Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Psicología y Sociología de Primaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Models d'Intervenció Social: Sistèmic i Psicodinàmic

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,5 KB

Model Sistèmic

Fonaments

Proposat per Pincus i Minahan, el model sistèmic se centra en el sistema (família, organització, xarxa social) com a objecte d'estudi, no en l'individu. La intervenció es realitza en la totalitat, ja que un canvi en una part del sistema afecta tot el conjunt. La família i la comunitat són considerades els sistemes més importants.

El context és crucial per a la valoració i la proposta d'intervenció, tenint en compte aspectes socials i psicològics. S'analitzen esdeveniments passats per comprendre situacions crítiques actuals, entenent que els processos són circulars i interactius, no lineals.

Fonaments teòrics: Els sistemes interactuen i s'influeixen mútuament.

Intervenció

Es prioritza l'aspecte social sobre... Continuar leyendo "Models d'Intervenció Social: Sistèmic i Psicodinàmic" »

Desarrollo Humano, Relaciones Sociales y Función Simbólica en la Infancia

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en español con un tamaño de 5,82 KB

Desarrollo Humano y Claves Psicosociales en la Infancia

El Desarrollo Humano (D.H.) implica cambios fundamentales que se producen en el tiempo. Es un proceso donde el organismo experimenta modificaciones hasta alcanzar una conducta de equilibrio.

Las conductas del ser humano están sometidas a un largo periodo de dependencia para adquirir una condición adulta, lo que marca una diferencia clave con los animales.

La infancia es la etapa más importante del desarrollo humano. Durante ella, los aprendizajes son inmensos: construimos nuestra inteligencia y conocimientos, y nos convertimos en miembros de la sociedad adulta.

La inmadurez y plasticidad están asociadas a la infancia. Las capacidades del ser humano son numerosas en esta etapa, permitiendo... Continuar leyendo "Desarrollo Humano, Relaciones Sociales y Función Simbólica en la Infancia" »

Desenvolupament de l'adolescència: canvis i característiques

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,88 KB

Creixement

Augment de la quantitat o de la grossària, degut a un increment del nombre o del volum de les cèl·lules que formen els teixits del cos.

Maduració

Transformacions qualitatives d'estructura i funció de les cèl·lules.

Desenvolupament

Organització i posada en marxa de les funcions psicològiques.

Aprenentatge

Adquisició dels trets característics que configuren una realitat sociocultural determinada.

Tots aquests canvis, es donen a gran escala entre el primer i el segon any de vida de les persones i també es tornen a donar aproximadament als 12 anys (10 – 18).

Primerament es dóna la pubertat on canvien els òrgans sexuals i es desenvolupa el pensament formal. Durant l’adolescència es duran a terme les decisions que la persona... Continuar leyendo "Desenvolupament de l'adolescència: canvis i característiques" »

Organización y Tipos de Clases de Educación Física

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en español con un tamaño de 4 KB

Organización de una Sesión de Educación Física

Una sesión de educación física se divide en tres partes principales:

Parte Inicial (Puesta en Marcha, Calentamiento o Animación)

Esta parte es crucial para preparar el cuerpo para la actividad física y prevenir lesiones. Un buen calentamiento debe ser progresivo y adaptado a la actividad principal de la sesión.

Parte Principal

Es la parte central de la sesión, donde se busca alcanzar los objetivos de aprendizaje planteados. Aquí se desarrollan las actividades físicas específicas y se trabajan las habilidades motoras.

Parte Final (Vuelta a la Calma)

En esta fase se busca reducir gradualmente la intensidad del ejercicio y volver al estado de reposo. Se realizan actividades de baja intensidad... Continuar leyendo "Organización y Tipos de Clases de Educación Física" »

Tipus de Memòria i Imaginació: Trastorns i Formes

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,36 KB

Tipus de Memòria

Memòria a Curt Termini

Reconstrueix els fets recents amb capacitat limitada d'emmagatzematge. L'oblit es produeix per informacions noves o similars que causen confusió.

Memòria a Llarg Termini

Complementa la memòria a curt termini, donant continuïtat a la consciència. Reté fets remots amb capacitat gairebé il·limitada si hi ha recordatoris espaiats.

Trastorns de la Memòria

Amnèsies

Pèrdua de funcions de la memòria: totals (pèrdua completa), parcials (oblit d'un període) i lacunars (oblit previ a un fet traumàtic).

Deliris

Alteracions qualitatives greus. Paramnèsia: creure que una experiència nova ja s'ha viscut. Hipermnèsia: evocació clara de records soterrats.

Formes d'Imaginació

Fantasia Diürna

Creació d'un món... Continuar leyendo "Tipus de Memòria i Imaginació: Trastorns i Formes" »

Aprenentatge no associatiu: Habituació i Sensibilització

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB

Aprenentatge no associatiu: Habituació i Sensibilització

És el tipus d'aprenentatge que es basa en la repetida experiència del subjecte amb un únic estímul.

Dues classes: habituació i sensibilització.

1. Concepte d'habituació

1.1. Definició

Consisteix en una disminució de la resposta reflexa, causada per la repetida presentació de l'estímul elicitador. En alguns casos la resposta reflexa pot arribar a desaparèixer si el nombre de presentacions de l'estímul elicitador és suficient.

A mesura que transcorren els assaigs, la disminució de la resposta generada per cada assaig particular, i que se suma a la generada pels assaigs anteriors, és cada cop menor.

No és infreqüent que en els primers assaigs aparegui un petit increment de la... Continuar leyendo "Aprenentatge no associatiu: Habituació i Sensibilització" »

Models Conductual i Humanista en Treball Social

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,03 KB

Model Conductual

Pavlov, Skinner i l'Alternativa al Psicoanàlisi

Basat en la teoria de l'aprenentatge, el conductisme dona importància a la conducta observable. El seu objectiu és augmentar les conductes desitjables i disminuir les indesitjables per millorar la conducta de les persones. Aquest model s'utilitza amb el suport familiar, sobretot en famílies desestructurades i/o en casos on es considera necessari l'aprenentatge de noves conductes.

El behaviourisme sosté que tota conducta apresa pot ser modificada si es canvien els estímuls que la produeixen. Dona importància al que adquirim i no tant a allò innat, i no considera patològica una conducta inadequada, ja que algunes poden ser adaptatives.

Tipus de Condicionament

  1. Condicionament
... Continuar leyendo "Models Conductual i Humanista en Treball Social" »

Teoria del procés oponent de Solomon i Corbit

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

Aprenentatge no associatiu

Habituació i sensibilització

A diferència del sistema E-R, que s'activa cada vegada que es presenta un estímul elicitador, el sistema d'estat només ho és per la presentació d'esdeveniments rellevants, intensos, amenaçadors...

Els processos d'habituació i sensibilització no són directament observables. No s'exclouen l'un a l'altre, i poden activar-se al mateix temps. La conducta reflexa que observem és el resultat net dels dos processos.

El resultat net dels dos processos serà, doncs, o bé una disminució de la resposta (efecte d'habituació), o bé un increment (efecte de sensibilització).

Teoria del procés oponent (Solomon i Corbit)

La teoria dels processos oponents fa referència a les respostes emocionals.... Continuar leyendo "Teoria del procés oponent de Solomon i Corbit" »

Teoría del Etiquetamiento: Definición Social del Delito y el Delincuente

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en español con un tamaño de 3,46 KB

1. Perspectiva de Etiquetamiento

  • Cambio de paradigma causal.
  • Los teóricos del etiquetamiento defienden la importancia de estudiar el proceso de definición por el cual la sociedad interpreta un comportamiento como desviado, define ese comportamiento como desviado y reacciona frente a él.
  • La desviación no es una cualidad intrínseca de la conducta, sino una cualidad que se le atribuye mediante procesos de interacción social complejos, procesos altamente selectivos y discriminatorios.

Tres principales objetos de estudio:

  • El proceso de definición del delito y del delincuente.
  • La etiqueta y la asunción de una identidad de delincuente.
  • Las estadísticas del delito.

2. Becker (1963)

  • El delito no tiene ninguna naturaleza intrínsecamente “negativa”,
... Continuar leyendo "Teoría del Etiquetamiento: Definición Social del Delito y el Delincuente" »

Comportamiento Humano y Animal: Diferencias, Tipos de Acciones y Determinismo

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en español con un tamaño de 3,94 KB

Comportamiento Animal

Los animales están más condicionados por su dotación genética. Cuando los animales actúan, no lo hacen espontánea y libremente, sino que ejecutan un programa genético. Muchos animales son capaces de producir conductas espontáneas y muchos de sus actos son automáticos.

Comportamiento de una Computadora

Su conducta está definida por un programa informático que determina sus respuestas y aquello que es capaz de hacer. Por muy complejas que sean las operaciones que pueda desempeñar, seguirán siendo automáticas.

Comportamiento Humano

La determinación instintiva es mucho menor que en el resto de animales. Su conducta es espontánea. Parece que lo específico del comportamiento humano es la posibilidad de elegir entre... Continuar leyendo "Comportamiento Humano y Animal: Diferencias, Tipos de Acciones y Determinismo" »