtil

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,38 KB

La condició de persona i ciutadà

En el context dels Estats-Nació i els totalitarismes descrits per Hannah Arendt, la possibilitat de ser persona sense ser ciutadà és negada, a diferència del context de l'obra aristotèlica, on no ser ciutadà no implicava no ser persona. El concepte de ciutadà és clau en l'obra d'ambdós autors, però la seva definició ha canviat notablement al llarg de la història. A causa dels diferents contextos històrics, les definicions de ciutadà que plantegen ambdós autors presenten grans distincions.

La definició aristotèlica de ciutadà

Per a Aristòtil, "el ciutadà es defineix, principalment, per la seva participació en l'administració de justícia i en el govern" (Aristòtil, p.18). Això estableix... Continuar leyendo "Ciutadania: Arendt vs. Aristòtil" »

Origen del Universo: Teoría del Big Bang y Modelos Astronómicos

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 2,25 KB

Preguntas sobre el Universo y la astronomía

Pregunta 1. ¿Qué es el Universo? El universo es el conjunto formado por todo el espacio, la materia y la energía que existen.

Pregunta 2. ¿Qué es la astronomía? La astronomía es la ciencia que estudia el origen y la evolución del universo, los fenómenos que suceden en él y los materiales que lo componen.

Pregunta 3. ¿De qué se dieron cuenta los griegos al mirar el cielo? Los griegos se dieron cuenta de que:

  • Las estrellas cambian de posición a lo largo de la noche.
  • Las estrellas no cambian de posición las unas de las otras.

Pregunta 4. Según los griegos, las estrellas, planetas y demás cuerpos celestes del cielo, ¿dónde se encuentran fijos? Según los griegos, se encuentran fijos a una... Continuar leyendo "Origen del Universo: Teoría del Big Bang y Modelos Astronómicos" »

Sentit transcendent

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,09 KB

Quin és el sentit de l’existència humana?Segons el que signifiqui “sentit” la pregunta canviarà. Si entenem sentit com a
Direcció: Llavors donem a entendre que s’ha d’arribar a algun lloc i tot ha de tindre un significat, per tant, la vida és un camí per a arribar a algun lloc, a alguna meta. Així pensaven Plató(s. IV A.C.), Pitàgores(s.V A.C.), i els cristians(els quals pensen que la meta és el paradís). Es tracta d’una visió teològica ja que diu la finalitat de l’acció de l’existència humana. Significat: Llavors donem ha entendre que la vida es tracta com un símbol que cal esbrinar. Hi ha filòsofs que entenen que li hem de donar un significat a la vida, i que per tant, nosaltres triem el significat de la nostra
... Continuar leyendo "Sentit transcendent" »

Descartes: Projecte Filosòfic i Mètode Cartesià

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,53 KB

PROJECTE FILOSÒFIC: No distingeix entre coneixements filosòfics i científics ja que tots es basen en la raó. Entén la filosofia com un arbre: les arrels són la metafísica, el tronc la física i les 3 branques la medicina, la moral i la mecànica.

Descartes afirma que els coneixements veritables provenen de la raó, però no n'hi ha prou amb la raó per a trobar la veritat, necessita d'un mètode que l'orienti. Per això crea un mètode per a totes les disciplines basat en la raó.

MÈTODE CARTESIÀ - EVIDÈNCIA COM A CRITÈRI DE VERITAT

Una proposició és vertadera si és evident, clara i distinta si la nostra ment la reconeix vertadera de manera immediata, sense necessitat de prova o demostració. Afirma que davant les proposicions vertaderes

... Continuar leyendo "Descartes: Projecte Filosòfic i Mètode Cartesià" »

Utilitarisme: una visió ètica conseqüencialista

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,68 KB

Context històric

segle XIX → Iª i IIª Revolució industrial, vinculades a un capitalisme financer i industrial cada vegada més fort. Diversos països d’Europa van adoptar el parlamentarisme liberal i la democràcia amb sufragi restringit. Es va estendre el liberalisme econòmic i polític. Van proposar una versió científica del socialisme, inspirada en el materialisme històric i en l’anàlisi rigorosa de la manera com funciona l’economia capitalista. En l’àmbit del pensament el corrent romàntic va reaccionar contra el racionalisme il·lustrat amb l’afirmació d’una interpretació idealista de la realitat i de la història. Va impulsar el desenvolupament de l’economia política i de la filosofia liberal i utilitarista.... Continuar leyendo "Utilitarisme: una visió ètica conseqüencialista" »

Nietzsche y la Ética: De la Moral de Esclavos a la Transmutación de Valores

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 4,28 KB

Ética: De la Antigüedad a la Transmutación de los Valores en Nietzsche

En la filosofía antigua, figuras como Sócrates, Platón y Eurípides, pusieron en entredicho el valor mismo de la vida terrenal. Sus filosofías, en cierta medida, representaban una hostilidad hacia lo pasional y lo corpóreo. Para ellos, la vida era concebida como un mero tránsito de dolor y prueba, un camino necesario para alcanzar la vida verdadera, es decir, la inmortalidad en la unión con Dios o con el mundo de las Ideas.

La Distinción Moral en Nietzsche: Señores y Esclavos

Friedrich Nietzsche, en su obra Más allá del bien y del mal, nos introduce a una distinción fundamental: la moral de señores y la moral de esclavos. La moral de señores se caracteriza... Continuar leyendo "Nietzsche y la Ética: De la Moral de Esclavos a la Transmutación de Valores" »

Vocabulario Esencial: Amplía tu Léxico y Comprensión del Español

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 6,25 KB

Vocabulario Esencial: Amplía tu Léxico y Comprensión

Este compendio presenta una selección de términos clave, sus definiciones, sinónimos y antónimos, diseñados para enriquecer tu vocabulario y mejorar tu expresión. Cada palabra es una oportunidad para profundizar en el idioma español y afinar tu comunicación.

Rudimentario

Definición: Simple y elemental.

  • Sinónimos: Básico, tosco, primario.
  • Antónimos: Perfecto, acabado, desarrollado.

Postrero

Definición: Último de una serie de elementos.

  • Sinónimos: Final, último, posterior.
  • Antónimos: Primero.

Decrepitud

Definición: Suma decadencia; vejez que incapacita.

  • Sinónimos: Caducidad, declive, senilidad.
  • Antónimos: Juventud, ascenso, apogeo.

Flagrante

Definición: Que se está ejecutando en el... Continuar leyendo "Vocabulario Esencial: Amplía tu Léxico y Comprensión del Español" »

Utilitarisme: Bentham vs. Stuart Mill

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,94 KB

Diferències entre Bentham i Stuart Mill

Concepció de la Felicitat i l'Utilitarisme

4. Stuart Mill va ser deixeble de Bentham, i coincideixen en la concepció moral de l'utilitarisme, o el "principi de la màxima felicitat", el qual sosté que les accions són bones quan tendeixen a promoure la felicitat, i dolentes quant tendeixen a produir l'oposat a la felicitat. Per "felicitat" s'entén plaer i absència de dolor; per "infelicitat", dolor i privació de plaer.

Quant a les diferències en el paper de la felicitat i l'utilitarisme, Bentham creia en l'utilitarisme individualista, defensava que la felicitat de la persona s'identifica amb els interessos de la humanitat i anar en contra de la satisfacció d'un desig individual és anar en contra... Continuar leyendo "Utilitarisme: Bentham vs. Stuart Mill" »

Principios Fundamentales y Ética en Trabajo Social: Biestek y Banks

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 4,56 KB

Principios Fundamentales y Ética en Trabajo Social

Este documento explora los valores y principios éticos esenciales que guían la práctica del Trabajo Social, basándose en las contribuciones de Felix Biestek y Sara Banks.

Valores del Trabajo Social según Felix Biestek (1961)

Biestek definió los valores del Trabajo Social como una serie de principios morales y éticos con los que los trabajadores sociales deben comprometerse en su práctica. Todos estos principios están fundamentados en la relación de ayuda profesional-usuario.

  1. La individualización: Cada sujeto es único en su forma de ver el mundo y en su derecho a ser asistido. Debe ser visto como único y singular. Es decir, tenemos que reconocer la particularidad de ese sujeto: dos

... Continuar leyendo "Principios Fundamentales y Ética en Trabajo Social: Biestek y Banks" »

Epai praktikoa

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,06 KB

ARISTOTELES GIZARTASUNA

Gobernaria bakar bat denean,monarkia ​dela esaten da, eta hemen agintari zuhur batek lege orokorrek baino hobeto epai dezakeela pentsatzen da. Gobernu hau usteltzen denean, tirania sortzen da. Gobernuan ordea gutxi batzuen esku dagoenean, aristokrazia esaten zaio, eta usteltzen denean, oligarkia bihurtzen daAzkenik, gobernua herriaren esku badago, demokrazia dela esaten da, baina herria hezita ez badago, hau usteldu eta demagogia bilakatzen da. Honetaz gain, gizartea klase desberdinetan banatzea naturala eta egokia dela dio Aristotelesek, esklaboak eta libreak​, eta aberatsak eta behartsuak bereiziz. Esklaboek ez dute askatasunik, merkatari eta eskulangileek askatasuna bai baina ez dituzte eskubide guztiak, eta hiritarrak... Continuar leyendo "Epai praktikoa" »