La balanguera Joan alcover comentari de text

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,34 KB

 
4. Joan Alcover, La balanguera  Poema molt conegut de Joan Alcover. Es semblant al Modernisme pero pertany a l’escola Mallorquina. La balanguera es un personatge mitologic famós a Mallorca q va cosint i descosint simbolicament la vida de les persones. Es com una vella q ho sap tot i quan talla el fil sacaba la vida. /Es un cant del pasat, present i futur de Mallorca. Des de fa uns anys s’ha convertit en l’imne oficial de l’illa de Mallorca. FORMA: El poema, el componen 5 estrofes de 6 vv octosíl·labs amb una tornada de 2 vv tmb de 8 síl·labes, amb una rima 8A/ 8B/8A/8B/8C/8C/8C/8C. (Probable q no surti)
5. Josep María Junoy, Oda a Guynemer Aquest poema va ser publicat a “Poemes i Cal·ligrames”(1920), q anava encapçalat d’una carta-prefaci d’homenatge a Guillaume Apollinaire, un dels màxims representants de l’avantguarda francesa, especialment lligat a les tendències cubistes i futuristes. Una oda és un cant d’elogi o elegíac per algú, en aquest cas un jove aviador francès, Guynemer, q va ser abatut amb el seu avió en una acció en el Març de la 1ªGM (1914-1918). Amb l´ús de diferents tipus de lletres disposades amb la voluntat d’explicar un acte heroic, canta i elogia, doncs,

l’heroisme de Guynemer q amb l’ajut de la màquina, q és, de
fet q és mortalment ferida, però a qui el cor encara li brunzeix i q acompanya l’heroi adolescent cap a la glòria de l’eternitat, al món de les constel·lacions. Aquestes li donaran una altra llum més perenne i més fran al seu acte de valor incontestable. En definitiva, la immortalitat. Aquest poema es un caligrama ( bareja de text i dibuix el qual sugereix el contingut , la idea..) També trobem una barreja de diverses llengües és a dir lo q anomenem collage ( tros escrit en frances i un altre en català). Va ser la 1ªGuerra en la q l’aviació va tenir importancia i es situa al cel de frança. Jove frances aviador q va se tocat pels alemanys , cau a terra i mor Punts indiquenn: 1 llum del país nocturn ( llums de parís , de les sales de festa..) 2 els forats q podrien haver produït la matralla a l’avió . Daltra banda trobem una línea q és + petit adalt i + gran abaix q representa q l’avió cau... . Genoy li dedica aquest poema i per això sel ercorda. FORMA: El cal·ligrama q representa amb lletres d’anunci de neó d’un music hall de París, el cel de França, se centra amb una línia de versos un darrere l’altre q representa l’estela d’un possible avió q d’un punt més proper es perd en un altre punt de l’infinit, a causa d’haver estat abatut pel foc enemic.

Entradas relacionadas: