Causes de la decadencia

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,95 KB

      CAUSES DE LA DECADÈNCIA
*El Compromís de Casp (1412) i la
instauració de la dinastia c astellana dels Trastàmara, fets que dugueren a:
- Els
enllaços familiars de la noblesa catalana i castellana.
- L’assignació de
virreis i la separació de la cort en virregnats va ser una causa de la varietat dialectal, ja que era la cort que, en certa manera regulava l’ús del català. Això portà a la castellanització de la noblesa catalana i la cort.
- L'
emigració de la noblesa catalana cap a Madrid, esdevenint una noblesa centralista.
- Finalment la
desaparició de la cort catalana en temps de Ferran el Catòlics
*La
ruïna de la burgesia fruit de la prohibició de comerç als banquers burgesos valencians que van contribuir a les expedicions per Amèrica i que no van poder amortitzar dites inversions. Això va fer que la poesia Burgesa decaigués que fora la literatura aristocràtica(bastant castellanitzada) la que va prevaldre (així com el mecenatge als nous escriptors en castellà). També influïren les guerres de les Germanies i altres conflictes que empobriren la ja prou poc poderosa burgesia.
*La imitació de la literatura castellana del “segle d'or”.


*La victòria de Felip V a la guerra de successió així com la instauració del Decret de Nova Planta al 1716 i la prohibició del català afavoriren la decadència del català i de la seua literatura.
*L'abolició dels drets forals van ser fruit de la mentalitat “a la francesa” de la dinastia dels Borbons, que suprimiren els drets forals i optaren pel centralisme.

Exemple de la decadència es que, a principis del XVI, durant el virregnat de Germana de Foix a València, just on es produí l'esplendor cultural del s. XV, en les representacions teatrals la llengua utilitzada era la castellana, mentre que la llengua catalana, considerada pejorativa i ridícula, era usada per personatges graciosos i còmics, com els bufons.

No obstant això, fins a la Renaixença (S XIX), es va va mantindre una cultura popular catalana i en català mitjançant cants de feina o de festa.

Entradas relacionadas: