Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Ciencias sociales de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Bienestar Social y Programas de Apoyo Familiar: Conceptos y Servicios Clave

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,48 KB

Bienestar Social y Servicios Sociales

La Constitución Española de 1978 democratiza los servicios sociales. La política social se define como un conjunto de acciones que, desde el estado social y democrático de derecho, buscan mejorar las condiciones de vida a nivel económico, jurídico y social. Sus características principales son:

  • Se plantea en el terreno de lo concreto.
  • Implica escoger objetivos alternativos y cuantificables.
  • Considera el número de acciones y los conflictos de interés entre ciudadanos.

El Bienestar Social es el valor social que establece que los individuos deben disponer de medios suficientes para satisfacer aquellas demandas aceptadas como necesidades. Es una idea compartida por ciudadanos contemporáneos, con carácter... Continuar leyendo "Bienestar Social y Programas de Apoyo Familiar: Conceptos y Servicios Clave" »

Conseqüències Econòmiques de la Primera Guerra Mundial i la Gran Depressió

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,36 KB

Conseqüències Econòmiques de la Primera Guerra Mundial

Desarticulació de les Economies

La Gran Guerra va comportar la desarticulació de les economies dels països combatents. El conflicte va tenir enormes costos financers i es van haver de buscar altres fonts de diners com les reserves d'or o augmentar el paper moneda en circulació. Aquestes mesures van provocar la depreciació de les monedes i una ràpida pujada dels preus.

Conseqüències dels Tractats de Pau

També hi van haver conseqüències econòmiques pels tractats de pau, ja que es van imposar fortes indemnitzacions als països vençuts, per tant es van desmantellar grans espais econòmics. Per altra banda, la falta d'enteniment entre Europa i els Estats Units sobre la qüestió... Continuar leyendo "Conseqüències Econòmiques de la Primera Guerra Mundial i la Gran Depressió" »

Karl Marx: Materialismo Histórico y Crítica del Capitalismo

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,56 KB

Contexto Histórico y Filosófico

Karl Marx nace en Tréveris en 1818. Estudió filosofía en la Universidad de Berlín, donde se integra entre los jóvenes hegelianos de izquierda. Abandona la universidad para dedicarse a la política y al periodismo, colaborando en la Gaceta Renana. En 1843 marcha a París, donde debate con el anarquista Proudhon y entabla amistad con Engels. Posteriormente, se traslada a Bruselas hasta 1848, año en que publica junto a Engels El Manifiesto Comunista. En 1849 se establece en Londres, desde donde colabora con el movimiento comunista internacional hasta su muerte en 1883. Sus escritos filosóficos más importantes son: Crítica de la filosofía del derecho de Hegel (1843), Economía y filosofía, Tesis sobre

... Continuar leyendo "Karl Marx: Materialismo Histórico y Crítica del Capitalismo" »

Il·lustració, Secularització i Qüestió Social (S. XVIII-XIX)

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB

Context històric: Segles XVIII i XIX

El segle XVIII va ser el segle de la revolució del pensament amb el moviment il·lustrat, i el segle XIX ho va ser amb la revolució social que va portar la Revolució Industrial. De la mateixa manera, durant el segle XIX es produeix un avenç notable en tots els camps de la ciència i la tècnica. Religiosament, es comença el procés de secularització, la supressió de privilegis eclesiàstics i les desamortitzacions del patrimoni de l’Església.

La Il·lustració: El Segle de les Llums

La Il·lustració és el corrent de pensament que va dominar França i Anglaterra durant gairebé tot el segle XVIII. Es va caracteritzar per la centralitat de la raó, la confiança absoluta en la naturalesa humana,... Continuar leyendo "Il·lustració, Secularització i Qüestió Social (S. XVIII-XIX)" »

Evolució de l'Estat i la Ciutadania: Teories Contractualistes

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,53 KB

Conceptes Clau

Globalització: Interconnexió social, cultural, política, econòmica i financera en l'àmbit mundial.

Anarquisme de drets: Eliminar el govern per a què hi hagi llibertat econòmica i lluiten interessadament per millorar la societat.

Anarquisme d'esquerres: La societat es manté unida gràcies a la col·laboració democràtica voluntària, no hi ha ni estat ni propietat privada.

Dret natural: Conjunt de normes i principis superiors que regeixen el comportament humà i poden ser coneguts pels humans (contrari a dret positiu).

Dret positiu: Lleis que són promulgades per l'estat.

Estat presidencialista: El cap suprem és el president que elegeix els que formaran el govern i governen independentment el poder executiu.

Societat civil:

... Continuar leyendo "Evolució de l'Estat i la Ciutadania: Teories Contractualistes" »

Humanización: El proceso de convertirse en humano

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,08 KB

La humanización describe la transformación de homínidos con cuerpo antropomorfo en seres humanos. Se centra en los cambios conductuales, pasando del instinto y la imitación al aprendizaje y la transmisión de información. El resultado final es la aparición de la cultura.

Factores clave en la humanización

El fuego

Algunos argumentan que no inventamos el fuego, sino que al aprender a controlarlo, el primate se convirtió en humano. Su utilización trajo grandes ventajas: iluminación, calor, protección contra depredadores, cocción de alimentos y un punto de reunión.

Fabricación de herramientas

La fabricación de herramientas permitió la especialización en distintas tareas. Se usaban principalmente como instrumentos cortantes y armas defensivas.... Continuar leyendo "Humanización: El proceso de convertirse en humano" »

Preguntas y respuestas sobre la perspectiva sociológica

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,8 KB

1. Para qué autor la perspectiva sociológica consiste en ver lo general en lo particular: BERGER

2. Para qué autor la sociología es… en primer lugar, una manera de pensar en el mundo humano… etc.: GUIDDENS

4. ¿De qué concepto es una característica la siguiente afirmación? “Nos permite evaluar tanto las oportunidades como limitaciones que caracterizan a nuestras vidas”: PERSPECTIVA SOCIOLÓGICA

5. ¿Qué autor sostenía que el sistema económico de la sociedad estructura todos los demás aspectos de la vida social y alimentaba los conflictos permanentes?: MARX

6. ¿En dónde se ubica el derecho en el pensamiento de Marx?: EN LA SUPERESTRUCTURA

8. ¿Qué autor sostenía que la modernización actúa sobre la sociedad, como un ácido,

... Continuar leyendo "Preguntas y respuestas sobre la perspectiva sociológica" »

La Reestructuració dels Espais Industrials a Espanya: Resum i Anàlisi

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,18 KB

La Reestructuració dels Espais Industrials

1. Les Etapes de la Industrialització

1.1. Inici de la Industrialització a Espanya

La primera industrialització va començar a la Gran Bretanya a les últimes dècades del segle XVIII. Espanya s’hi va incorporar tard i parcialment a aquest procés perquè no tenia les condicions econòmiques, socials i polítiques que l’haurien fet possible.

Context de la primera industrialització:

A Espanya, la classe dominant era la noblesa terratinent, indiferent a tot allò que no fossin les rendes agràries. L’artesania encara estava molt influïda pels gremis, que eren contraris a les innovacions tècniques. El nivell cultural de la població era molt baix. La població, bàsicament agrària, no tenia recursos... Continuar leyendo "La Reestructuració dels Espais Industrials a Espanya: Resum i Anàlisi" »

Causes de la Primera Guerra Mundial: Europa el 1914

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,49 KB

El món l'any 1914

A conseqüència de l'expansió colonial i industrial, Europa era el centre econòmic, polític i cultural.

Dins d'Europa destacaven França, Gran Bretanya i Alemanya. A Europa hi havia països democràtics (França, Gran Bretanya) i països que no ho eren (Alemanya, Àustria-Hongria).

A Rússia hi havia autoritat absoluta, per part del tsar. Guillem II es fica al tron d'Alemanya, però Bismarck arbitra, i fa que Alemanya es fiqui al cap damunt, per la seva recerca de colònies i per la construcció naval.

Els principals punts de conflicte

Els motius fonamentals dels conflictes van ser la rivalitat colonial i la reivindicació territorial.

El sistema d'aliances

Les potències europees van fer aliances político-militars.

  • Triple Aliança
... Continuar leyendo "Causes de la Primera Guerra Mundial: Europa el 1914" »

Ideologies Obreres i Sistemes Econòmics del Segle XVIII

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,59 KB

El Marxisme

El marxisme, liderat per Karl Marx, aspirava a una revolució obrera per destruir el capitalisme. Els obrers havien de formar un partit polític que, un cop al poder, crearia un Estat obrer en el qual desapareixeria la propietat privada. Després, s'hauria d'assolir la societat comunista, sense classes.

L'Anarquisme

L'anarquisme exaltava la llibertat individual, criticava la propietat privada, rebutjava tota forma d'autoritat i s'oposava a l'acció política. El seu objectiu era destruir l'Estat i crear una nova societat col·lectivista i igualitària. Es va dividir en dues línies: favorable a l'acció violenta i impulsora de l'anarcosindicalisme.

Les Internacionals Obreres

Marxistes i anarquistes defensaven la necessitat d'unir els... Continuar leyendo "Ideologies Obreres i Sistemes Econòmics del Segle XVIII" »